Θα ζήσουμε άραγε την ίδια παράσταση κατακαλόκαιρο;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Το πώς ένα έγγραφο που ήταν... μέτριο με παρατηρήσεις τη μία έγινε απαράδεκτο την άλλη, θα σας γελάσω. Ελπίζω να μην ζήσουμε την ίδια φαρσοκωμωδία

Τουγρούλ Τουρκές. Αντιπρόεδρος σήμερα της τουρκικής κυβέρνησης, γιος του κυπριακής καταγωγής ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων Αλπαρσλάν Τουρκές. Μέχρι το 2015 στέλεχος του ακραίου ΜΗP, το οποίο και εγκατέλειψε για να εκλεγεί βουλευτής με το ΑΚP του Ερντογάν. Το τελευταίο τον στρατολόγησε προσπαθώντας να κάνει άνοιγμα στη βάση της ακροδεξιάς.

Χτες, την ώρα που ο πιο πάνω εξηγούσε ότι η Άγκυρα πάει απρόθυμα στη Γενεύη -διότι κρίνει ότι οι Ε/Κ, όπως είπε, δεν θέλουν να καταλήξουν σε έναν νέο συνεταιρισμό με τους Τ/Κ και ουσιαστικά θέλουν να τους κυβερνούν- και πως αυτή τη διάσκεψη την επέβαλε ο ΟΗΕ, η Λευκωσία ζούσε μιαν απρόσμενη αλλαγή σκηνικού.

Το έγγραφο Άιντε, στο οποίο η κυβέρνηση εντόπισε αρχικά κάποια στοιχεία με τα οποία διαφώνησε, κινούμενη σ’ αυτό το πλαίσιο και στις παρατηρήσεις που απέστειλε μετά στον ΟΗΕ -το ίδιο και ο διαπραγματευτής μας στην ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων εκ μέρους του Προέδρου- αυτό το έγγραφο, λοιπόν, έγινε ξαφνικά ένα απαράδεκτο πράγμα. Το άδειασε και ο ίδιος ο ΠτΔ χθες.

Μάλιστα, όπως πάντοτε συμβαίνει, διοχετεύθηκαν σε ΜΜΕ και διάφορα άλλα με τα οποία δημιουργήθηκε πάλι ένα εντελώς αρνητικό κλίμα, ενίοτε επί σεναρίων συνωμοσίας όπως το ότι αυτό το έγγραφο (σ.σ. το οποίο με βάση προηγούμενη διαρροή ήταν «συνταγή διάλυσης της ΚΔ») είναι ιδέα των Βρετανών. Και πως απόδειξη τούτου είναι, λέει, το γεγονός ότι ο εδώ ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Κιντ πήγε στην Άγκυρα και είχε επαφές με την τουρκική ηγεσία!

Με άλλα λόγια, οι Εγγλέζοι είναι τόσο ηλίθιοι που εάν ήθελαν να στήσουν ένα σχέδιο όπως το περιγράφει ο ψεκασμός, θα έστελναν στην Άγκυρα τον εδώ ύπατο αρμοστή σε ένα ταξίδι το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα. Δεν θα είχαν άλλους τρόπους να τα πουν -το 2017- με τους Τούρκους.

Ο δε Μάθιου Κιντ -λογικό δεν είναι;- θα μπορούσε να συζητήσει με την Τουρκία τα θέματα που αφορούν τους Βρετανούς σε σχέση με τη λύση, ως εγγυήτρια δύναμη όπως και τα υπόλοιπα συμφέροντά τους, πού αλλού; Στην Ντουσάνμπε του Τζατζικιστάν.

Στην Άγκυρα τι πήγε να κάνει; Ξεκάθαρη συνωμοσία...!

Δεν ξέρω εάν πάει με το ζόρι η Τουρκία στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά όπως είπε ο Τουρκές ή εάν το ζόρι είναι δικό του κυρίως. Ξέρω όμως πως στην Ελβετία η Τουρκία θα αναγκαστεί να δείξει εάν όντως έχει την πρόθεση να κάνει αυτά που πρέπει και πως θα κριθεί για αυτό.

Όπως επίσης και το ότι μαζί της θα κριθούμε και εμείς, όπως είπε χθες και ο Τουμάζος Τσελεπής, ίσως η μοναδική φωνή λογικής που άκουσα αυτές τις μέρες στο πολιτικό σκηνικό. Ο οποίος προειδοποίησε πως η υστερία ορισμένων εδώ και η προσπάθεια να τορπιλιστεί η διαδικασία πριν ξεκινήσει δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Και συμφωνώ απόλυτα. Θα μας κάνει μεγάλο κακό. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την απήχηση του Νίκου Αναστασιάδη στην ακροδεξιά του Συναγερμού και του Κέντρου. Εκεί, ειδικά στην του ΔΗΣΥ, σίγουρα κάνει καλό. Αλλά εμάς δεν μας αφορά και ούτε θα έπρεπε.

Εάν, λοιπόν, ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του έχουν αποφασίσει πως θέλουν πρώτα την πενταετία και μετά βλέπουμε για λύση, τότε προσωπικά δεν έχω την όρεξη ως πολίτης και ως δημοσιογράφος να δω ξανά την ίδια παράσταση. Ούτε και να την ανεχτώ.

Την ίδια κακόγουστη και χυδαία παράσταση που ζήσαμε παρασκηνιακά στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη. Τότε που ο Κοτζιάς έκανε τάχα ερήμην του δικού μας διάφορα και ο Πρόεδρος είτε είχε πάει να κοιμηθεί και δεν ήξερε, είτε τον έπαιρνε τηλέφωνο και του έβαζε τις φωνές(!) και διάφορα άλλα σενάρια αθωότητας του Προεδρικού.

Τόσο καταγέλαστα όσο αυτά που… διοχετεύονται τώρα περί «Συνθηκών Κατάργησης» κτλ.

Τότε τα έλεγαν στη μια άποψη, τώρα τα πασάρουν στην άλλη. Όλα με τον ίδιο σταθερό στόχο: να φανεί πως το παιγνίδι το παίζουν άλλοι και πως ο δικός μας είτε πάει θύμα, είτε τα βλέπει την υστάτη δήθεν και αποφασίζει πως τα «έτσι κι έτσι» γίνονται ξαφνικά καταστροφικά. Δεν ξέρω ποιο θα ήταν το χειρότερο. Για μας εννοώ.

Αυτό το εσωτερικό παιγνίδι με το Κυπριακό και το μέλλον μας, λοιπόν, κάπου θα πρέπει να σταματήσει. Μαζί και η διοχέτευση σεναρίων που πλέον έχει φτάσει σε επίπεδα που μόνο το 2004 είχαμε ζήσει. Τέτοια φαντασία και τέτοιος ψεκασμός.

Εάν δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι καλύτερο οι του Λόφου, ας βγουν να το πουν δημόσια και ας αναλάβουν και την ευθύνη για αυτό. Αλλά τα πάντα έχουν κάποια όρια. Η κοροϊδία επίσης.

Ειδικά εάν μιλάμε για την ίδια κοροϊδία, τρίτη φορά. Κουράζει κιόλας.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ζοππόβορτοι, ναι. Ζοππόβορτοι. Γιατί θυμώνετε;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Δεν επλήγη η δημοκρατία μας, διότι ούτως ή άλλως ήταν ανύπαρκτη

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 17.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Η δικαιοσύνη, οι κλίκες και η Βουλή

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή