Τεστ αντοχής για πέντε αρχηγούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εκλογές-δοκιμασία στις 22 Μαϊου για Αβέρωφ, Νικόλα, Μαρίνο, Λιλλήκα, Θεοχάρους και από το αποτέλεσμα θα κριθούν ως αρχηγοί

Τις πρώτες τους πραγματικές εξετάσεις δίνουν την Κυριακή 22 Μαΐου πέντε πολιτικοί αρχηγοί: Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους, είτε με αμάξια πολυτελείας, είτε αυτοκίνητα μεταχειρισμένα, είτε ακόμη και ποδήλατα, οδηγούν για πρώτη φορά τα... οχήματά τους (βλ. τα κόμματά τους) σε βουλευτικές εκλογές και από το αποτέλεσμα θα κριθούν ως αρχηγοί.


Κάποιοι εξ αυτών δοκιμάστηκαν και σε ευρωεκλογές. Ωστόσο αδιαμφισβήτητα η μητέρα των μαχών είναι οι βουλευτικές εκλογές.


Άλλοι μπαίνουν στη μάχη με αυτοπεποίθηση και κάποιοι με αγωνία, αφού ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάντα αιτία τριγμών, αμφισβήτησης και εσωστρέφειας. Κάποιοι αρχηγοί μάλιστα προσάρμοσαν την προεκλογική τακτική τους στην κριτική που θεωρούν δεδομένο ότι θα δεχθούν μετά το άνοιγμα των καλπών, ίσως γιατί διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και δεν πιστεύουν στα θαύματα.

 

Τα ρίσκα του Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξελέγη στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού τον Μάιο του 2013, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξελέγη χωρίς αντίπαλο, όχι όμως και χωρίς υπόγεια αμφισβήτηση. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατάφερε να αφοπλίσει όποιον ψιθύριζε σε βάρος του εντός ΔΗΣΥ, με αποτέλεσμα ακόμη και εσωκομματικοί του αντίπαλοι να του αναγνωρίζουν νίκες σε μικρές και μεγάλες μάχες. Καθοδήγησε το κόμμα με επιτυχία και στις ευρωεκλογές του 2014, παρά το ότι προηγήθηκαν σκληρές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως το κούρεμα καταθέσεων. Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε το εντυπωσιακό 37,75% στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, με τις γέφυρες που έκτισε στη Βουλή ο Αβέρωφ Νεοφύτου πέτυχε η κυβέρνηση, μολονότι κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, να βγάλει την Κύπρο από το μνημόνιο.


Ο ΔΗΣΥ ξεκίνησε λοιπόν με πολύ υψηλούς στόχους την πορεία του προς τις βουλευτικές εκλογές. Με αέρα βέβαιου νικητή και με τον πήχη να μπαίνει πολύ ψηλά. Κάποιοι αναφέρονταν σε αύξηση των εδρών, σε ποσοστό-ρεκόρ, ακόμα και για συμπλήρωση του μαγικού αριθμού των 29 βουλευτών με το ΔΗΚΟ για να διαμορφώνεται ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία γινόταν λόγος. Και ο ΔΗΣΥ είχε όλες τις προϋποθέσεις να τα πετύχει όλα αυτά: Εδώ και χρόνια παίζει χωρίς αντίπαλο, με το ΑΚΕΛ να είναι ακόμη τραυματισμένο από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, έχει να λέει για την επιστροφή της Κύπρου στη σταθερότητα και την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ καθόρισε και τους όρους του παιχνιδιού για τις εκλογές με την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% και τον καθορισμό πλαφόν 7,2% για είσοδο στην τρίτη κατανομή. Και όμως, λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στην Πινδάρου καταγράφεται αγωνία και ανησυχία. Δεν τίθεται θέμα για την πρωτιά. Ο ΔΗΣΥ θα είναι πρώτο κόμμα. Όμως έχει σημασία για την κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου προσωπικά με ποιο ποσοστό θα είναι πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, με ποιο αριθμό εδρών και τι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν στη Βουλή. Θα είναι ήττα για το κυβερνών κόμμα αν στις 23 Μαΐου θα πρέπει να εκλιπαρεί μικρότερα κόμματα για να είναι σε θέση να περνά κυβερνητικά νομοσχέδια από τη Βουλή. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε μερικές κινήσεις τακτικής του προέδρου του ΔΗΣΥ ενόψει εκλογών που θα κριθεί αν πέτυχαν ή απέτυχαν μόνο μετά το άνοιγμα των καλπών: Πρώτον, η αλλαγή του εκλογικού μέτρου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και ο συμβιβασμός στο 3,6% αντί στο 5% που είχε προτείνει αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεύτερον, η επιλογή του ΔΗΣΥ να μπει αργά το κόμμα στην προεκλογική εκστρατεία, θεωρώντας πως με μια πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία θα αντιμετώπιζε καλύτερα το φαινόμενο της φθοράς της εξουσίας. Τρίτον, οι παρεμβάσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για αλλαγές στο κομματικό ψηφοδέλτιο παρά τα όσα είχαν αποφασίσει οι επαρχιακές εκλογικές συνελεύσεις στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες για την επιλογή των 56 υποψηφίων του κόμματος. Ακόμη η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα κριθεί και για το αν υποτίμησε τελικά ή όχι τον κίνδυνο... Ελένη Θεοχάρους.

