Θαλάσσιες χελώνες: Ελπίδα κρυμμένη στην άμμο (WEB TV)

WEB TV /ST0RIES
Τα πρώτα βήματα του μοναχικού και γεμάτο σκοπέλους ταξιδιού των μικρών χελωνών προς τη θάλασσα, το οποίο κατέγραψε το Web Τv του ΠΟΛΙΤΗ.

«Τα αληθινά θαύματα, πόσο λίγο θόρυβο κάνουν! Τα μεγάλα γεγονότα, πόσο απλά είναι! Η ουσία τις πιο πολλές φορές, δεν έχει βάρος... Αν θες να κάνεις τους ανθρώπους να κατασκευάσουν καράβια, μην κάνεις φασαρία προσπαθώντας να τους συγκεντρώσεις, να τους αναθέσεις εργασίες και να τους βάλεις να κόβουν ξύλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους κάνεις να ποθήσουν το μεγαλείο και την απεραντοσύνη της θάλασσας»…

Το απόσπασμα αυτό από το «Ταχυδρομείο του Νότου» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ μπορεί να περιγράψει με λόγια το θαύμα που συντελείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στις παραλίες της Κύπρου, όπου εκκολάπτονται τα αβγά των χελωνών Καρέτα Καρέτα, και της πιο σπάνιας Πράσινης Χελώνας. Μπορεί ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τους συγκάτοικους με τους οποίους μοιράζεται -και δεν ενοικιάζει- τον πλανήτη…

Η μάνα δεν είναι παρούσα στην εκκόλαψη. Και όμως τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια, λες και έχουν διαποτιστεί από μητρικό φίλτρο, καταφέρνουν, να βρουν τον δρόμο του πεπρωμένου τους καλυμμένα ακόμη με υγρή άμμο… Το να παρακολουθήσει κανείς τα πρώτα βήματα του μοναχικού και γεμάτο σκοπέλους ταξιδιού των μικρών χελωνών προς τη θάλασσα αποτελεί εμπειρία ζωής, την οποία κατέγραψε το Web Τv του Πολίτη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση.

 

 

 

 

Η «ιεροτελεστία»

Η Καρέτα Καρέτα γεννά κυρίως από το τέλος Μαΐου μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η Πράσινη Χελώνα, που είναι και η πιο σπάνια, γεννά και τελειώνει δύο εβδομάδες αργότερα. Σημειώνεται πως σε ολόκληρη την ΕΕ στη μόνη χώρα που υπάρχουν αναπαραγωγικά πεδία (παραλίες) για την Πράσινη Χελώνα είναι η Κύπρος. Τη χρονιά δε που γεννούν (15-20 χρονών η καρέτα, και 25-30 χρονών η πράσινη) γεννούν 3-5 φορές, κάθε 14 περίπου μέρες. Η Καρέτα Καρέτα γεννά γύρω στα 80 αβγά σε κάθε φωλιά, σε βάθος 30-35 εκατοστά, και η Πράσινη γύρω στα 120 αβγά, σε βάθος 50-80 εκατοστά. Μετά την τοποθέτηση των αβγών, η χελώνα σκεπάζει με άμμο τη φωλιά και μετά από πάροδο περίπου επτά εβδομάδων τα αβγά εκκολάπτονται.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος για την προστασία και διάσωση των σπάνιων Πράσινων Χελωνών και Καρέτα Καρέτα, Ανδρέας Δημητρόπουλος και Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, άνοιξαν στην παρουσία του Web Tv  του «Πολίτη» και φέτος φωλιές στην παραλία της Λάρας, και τα νεογέννητα χελωνάκια τράβηξαν ενστικτωδώς κατευθείαν για τη θάλασσα. Από όσα χελωνάκια γεύτηκαν τη μαγεία της θάλασσας 30 χρόνια περίπου από σήμερα για την Πράσινη και 20-25 για την Καρέτα μόλις το 1/1000 θα επιβιώσουν, ωριμάσουν και επιστρέψουν  πίσω στην ίδια παραλία για να γεννήσουν τα δικά τους αβγά κατευθυνόμενα από βιολογικό… GPS. 

Αν μετά από 20-30 χρόνια θα βρεθούν στις ίδιες συνθήκες και αν θα υπάρχει προστατευόμενη παραλία, μένει να φανεί... Αυτό, ωστόσο, που κρατήσαμε εμείς ήταν τον ενθουσιασμό των λουομένων όταν έγιναν μάρτυρες αυτού του φαινομένου. Ίσως την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν τη Λάρα και άλλες προστατευόμενες παραλίες να είναι πιο προσεκτικοί. Ίσως μαζέψουν τα σκουπίδια τους, κλείσουν τις τρύπες που ενδεχομένως να άνοιξαν τα παιδιά τους με τα κουβαδάκια, επιλέξουν μια γρήγορη βουτιά παρά την πολύωρη παραμονή κάτω από τις σφηνωμένες στην άμμο και πιθανόν πάνω σε φωλιά χελωνών ομπρέλες. Ίσως...

 

 

Η ανθρώπινη παρέμβαση

Τα πλείστα χελωνάκια καταφέρνουν να βρουν τον δρόμο προς τη θάλασσα, κάποια όχι. Και δεν ευθύνεται μόνο η αλεπού (υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα άρχισε το 1978 και είναι το πρώτο στο είδος του στη Μεσόγειο μετά από έρευνα που έδειξε πως το 80% των φωλιών καταστρέφονταν από τις αλεπούδες).

Το οδήγημα στην παραλία μπορεί να καταστρέψει τις φωλιές, ενώ οι βαθιές τροχιές στην άμμο εμποδίζουν τα χελωνάκια να φτάσουν στη θάλασσα. Τα χελωνάκια προσελκύονται από τα φώτα. Το ένστικτό τους τούς λέει ότι το πιο φωτεινό σημείο στον ορίζοντα είναι η θάλασσα. Τεχνητά φώτα κοντά στην παραλία τα αποπροσανατολίζουν, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται προς τα φώτα αυτά, αντί προς τη θάλασσα. Αν δεν φτάσουν στη θάλασσα γρήγορα, θα πέσουν θύμα των αλεπούδων ή, αν παραμείνουν στην ξηρά μέχρι την επόμενη μέρα, θα πεθάνουν από τη ζέστη. Την ίδια ώρα, φώτα και κίνηση στην παραλία εκφοβίζουν τις θηλυκές χελώνες και τις αποτρέπουν από το να βγουν για να γεννήσουν. Αν δεν μπορέσουν να γεννήσουν σε δύο τρεις μέρες στην παραλία, τότε θα αφήσουν τα αβγά τους στη θάλασσα. Είναι γι’ αυτόν το λόγο, όπως μας λέχθηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος, που η παρουσία του κοινού στις παραλίες απαγορεύεται τη νύχτα. 

 

Νόμοι και τήρηση

Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι νόμοι τηρούνταν. Αν οι λουόμενοι έστω έμπαιναν στη διαδικασία, την ώρα που ξεφόρτωναν από τα αυτοκίνητα τα είδη θαλάσσης τους, να διαβάσουν τις απαγορευτικές πινακίδες. Αν εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας - Τοξεύτρας ίσχυε η απαγόρευση για:

  • Τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων κ.λπ.
  • Παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μία ώρα πριν τη δύση του ήλιου.
  • Οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.
  • Χρήση ή αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή μεταξύ Μαΐου – Οκτωβρίου (από φέτος)
  • Ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίχτυα, ψαροντούφεκο κ.λπ. εκτός από καλάμι).

 

ΦΩΤΟ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

ΜΟΝΤΑΖ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

Στιγμιότυπα Δόξα-ΑΕΚ 0-5 (17η αγων.)

Πολίτης Sports, 21.01.2019

WEB TV

Τα οκτώ περιστεροειδή της Κύπρου (Web TV)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 21.01.2019

WEB TV

Στιγμιότυπα Ανόρθωση-Ένωση 2-0 (17η αγων.)

Πολίτης Sports, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή