Kinder έκπληξη το κόστος στα καύσιμα...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση πάντως δεν καταθέτει τα όπλα και θα κάνει αγώνα δρόμου την επόμενη διετία για να καλύψει τον στόχο στην ηλεκτροπαραγωγή

Το Υπουργείο Ενέργειας διαβεβαίωσε χθες τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι «ο στόχος για 13% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2020 μπορεί να επιτευχθεί με τον υφιστάμενο ενεργειακό σχεδιασμό», όμως δεν έπεισε πολλούς βουλευτές, ούτε και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Είναι ξεκάθαρο, μετά και τη χθεσινή παρουσίαση στη Βουλή του ενεργειακού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ από την Υπηρεσία Ενέργειας, ότι είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί ο στόχος της κάλυψης από ΑΠΕ του 10% της ενέργειας στον κλάδο των μεταφορών. Έγινε επίσης σαφές ότι για να καλυφθεί ο στόχος της μεταφοράς θα πρέπει το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε για αγορά εισαγόμενων βιοκαυσίμων, είτε για στατιστική μεταβίβαση (αγορά πλεονάσματος ΑΠΕ από άλλη χώρα μέλος της ΕΕ), είτε και για τις δύο επιλογές.

Πόσο θα μας κάτσει;

Αυτό όμως που δεν έγινε γνωστό ούτε χθες είναι το ύψος στο οποίο θα ανέλθει για τους καταναλωτές καυσίμων το κόστος για την αγορά βιοκαυσίμων όσον αφορά την κάλυψη του στόχου της ΕΕ για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενέργεια που καταναλώνεται στις μεταφορές. Σε παλαιότερη παρουσία του στην Επιτροπή Ενέργειας ο Γιώργος Λακκοτρύπης μίλησε για 2-3 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και 5-6 σεντ στο πετρέλαιο. Ωστόσο, είναι σε εξέλιξη επεξεργασία διαφόρων σεναρίων, άλλα για χαμηλότερο κόστος και άλλα για υψηλότερο. Η Βουλή δεν ενημερώθηκε χθες για τα σενάρια αυτά, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίησή τους και η ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν έγινε επίσης γνωστό χθες το κόστος που θα επωμιστεί το κράτος για τη στατιστική μεταβίβαση, δηλαδή την αγορά πλεονάσματος ΑΠΕ από άλλες χώρες για να καλυφθεί η απόσταση από τον στόχο στις μεταφορές ή τον στόχο στην ηλεκτροπαραγωγή (16% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού). Όπως ελέχθη αρμοδίως, δεν μπορεί να υπολογιστεί σήμερα το κόστος της στατιστικής μεταβίβασης, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από το πλεόνασμα που θα έχουν άλλες χώρες, αλλά και από τις ανάγκες που θα προκύψουν για χώρες που, όπως η Κύπρος, δεν θα καλύψουν τους στόχους τους. Και φαίνεται πως η πλειονότητα δεν θα τα καταφέρει, συνεπώς το πλεόνασμα θα πωληθεί πανάκριβα λόγω της μεγάλης ζήτησης που θα υπάρξει. Επιπλέον, το πλεόνασμα άλλων χωρών πολύ πιθανόν να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα κενά, συνεπώς κάποιες χώρες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε με αυτόν τον τρόπο την απόσταση από τους στόχους και θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα από την ΕΕ. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι μικρές χώρες είναι πιο πιθανόν να βρεθούν σε αυτήν τη θέση…

Μας λείπουν τουλάχιστον 263 μεγαβάτ

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο τομέας των μεταφορών θα είναι ο μόνος στον οποίο δεν θα πιάσουμε τον στόχο της ΕΕ. Είναι πιθανόν να μην τα καταφέρουμε ούτε και στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου ο στόχος για τη συμβολή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι 16%. Σήμερα το ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι περίπου 9% και για να καλυφθεί ο στόχος υπολείπονται, σύμφωνα με τα γραφικά που παρουσίασε η Υπηρεσία Ενέργειας, 171 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά, 17,5 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα, 50 μεγαβάτ από ηλιοθερμικά με αποθήκευση και 2,2 μεγαβάτ από αξιοποίηση βιομάζας. Ωστόσο, οι προοπτικές εγκατάστασης και λειτουργίας του ηλιοθερμικού πάρκου μέχρι το 2020 είναι ελάχιστες (ο εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ δήλωσε χθες πως ακόμα και αύριο να ξεκινούσαν οι εργασίες εγκατάστασης, δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει έγκαιρα), συνεπώς τα 50 μεγαβάτ που θα προσέφερε στο ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να καλυφθούν με 72 πρόσθετα μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά. Αυτό ανεβάζει το συνολικό υπόλοιπο από φωτοβολταϊκά μέχρι και το 2020 στα 243 μεγαβάτ. Αν προσθέσουμε και άλλα 20 μεγαβάτ από αιολικά και βιομάζα, μας λείπουν συνολικά 263 μεγαβάτ για να πιάσουμε εντός του 2020 τον στόχο του 16% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή η ισχύς μπορεί να καλυφθεί μέσα από το net billing και το net metering, αλλά κυρίως μέσα από τις αιτήσεις για 376,7 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου προώθησης ΑΠΕ.

Η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζεται και ήδη εγκρίθηκαν 60 μεγαβάτ που έχουν και την πολεοδομική και την οικοδομική άδεια. Εκφράστηκαν ωστόσο ανησυχίες ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν όλα τα μεγαβάτ, είτε γιατί υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο (τα περισσότερα είναι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου), είτε γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, είτε γιατί οι αιτητές συναντούν προβλήματα στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Δεν αλλάζει το 10%

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος του κράτους, των καταναλωτών καυσίμων και ευρύτερα της οικονομίας για την κάλυψη του στόχου στις μεταφορές, η Υπηρεσία Ενέργειας ενημέρωσε χθες την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι εξετάζεται και εναλλακτικό σενάριο ώστε ο στόχος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να αυξηθεί από 16% σε 18,6% και ο στόχος για 23,5% ΑΠΕ στον τομέα της θέρμανσης-ψύξης να αυξηθεί στο 25,3% (από 23,5%) και να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο 10% που τέθηκε ως στόχος στις μεταφορές. Το σενάριο αυτό ευνοείται και από ενδιαφερόμενους επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίοι ζητούν να αυξηθεί η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Όμως, η Υπηρεσία Ενέργειας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αυτό το σενάριο προτάθηκε δύο φορές προηγουμένως στην ΕΕ και δεν έγινε αποδεκτό, συνεπώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και τώρα. Πληροφορούμαστε ότι και το Υπουργείο Ενέργειας θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος του 10%, συνεπώς η κάλυψή του θα γίνει κατά κύριο λόγο με αγορά βιοκαυσίμων από το εξωτερικό, με επιβάρυνση της τιμής πώλησης των καυσίμων στη λιανική αγορά.


Επιστροφή
στην αρχή