Θα μπορούσε να είναι διαφορετική η τύχη της ΣΚΤ;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Με την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός, οι επόπτες από το εξωτερικό πέτυχαν τρεις στόχους, με έναν σμπάρο τρία τρυγώνια»

Τα νυν -και παραιτηθέντα- μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Γιώργος Κίττος και Πανίκος Πούρος, περιέγραψαν χθες στην ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση στη ΣΚΤ, για την οποία δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να διορθωθεί. Η τράπεζα που παραλάβαμε δεν λειτουργούσε ως τράπεζα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίττος, ενώ ο κ. Πούρος εκτίμησε ότι η κατάληξη που είχε τελικά ο Συνεργατισμός καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) με στόχο να επισπεύσει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε επίπεδο συστήματος.

«Με την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός, οι επόπτες από το εξωτερικό πέτυχαν τρεις στόχους, με έναν σμπάρο τρία τρυγώνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούρος. Συγκεκριμένα, α) βγήκαν από το σύστημα ΜΕΔ ύψους 6 δισ. ευρώ, μένουν πίσω στην εναπομείνασα οντότητα του Συνεργατισμού, β) με τη μεταφορά των καλών δανείων στην Ελληνική Τράπεζα βελτιώθηκε ο ισολογισμός, με μείωση των κόκκινων δανείων μίας από τις συστημικές τράπεζες και γ) το κράτος αποχώρησε άμεσα από το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η θυσία του Συνεργατισμού θα ωφελήσει τελικά την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.


Ο κ. Πούρος παραδέχτηκε ότι το αρχικό πλάνο μείωσης των ΜΕΔ δεν ήταν πολύ φιλόδοξο, ενώ εκτίμησε ότι και η ΚΤΚ πρέπει να δέχονταν τρομερές πιέσεις από τους επόπτες.

Η κρίσιμη σύσκεψη


Ο Πανίκος Πούρος, μέλος της Επιτροπείας από τον Νοέμβριο του 2013, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν είχε δοθεί χρόνος από τους επόπτες, η ΣΚΤ θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι ΜΕΧ θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με τη συμβολή της Altamira, σημείωσε.


Ο κ. Πούρος αντιλήφθηκε ότι ο χρόνος είχε τελειώσει τον Αύγουστο του 2017, οπότε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κάλεσε επειγόντως σε συνάντηση (στις 11 Αυγούστου) την Επιτροπεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Στη συνάντηση έγινε η υπόδειξη για άμεση, εντός 8 μηνών, συρρίκνωση της των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, στα 5,4 δισ. ευρώ από 7,2 δισ. ευρώ. Η μη επίτευξη αυτού του στόχου θα οδηγούσε την τράπεζα σε εξυγίανση, εξέλιξη που θα άνοιγε το παράθυρο εφαρμογής, για δεύτερη φορά, μέτρων διάσωσης με ίδια μέσα, δηλαδή «κούρεμα» καταθέσεων.

Ο στόχος αυτός, σημείωσε, ήταν άπιαστος, αν και ο ενδιάμεσος στόχος που είχε τεθεί -για μείωση ΜΕΔ έως τον Δεκέμβριο του 2014- επιτεύχθηκε. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά, ό,τι ενέργειες και να γίνονταν για την εξεύρεση κεφαλαίων δεν θα είχαν αποτέλεσμα.

Μάλιστα ο κ. Πούρος ανέφερε ότι οι εποπτικές αρχές ανέτρεπαν τις προσπάθειες εξεύρεσης νέων κεφαλαίων.
Αν και ελήφθησαν προεγκρίσεις για εισαγωγή στο ΧΑΚ, δεν προχώρησε η ένταξη καθώς απορρίφθηκε η δωρεάν διανομή μετοχών σε πελάτες της τράπεζας. Μετά την αποτυχία της διαδικασίας εισαγωγής στο ΧΑΚ, η Citi ανέλαβε να βρει επενδυτές και μάλιστα οργανώθηκαν παρουσιάσεις στο Λονδίνο σε επενδυτικά ταμεία. Η εποπτική αρχή παρενέβη ζητώντας οι επενδυτές να έχουν σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Ακολούθησε η ο επιτόπιος έλεγχος του SSM, τον Ιανουάριο του 2018, που επίσης σταμάτησε τη διαδικασία της Citi. Η συνέχεια, από το Μάρτιο του 2018, είναι γνωστή.

Στο εσωτερικό


Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο εσωτερικό και τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών και τις παραιτήσεις που υπήρξαν, ανέφερε κατ’ αρχήν ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας Τάκης Ταουσιάνη και ο πρώην γενικός διευθυντής Μάριος Κληρίδης ήταν εξαιρετικοί οικονομολόγοι αλλά υπήρχαν διαφωνίες. Δεν υπήρχε χημεία, σημείωσε.

Για την πρόσληψη Χατζηγιάννη στη θέση του ΓΔ, είπε ότι μετά με την παραίτηση Κληρίδη η διαδικασία πρόσληψης ανατέθηκε την εταιρεία Egon Zehnder. Η εταιρεία έφερε λίστα με ονόματα, αλλά χρειάζονταν χρόνο για να τα αξιολογήσει, ενώ το ΥΠΟΙΚ είχε δώσει διορία δύο εβδομάδων. Η Συνεργατική Κεντρική Εταιρεία Συμμετοχών πρότεινε τον κ. Χατζηγιάννη και ο οίκος τον συμπεριέλαβε στη λίστα ως εσωτερικό υποψήφιο, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικός υποψήφιος που θα τερμάτιζε την αναζήτηση.

 

Χορηγήσεις με υποθήκη εκκλησίες και κοιμητήρια

Δάνειο... σε 90χρονη

Αποκαλυπτικός για τις πρακτικές δανεισμού στον Συνεργατισμό μέχρι το 2013, πρακτικές που παρέπεμπαν σε πλιάτσικο και όχι σε τραπεζική λειτουργία, το μέλος της Επιτροπείας και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Κίττος. Πάντως εξέφρασε την άποψη ότι οι διοικήσεις μετά το 2013 κατάφεραν να καταστήσουν τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα... τράπεζα και να είναι ανταγωνιστική.

Ο κ. Κίττος έκανε εκτενή αναφορά σε ατασθαλίες, όπως υπερεκτιμήσεις ακινήτων, παραχώρηση δανείου σε 90χρονη με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια και χορηγήσεις δανείων με υποθήκη εκκλησίες και κοιμητήρια.
Για πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις λαμβάνονταν μέτρα. Εκεί που υπήρχαν πειθαρχικά παραπτώματα γινόταν πειθαρχική έρευνα και καταγγελλόταν η υπόθεση στην Αστυνομία, ενώ για αστικά παραπτώματα έδιναν οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία για να κινηθούν αστικά. Αποκάλυψε ότι εκκρεμούν ακόμα 84 περιπτώσεις για συνθήκες δανεισμού οι οποίες δεν εξετάστηκαν ακόμα.

«Μετά που οργανώθηκε η τράπεζα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ατασθαλίες, γίναμε εμπορική τράπεζα, καθαρίσαμε τη λάσπη, αλλά δυστυχώς οι επόπτες μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν», τόνισε.

Ποιοι καταθέτουν
Οι επόμενες συνεδριάσεις

Πρόσωπα που διετέλεσαν μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) μέχρι και το 2013 και για χρονική περίοδο πέραν των 10 ετών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, η οποία συνεχίζει τις ανοικτές συνεδριάσεις της στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής επιτροπής, στις 5 Σεπτεμβρίου, η ώρα 9.00 το πρωί, θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον της επιτροπής ο Λάμπρος Πιερή, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) μεταξύ 29/6/2010-14/6/2018. Ο κ. Πιερή θα συνεχίσει την κατάθεση που έδωσε στις 28 Αυγούστου.
Στις 9.30 θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ο νυν πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιώργος Χατζηνικόλας, ο οποίος έθεσε την παραίτησή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και έγινε αποδεκτή.


Την επομένη ημέρα, 6 Σεπτεμβρίου, η ώρα 9.00, θα καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας ΣΚΤ Δημήτρης Σταύρου. Ο κ. Σταύρου διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπείας από το 2001 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2011.
Στις 10.30 θα βρεθεί ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής το πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ (2001 - 7.11.2013) Γιώργος Μαρίνου και θα ακολουθήσει στις 12.00 το πρώην μέλος της Επιτροπείας (2008 - 7.11.2013) Νέαρχος Ιωάννου.
Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 π.μ. θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής το πρώην μέλος της Επιτροπείας (2001 - 7.11.2013) Γιαννάκης Γιαννάκη και στις 10.00 π.μ. το πρώην μέλος της Επιτροπείας (2001 - 7.11.2013) Δημήτρης Χρίστου.
Τέλος, στις 11.00 θα καταθέσει το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ (2001 - 17.11.2013) Μίκης Νεοφύτου.

 


Επιστροφή
στην αρχή