 

Ρυθμιστής ο Νικόλας;
Τον Δεκέμβριο του 2013 εξελέγη στην προεδρία του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου καθοδήγησε το κόμμα του και στις ευρωεκλογές, όχι όμως με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 10,83% των ευρωεκλογών, βεβαίως, δεν καταχωρήθηκε ως προσωπική αποτυχία του προέδρου του ΔΗΚΟ. Το κόμμα προερχόταν από διαδοχικές εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες και φυσιολογικά μέτρησε απώλειες στην κάλπη. Με μια ανάλογη επίδοση στις βουλευτικές εκλογές, όμως, είναι βέβαιο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα επανέλθει δριμύτερη στην αμφισβήτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να καθορίσει εκλογικό στόχο και όχι τυχαία. Για το ΔΗΚΟ ζητούμενο είναι να παραμείνει ο ρυθμιστής στον ενδιάμεσο χώρο. Έχει σημασία λοιπόν για τον Νικόλα Παπαδόπουλο όχι μόνο τι θα πάρει το ΔΗΚΟ, αλλά και τι θα πάρουν οι υπόλοιποι στον ενδιάμεσο χώρο, με δεδομένο ότι οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονται στην προεδρία του ΔΗΚΟ, αλλά βλέπει και ψηλότερα. Για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ θεωρείται κρίσιμος και ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήταν το μόνο σώμα η κοινοβουλευτική ομάδα που δεν ήλεγχε απόλυτα. Βεβαίως, στον τομέα αυτό τον διευκόλυνε η εσωκομματική αντιπολίτευση, αφού τα πλείστα πρωτοκλασάτα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν διεκδίκησαν εκλογή, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τακτική που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν ευρισκόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση και ο σημερινός πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

 

