Θα έρθουν 75 εκατ. Τούρκοι στην Κύπρο;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ

Είναι αλήθεια ότι η τουρκική πλευρά από το 2010 έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για «ίση μεταχείριση Ελλαδιτών και Τούρκων» υπηκόων

Όταν ένας πολιτικός στην Κύπρο εκλέγεται ως Πρόεδρος λύσης, κανένας λογικός άνθρωπος δεν αναμένει ότι θα φέρει ενώπιον του λαού την όποια λύση. Θέτει απλώς ως προτεραιότητά του τη λύση του Κυπριακού, διότι αυτό απαιτεί το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων στο σύνολό τους, αλλά ειδικότερα και των 160.000 προσφύγων που έχουν χάσει σπίτια και περιουσίες. Θέτει ως προτεραιότητά του λύση για να διαφυλάξει τις νέες γενεές των Κυπρίων που θα έρθουν, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι.

Από έναν τέτοιο πολιτικό λοιπόν απαιτούμε νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και παράθεση όλων των στοιχείων της υπό διερεύνηση λύσης, χωρίς υπερβολές και λαϊκισμούς, κυρίως σε θέματα που άπτονται του ευαίσθητου δημογραφικού θέματος.

Είναι αλήθεια ότι η τουρκική πλευρά από το 2010 έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για «ίση μεταχείριση Ελλαδιτών και Τούρκων» υπηκόων στην Ομοσπονδιακή Κύπρο, επικαλούμενη και σχετική διάταξη του Συντάγματος του 1960. Πέραν των υπηκοοτήτων τότε συμφωνήθηκε αρχικά να υπάρξει η ίδια αναλογία 4:1 και για τους Τούρκους εργαζόμενους στην Κύπρο σε σχέση με τους εξ Ελλάδος αλλά αυτό αφέθηκε να συζητηθεί και από την ίδια την ΕΕ.

Σήμερα το θέμα επανήλθε, και οι Τ/Κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν να διεκδικούν δικαιώματα για Τούρκους εργαζόμενους σε αναλογία 1:1. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κατατέθηκε μια πρώτη εκτίμηση ότι στην Κύπρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 20.000 εργαζόμενοι εξ Ελλάδος και διατυπώθηκε μια αρχική απαίτηση το νέο ομοσπονδιακό κράτος να έχει τη δυνατότητα να δώσει παρόμοιο αριθμό σε Τούρκους εργαζόμενους. Στην πορεία οι Τ/Κ έδειξαν ότι αποδέχονται την αναλογία 4:1. Δηλαδή για κάθε 4 Ελλαδίτες οι οποίοι ελεύθερα ως πολίτες της ΕΕ θα έρχονται στην Κύπρο να εργαστούν, θα μπορεί κατ’ εξαίρεση (διότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά έχει μόνο συμφωνία τελωνειακής ένωσης) να έρχεται και ένας Τούρκος ο οποίος θα πρέπει να τυγχάνει έγκρισης από τις ομοσπονδιακές αρχές και όχι από το τ/κ συνιστών κρατίδιο.

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα, και σίγουρα όχι η ελεύθερη κάθοδος 75 εκατ. Τούρκων στην Κύπρο όπως δήλωσε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλοι είμαστε σκεπτικιστές απέναντι σε αυτό το αίτημα γνωρίζοντας ότι ο κάθε νόμιμα εργαζόμενος σε ευρωπαϊκή χώρα μετά από παρέλευση κάποιων χρόνων αποκτά δευτερογενή δικαιώματα που στην πορεία του χρόνου μπορεί να φτάσουν μέχρι και την υπηκοότητα. Ως τέτοιο θέμα σε αυτή τη βάση οφείλουμε να το συζητήσουμε και να προβληματιστούμε. Μπορούμε να το αποδεχθούμε ή και να το απορρίψουμε. Αν όμως ένα θέμα 5.000 εργαζόμενων Τούρκων υπηκόων παρουσιάζεται ως θέμα 75 εκατ. Τούρκων υπηκόων, τότε υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής και του άκρατου λαϊκισμού. Και τότε ο κάθε λογικά σκεπτόμενος Κύπριος θεωρεί ότι ο πολιτικός που παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα δεν επιδιώκει να ενημερώσει νηφάλια και δημοκρατικά τους πολίτες αλλά επιχειρεί να τους κατατρομοκρατήσει. Για ποιο λόγο άραγε;


Επιστροφή
στην αρχή