Θα πάει μακριά η βαλίτσα των ελλειμματικών, Πρόεδρε;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ

Σε τι διαφέρει δηλαδή, Πρόεδρε, αυτή η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης από το RTUK του Ερντογάν; Εκτός από μια στοιχειώδη σοβαρότητα της δικτατορίας. Εκεί εννοώ.

Οι πλείστες και οι πλείστοι θα το θυμάστε. Τελευταίες μέρες του Ιούλη. Τις ώρες που η Ελλάδα έψαχνε ακόμα αγνοούμενους στα αποκαΐδια στο Μάτι Αττικής, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων άνοιγε ξανά το στόμα του.

Για όσους δεν θυμούνται τι εστί Καλαβρύτων, είναι ένα τομάρι, απροκάλυπτα νεοναζιστής (παρότι… Καλαβρύτων!), ένας ελεεινός μισάνθρωπος ο οποίος έφτασε στο σημείο, σε ένα από τα παραληρήματά του, να επιτίθεται στα παιδιά των προσφύγων και στην ανάγκη τους για εκπαίδευση.

Επίσης, σε ένα από τα άλλα πολλά, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου χαχανίζοντας και χειροκροτούμενος από Χρυσαυγίτες οπαδούς του ότι εάν είχε όπλο και μπορούσε –όπως επί χούντας που ήταν χωροφύλακας, υποθέτω– θα το χρησιμοποιούσε για να σκοτώνει ομοφυλόφιλα άτομα.

Η δήλωση του Καλαβρύτων για την πυρκαγιά είχε προκαλέσει οργίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος αντέδρασε εκδίδοντας ανακοίνωση. Βροχή ήταν τα επικριτικά σχόλια στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά από δημοσιογράφους, πολίτες αλλά και ιερείς.

Και ήταν λογικό αφού το ρασοφόρο αυτό περίττωμα είπε πως η πυρκαγιά και οι νεκροί ήταν... τιμωρία του «θεού» για την αθεΐα του Τσίπρα!

Με έναν ιερέα μάλιστα να γίνεται viral γράφοντας το εξής σε δημόσια και επώνυμη τοποθέτησή του: «πρέπει κάποιος να του πει ένα… ”ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ” σταμάτα να πονάς και να σκανδαλίζεις τον ορθόδοξο και μη κόσμο δεν σου φταίει ο Χριστός και η Εκκλησία σε τίποτε σταμάτησε να τους βάζεις μπροστά για να βγάζεις την κακία σου. Είμαστε παπάδες και τα λόγια μας πρέπει να είναι ΑΜΒΡΟΣΙΑ και ΝΕΚΤΑΡ στις ψυχές των ανθρώπων όχι ΧΟΛΗ και ΞΥΔΙ».

Αυτονόητα πράγματα, θα μου πείτε. Όχι ακριβώς. Στην Κύπρο τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Διότι στην Κύπρο η οποία σχολιάζει σκωπτικά συνήθως τα της επικαιρότητας στην Ελλάδα, υπάρχει μία αρρώστια στον δημόσιο διάλογο και στην ελευθερία της έκφρασης η οποία ακούει στο όνομα Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Μια Αρχή η οποία λειτουργεί στη βάση ενός άκαμπτου, απόλυτου, ξεπερασμένου και κυρίως ασαφούς και με γενικόλογες διατυπώσεις νόμου. Και η οποία λόγω ακριβώς αυτής έλλειψης ορίων, ανθρώπων κιόλας συχνά άσχετων με το αντικείμενο και της ευκολίας της να ερμηνεύει κατά το δοκούν τα πάντα, έχει καταλήξει να περιορίζει το δικαίωμα της έκφρασης και να λειτουργεί με τρόπο κατάπτυστο.

Με τρόπο που, ναι, δεν διαφέρει θα έλεγα από το RTUK, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.

Πάντως, Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θυμίζει η ελάχιστη ανοχή τους στην έκφραση. Και δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε απαντητική τους επιστολή σε μία από τις υποθέσεις που μου έστησαν έλεγαν πως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν τους δεσμεύουν!

Κράτος εν κράτει θεωρούν ότι είναι κάποιοι εκεί.

Όποιος τολμήσει δε να αντιδράσει την έχει βάψει. Αυτή ίσως είναι η μόνη διαφορά με το RTUK διότι εκεί μιλάμε για δικτατορικές αντιλήψεις αλλά σε ένα πλαίσιο στοιχειωδώς σοβαρό. Όχι στη λογική της πίκας και του καφενέ.

Εγώ μέχρι σήμερα χειρίστηκα με προσοχή τα ελλείμματα και τα συμπλέγματα διαφόρων οι οποίοι επιμένουν να μου κάνουν bullying στην Αρχή για αναφορές στην εκπομπή μου, επικαλούμενοι «καταγγελίες πολιτών» ή κινούμενοι «αυτεπάγγελτα».

Μιλούσα στο ραδιόφωνο για τα ελλείμματά τους και ενίοτε με δίωκαν και για αυτό αλλά ώς εκεί.

Δεν έγραφα για το θέμα μέχρι που προχθές, και σας παραπέμπω σε σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινή έκδοση του ΠΟΛΙΤΗ, έλαβα και τρίτη καταγγελία από την Αρχή για τον Καλαβρύτων! Ήταν «αυτεπάγγελτη» και ο λόγος, λέει, ήταν διότι τον αποκάλεσα διαταραγμένο και φρενοβλαβή για εκείνη τη δήλωση. Έχω επτά μέρες να απαντήσω.

Το να τους πω το αυτονόητο δεδομένου του περιεχομένου της νέας τους επινόησης, να πάνε να... πνιγούν δεν είναι επιλογή.

Και εάν θέλει η Αρχή μπορεί να μου βάλει όσα θέλει πρόστιμο. Γιατί; Διότι έτσι θέλει. Για την άποψή μου. Και για τον ίδιο λόγο θεωρεί πως, το 2018, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να με εγκαλεί και για γενικές αναφορές μου στην ίδια εκπομπή για το φαινόμενο της τοξικότητας και των ψεκασμένων στα social media! Διότι δεν της αρέσουν.

Αυτό, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είναι η ελευθερία της έκφρασης στη χώρα που διοικείτε. Να πρέπει να εξηγώ και να πείθω τον οποιονδήποτε ή να κινδυνεύει με πρόστιμα ο σταθμός ακόμα και για γενικές θέσεις για τις οποίες ΔΕΝ τους πέφτει λόγος κανένας και δεν θα τους δώσω κανένα λόγο. Ποτέ.

Να μου στέλνει καταγγελίες, Πρόεδρε, ένας δημόσιος φορέας και να φτάνει στο σημείο της απίστευτης αθλιότητας να με επικρίνει διότι λ.χ. είπα σε ακροατή να αλλάξει σταθμό αν δεν του αρέσει η εκπομπή!

Γιατί; Διότι έστειλε μήνυμα στο οποίο μου έγραφε ότι η μάνα μου είναι πουτ...

Αυτή είναι η ελευθερία στο ραδιόφωνο της Κύπρου το 2018 στα χέρια των ελλειμματικών της Αρχής σας, κ. Αναστασιάδη.

Να μην μπορώ να μιλήσω ούτε για τον… Καλαβρύτων (!) χωρίς να τρέχω μετά –τον χρόνο μου λυπάμαι και τα λεφτά του σταθμού– διότι κάποιος, λέει, κάνει καταγγελίες. Και τώρα κινούνται και «αυτεπάγγελτα». 

Για να τελειώνουμε με αυτό το κακόγουστο αστείο λοιπόν: δεν έχω μάθει να σιωπώ στη ζωή μου και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Στο ραδιόφωνο, εδώ και όπου γουστάρω. Απλά, τώρα που το πράγμα ξεφεύγει, θα το γράψω και θα το καταγγείλω και δημόσια και εδώ και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και στον ΟΑΣΕ και όπου αλλού μπορώ.

Μέχρι κάποιος να τους δείξει τα όριά τους έτσι που να μην μπορεί ο κάθε αργόσχολος και η κάθε αργόσχολη, να εκτονώνει με δημόσιο χρήμα τα ψυχολογικά του και τα δημοκρατικά του ελλείμματα στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτά.


Επιστροφή
στην αρχή