Χωρίς περίοδο χάριτος
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος σχεδίαζε χρόνια την κατάληψη της προεδρίας της ΕΔΕΚ, όμως δεν ονειρευόταν σε καμία περίπτωση να παραλάβει το Κίνημα υπό τις συνθήκες που το παρέλαβε: Ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με το ταμείο άδειο, με τα ποσοστά σε ελεύθερη πτώση και με αρκετά εσωκομματικά μέτωπα ανοικτά, ειδικά μετά την επεισοδιακή έξοδο του Γιαννάκη Ομήρου. Η ΕΔΕΚ υπό την προεδρία Σιζόπουλου καλείται να δώσει τη μάχη σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, με νέους πολιτικούς σχηματισμούς να ψαρεύουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή που αντλούσε και η ίδια ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν ότι η ΕΔΕΚ θα μετρήσει απώλεια εδρών και ποσοστών. Με ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει ασφυκτική πίεση στον Μαρίνο Σιζόπουλο η εσωκομματική αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενώ παρέλαβε ένα κόμμα με αρκετά προβλήματα είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος ο οποίος δεν είχε καμία περίοδο χάριτος. Βεβαίως, οι επικριτές του, του καταλογίζουν ευθύνες για τη συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2013, συνεργασία που στοίχισε σε ποσοστά στην ΕΔΕΚ λόγω της ίδρυσης κόμματος από τον κ. Λιλλήκα, ενώ τον κατηγορούν και για υπονόμευση του Γιαννάκη Ομήρου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα κριθεί στην κάλπη και για την επιλογή του να ηγηθεί του κομματικού ψηφοδελτίου από την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, επιλογή που οδήγησε τον Νίκο Νικολαΐδη στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος, αλλά και για το όριο θητειών που επανέφερε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ψηφοδελτίου ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος. Το θέμα για τον Μαρίνο Σιζόπουλο δεν είναι αν θα πέσουν τα κομματικά ποσοστά σε σχέση με το 8,93% του 2011 που φαντάζει πλέον μακρινό, αλλά πόσο, για να είναι διαχειρίσιμες οι απώλειες.

 

Από το 2013, για το 2018

Από το  εντυπωσιακό 25% που έλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας μόνο με την υποστήριξη της ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές του 2013, η Συμμαχία Πολιτών προσγειώθηκε στο 6,785% στην πρώτη της απόπειρα σε εκλογές, στις ευρωεκλογές του 2014. Παρ’ όλα αυτά ο Γιώργος Λιλλήκας δεν δίστασε να βάλει ψηλά τον πήχη ενόψει βουλευτικών εκλογών, κάνοντας λόγο δημοσίως για διψήφιο ποσοστό. Αν πρόκειται για κίνηση τακτικής η τοποθέτηση του πήχη ψηλά ή αν ο πρόεδρος της Συμμαχίας διαβάζει καλύτερα τις δημοσκοπήσεις, θα φανεί την Κυριακή. Η λογική λέει ότι δύσκολα θα πιάσει έναν τέτοιο στόχο η Συμμαχία. Ειδικά με την πίεση που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα τόσο από τον μηχανισμό του ΑΚΕΛ, όσο και από την ΕΔΕΚ που στόχευσαν στον επαναπατρισμό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Αν όμως τα καταφέρει ή προσεγγίσει τον στόχο θέτει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο του ΔΗΚΟ στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο. Και αυτός είναι ο στόχος του κ. Λιλλήκα ο οποίος θέλει να επανέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Βεβαίως είναι αμφίβολο πόσο φιλικά θα τον βλέπουν πλέον τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αν τον αντιμετωπίζουν ως κομματάρχη και άρα ως απειλή.

 

Το στοίχημα της Ελένης

Η Ελένη Θεοχάρους, παρά το ότι στα κρίσιμα διαφωνούσε με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων κομματικών στελεχών. Ωστόσο δεν συμβιβαζόταν με την ασφάλεια που της προσέφερε ο ΔΗΣΥ. Η έξοδός της φαινόταν από καιρό να είναι θέμα χρόνου. Ειδικά αφότου αμφισβήτησε τον Νίκο Αναστασιάδη διεκδικώντας το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά η Ελένη Θεοχάρους έκανε τη μεγάλη έξοδο παραμονές βουλευτικών εκλογών, προχωρώντας μάλιστα στην ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού. Προφανώς θα έχει κερδίσει το στοίχημα αν καταφέρει η Αλληλεγγύη να μπει στη Βουλή, παρά την ασφυκτική πίεση που της ασκεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εκτός Βουλής κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, ενώ θα είναι τεράστιο πλήγμα και για την προοπτική της ίδιας της κ. Θεοχάρους πιθανή εκλογική αποτυχία, όσο ψηλά και αν βρίσκεται στους πίνακες δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι πάντως βλέπουν την κ. Θεοχάρους ακόμα και στην προεδρία της Βουλής, αν τα καταφέρουν οι μικροί να ξεπεράσουν το εμπόδιο του 3,6%.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξένοι για το ΓεΣΥ: Επενδύσεις σε κλινικές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 16.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή