Θέλετε να γίνετε διευθυντές;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Κάθε φιλόδοξος υπάλληλος ονειρεύεται να ανελιχθεί σε διευθυντή. Πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα σχετικά με τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να διαθέτει ένας διευθυντής. Πολύ λίγα, όμως, είναι γνωστά σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ένας υπάλληλος για να τα καταφέρει να προαχθεί σε διευθυντική θέση.

Κάθε φιλόδοξος υπάλληλος ονειρεύεται να ανελιχθεί σε διευθυντή. Πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα σχετικά με τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να διαθέτει ένας διευθυντής. Πολύ λίγα, όμως, είναι γνωστά σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ένας υπάλληλος για να τα καταφέρει να προαχθεί σε διευθυντική θέση.

 

Ορισμένες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προαχθείτε σε διευθυντική θέση είναι οι εξής:

 

Διακριθείτε στη σημερινή σας θέση

Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να προαχθείτε, αν δεν διακριθείτε στη σημερινή σας θέση. Δεν είναι απαραίτητο να αριστεύσετε γιατί τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας διευθυντής είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που πρέπει να έχει ένας καλός υπάλληλος. Μπορεί ορισμένες φορές να προάγονται κάποιοι σε ανώτερη θέση μέσα στο τμήμα τους, απλώς και μόνο γιατί είναι άριστοι στη σημερινή τους δουλειά. Π.χ. ένας ταμίας τράπεζας να γίνει αρχιταμίας. Όμως οι προαγωγές αυτού του είδους πρέπει να είναι περιορισμένες, αφού ο γενικός κανόνας που διέπει τις προαγωγές είναι: κάθε προαγόμενος θα πρέπει να έχει τις δυνατότητες για να φτάσει μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας.

 

Οι ανθρώπινες σχέσεις

Όσα προσόντα και όση πείρα κι αν διαθέτετε, ποτέ δεν θα μπορέσετε να φτάσετε στην κορυφή της ιεραρχίας, αν δεν τα πάτε καλά με τους ανθρώπους. Μπορεί να πάρετε δυο-τρεις προαγωγές, μετά όμως θα μείνετε στάσιμος. Το να είστε ευγενικός και καλός χαρακτήρας δεν είναι αρκετό. Πρέπει συνεχώς να μελετάτε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί σας, πώς αντιδρούν και πώς αντιμετωπίζουν τις διάφορες καταστάσεις. Από τη στιγμή που θα συγκεντρώσετε όλες αυτές τις πληροφορίες για τους συναδέλφους σας και οι ίδιοι θα καταλάβουν ότι ειλικρινά τους σέβεστε, θα είναι εύκολο πια για σας να τους επηρεάσετε. Όταν οι προϊστάμενοί σας αντιληφθούν ότι έχετε αυτό το χάρισμα, να επηρεάζετε τους άλλους προς το καλό, σημαίνει ότι κερδίσατε το πρώτο στοίχημα για την ανέλιξή σας. Πιθανόν για την προαγωγή σας να απαιτούνται και κάποια τυπικά προσόντα όπως π.χ. να πετύχετε σε συγκεκριμένες επαγγελματικές εξετάσεις. Να είστε όμως βέβαιοι ότι, έστω κι αν δεν επιδιώξετε από μόνοι σας να αποκτήσετε αυτά τα τυπικά προσόντα, θα σας συμβουλεύσει σχετικά, ο προϊστάμενός σας.

 

Αντιγράψετε τους καλούς διευθυντές σας

Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα, διαβάστε ένα καλό βιβλίο μάνατζμεντ για να δείτε ποια θεωρούν οι ειδικοί ως απαραίτητα προσόντα για κάθε διευθυντή. Εντοπίστε τους δικούς σας διευθυντές που πληρούν αυτά τα προσόντα και αντιγράψτε τους. Μην καταντήσετε όμως γελοίοι. Αν ο διευθυντής σας ασχολείται με το τένις ή με το γκολφ (είναι της μόδας τώρα και στην Κύπρο), μην ασχοληθείτε -προς το παρόν τουλάχιστον- με τέτοια σπορ αν μέχρι τώρα το εθνικό σας σπορ ήταν... η πιλόττα στο συνοικιακό καφενείο.

 

Πρωτοβουλία

Μην περιμένετε ότι θα έλθει η προαγωγή να σας βρει, σαν μάννα εξ ουρανού. Αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες. Προθυμοποιηθείτε να βοηθήσετε τον προϊστάμενό σας στην εργασία του, χωρίς να παραμελείτε τα δικά σας καθήκοντα. Προσέξτε όμως η προθυμία σας αυτή να μην παρεξηγηθεί από τον διευθυντή σας και, προπαντός, από τους συναδέλφους σας και χαρακτηριστείτε ως κόλακας. ’λλη πρωτοβουλία που μπορείτε να αναλάβετε είναι η συμμετοχή σας σε διάφορα έργα (projects), επιτροπές και ομάδες εργασίας. Η συμμετοχή σας αυτή θα διευρύνει τους ορίζοντές σας και θα σας φέρει σε επαφή με άλλους συναδέλφους σας, οι οποίοι -αν είστε πράγματι καλός- θα εκτιμήσουν τις δυνάμεις σας και θα δεχτούν πιο εύκολα μελλοντικές σας προαγωγές.

 

Επιζητήστε την προαγωγή

Από τη στιγμή που θα αισθανθείτε ότι ωρίμασε ο χρόνος για την προαγωγή σας, επιζητήστε την. Μην περιμένετε να σας την προτείνουν. Όταν οι υποψήφιοι είναι πολλοί και οι θέσεις λίγες, αρκετές φορές οι διευθυντές -μεταξύ δύο ισαξίων- προτιμούν να συστήσουν για προαγωγή εκείνον που θα αντιδράσει δυναμικότερα. Δείξτε ότι αν δεν προαχθείτε θα στεναχωρηθείτε, μην αφήσετε όμως να νοηθεί ότι σε περίπτωση μη προαγωγής σας θα εργάζεστε με λιγότερο ζήλο, παρόλο που αυτό είναι αναπόφευκτο για λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των προαγωγών. Όμως για τους καλούς υπαλλήλους τούτο θα ισχύει για λίγες μόνο μέρες. Μετά, θα επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και μάλιστα θα αρχίσουν να εργάζονται με περισσότερο ζήλο γιατί, ενδόμυχα, θα θέλουν να πείσουν τη διεύθυνση ότι τους αδίκησε που δεν τους προήγαγε.

 

Δεν μπορούν όλοι να γίνουν διευθυντές

Σε ένα οργανωμένο σύνολο υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων:

  • αυτοί που έχουν τα προσόντα και θέλουν να προαχθούν
  • αυτοί που θέλουν να προαχθούν αλλά είναι ακατάλληλοι για να προαχθούν
  • αυτοί που διαθέτουν τα προσόντα για προαγωγή, αλλά διστάζουν να την επιδιώξουν φοβούμενοι τις ευθύνες και την αλλαγή
  • αυτοί που ούτε τα προσόντα έχουν ούτε και ενδιαφέρονται για προαγωγή.

Αν ανήκετε στην τελευταία αυτήν τάξη, μη στεναχωριέστε. Απολαύστε τη σημερινή σας εργασία αν αυτή σας ικανοποιεί, προσπαθήστε να είστε καλοί στη δουλειά σας και κλείστε τα αυτιά σας στις διάφορες Κασσάνδρες που προβλέπουν -και σας το λένε- ότι θα αφυπηρετήσετε απλός υπάλληλος. Σ' αυτούς να απαντάτε: "Απλός αλλά ευτυχισμένος".

 

 

*Ο Δημήτρης Εργατούδης είναι αφυπηρετήσας (2006) ανώτερος διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας και fellow του Ινστιτούτου Τραπεζιτών Λονδίνου/

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή