Θα παίξει το... χαρτί του Τραπ το Λος Αντζελες;

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Ερωτηματικό παραμένει εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, θα ταξιδέψει στο Περού το Σεπτέμβριο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Λος Αντζελες

Ερωτηματικό παραμένει εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, θα ταξιδέψει στο Περού το Σεπτέμβριο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Λος Αντζελες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες  του 2024, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ο Αμερικανός ηγέτης, θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, στην πόλη που συναγωνίζεται με το Παρίσι για τους Αγώνες.

Η απόφαση του Τραμπ, να απαγορεύσει προσωρινά τα ταξίδια από έξι χώρες που στην πλειοψηφία τους έχουν Μουσουλμινικό πληθυσμό, η οποία επί του παρόντος έχει αναθεωρηθεί στα δικαστήρια, θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική λόγω της ποικίλης εκπροσώπησης στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατά την διάρκεια της ψηφοφορία, προγραμματισμένη για αργότερα φέτος.

Ο φιλελεύθερος δήμαρχος του Λος Άντζελες, Ερικ Γκαρτσέτι, δήλωσε ότι ο «λευκός οίκος» είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα και παρά τις πολλές διαφορές τους, ήταν ένας τομέας όπου συμφώνησαν.

«Ο πρόεδρος είναι διατεθειμένος να παίξει ό,τι ρόλο ζητάμε και αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Γκαρτσέτι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε αν ο Τράμπ θα ταξιδέψει στο Περού. «Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά την πολιτική».

Ο Γκαρτσέτι δήλωσε ότι ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του για την υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνάντησης τον Δεκέμβριο. Εκείνη την εποχή, ο Τραμπ τόνισε ότι θα ταξιδέψει στη Λίμα εάν χρειαστεί ή θα φιλοξενήσει τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στον Λευκό Οίκο.

Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της ΔΟΕ αναμένεται να γίνει δεκτή από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, όταν επισκεφτεί το Παρίσι την επόμενη εβδομάδα. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν νίκησε την ακροδεξιά  Μαρίν Λεπέν, της οποίας οι αντι-μεταναστευτικές πολιτικές θεωρούνται περισσότερο σύμφωνες με την παγκόσμια άποψη του Τραμπ. 

Όταν ο Γκερτσετί ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο από την Αφρική, πώς η περιοριστική στάση του Τραμπ θα επηρέαζε τους αθλητές και τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν από την ήπειρο, είπε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση και το Κογκρέσο ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα.

«Μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι όλοι θα μπορούν να έρθουν », είπε. «Πιστεύω πραγματικά ότι ήταν η στροφή μιας διαφορετικής σελίδας. Νομίζω ότι η ΔΟΕ ήταν πολύ ευτυχής να το ακούσει».

Άνθρωποι κοντά στην υποψηφιότητα του Λος Άντζελες ανέφεραν ότι μια πιθανή επίσκεψη στη Λίμα δεν ήταν απλώς θέμα της πολιτικής του Τραμπ, αλλά ένα θέμα ασφάλειας που περιβάλει έναν μετακινούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όταν ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο του 2009 για να μιλήσει υπέρ της υποψηφιότητας του Σικάγου για τους Αγώνες του 2016, τα μέλη της ΔΟΕ μίλησαν για τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που έπρεπε να περάσουν για να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ πέρυσι επέκρινε τον Ομπάμα για το ταξίδι και για την αποτυχία της ανάληψης των Αγώνων.


Επιστροφή
στην αρχή