Τεράστιες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Απαιτείται να ανασκουμπωθούμε και να επανεξετάσουμε, τη θέση και τις δυνατότητες μας, στον τομέα της δράσης μας στην ΕΕ.

Ο Προϋπολογισμός της ΕΕ κυμαίνεται από 150-160 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και το ποσό αυτό δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εύκολα γιατί τα έσοδα της ΕΕ είναι συγκεκριμένα και σταθερά από δύο βασικές πηγές. Τα έσοδα προέρχονται από συνεισφορά των χωρών μελών ύψους 1% επί του ΑΕΠ κάθε χώρας, καθώς και μέρος των εσόδων από τις εισπράξεις ΦΠΑ κάθε χώρας.

Με τα 150 ΔΙΣ ευρώ η ΕΕ επιστρέφειστις χώρες μέλη σημαντικά κονδύλια είτε μέσω απευθείας χρηματοδότησης με τα Διαρθρωτικά Ταμεία είτε με διάφορα Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Ταμεία που διαθέτει η ΕΕ, με σκοπό να χρηματοδοτούνται ποικίλες δράσεις και τομείς σε όλες τις χώρες μέλη, νοουμένου ότι πληρούνται προϋποθέσεις και υπάρχει  ενδιαφέρον και διεκδίκηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη αλλά και από ιδιώτες.

Η σταθερή μου θέση και άποψη επί του μείζονος ζητήματος των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ είναι ότι μικρές χώρες όπως η Κύπρος έχουν τεράστιες δυνατότητες να διεκδικούν κονδύλια, χρηματοδοτήσεις και χορηγίες από την ΕΕ , φτάνει να υπάρχει υποδομή, μεθόδευση και οργάνωση για να το πετύχουμε.

Πιστεύω ότι 14 χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, δεν ευσταθεί πλέον το αφήγημα ότι δεν γνωρίζουμε τους τρόπους και δεν έχουμε εμπειρία, για να διεκδικήσουμε τα κονδύλια ή το ότι είμαστε μικρή χώρα. Όλα αυτά καταρρίπτονται μέσα από την πραγματικότητα,  όπου στην ΕΕ μικρές χώρες όπως η Κύπρος έχουν τεράστια επιτυχία στη διεκδίκηση κονδυλίων και χώρες που εντάχθηκαν μαζί με τη Κύπρο, όπως οι πρώην Ανατολικές χώρες, πέτυχαν τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ.

Απαιτείται, λοιπόν, να ανασκουμπωθούμε και να επανεξετάσουμε, τη θέση και τις δυνατότητες μας, στον τομέα της δράσης μας στην ΕΕ, της παρουσίας, της διεκδίκησης  και της αξιοποίησης της ΕΕ, προς όφελος της πατρίδας μας και των Κυπρίων Πολιτών.

Πώς θα το πετύχουμε:

ΠΡΩΤΟΝ Η Κύπρος διαθέτει ένα ισχυρό δημόσιο τομέα που πρέπει να καταστεί σε μεγάλο βαθμό Ευρωκεντρικός. Δηλαδή τα διάφορα τμήματα, της Δημόσιας Υπηρεσίας,  πέραν της ενασχόλησης με τα θέματα της καθημερινότητας που αφορούν εσωτερικά ζητήματα της πατρίδας μας, οφείλουν να επικεντρώνονται και να ασχολούνται  επισταμένα και με τα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ.

Θα μπορούσε ακόμη ένα μεγάλο τμήμα της Δημόσιας Υπηρεσίας που θα αποτελείτον από νέα καταρτισμένα άτομα, που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις, να ασχολούνταν αποκλειστικά με την διερεύνηση των ευρωπαϊκών ευκαιριών και δυνατοτήτων και να κατεύθυναν  και το κρατικό και τον ημικρατικόν και τον ιδιωτικό τομέα, προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της άντλησης κονδυλίων, αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών και την πλήρη αξιοποίηση ευρωπαϊκών ταμείων και προγραμμάτων.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Υπάρχει τεράστιο κενό πληροφόρησης των πολιτών, διάφορων κοινωνικών ομάδων, οργανισμών , μικρομεσαίων, αγροτών, επιχειρηματιών, για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που ανακύπτουν μέσα από την Ε.Ε., για αξιοποίηση Προγραμμάτων, Προτάσεων και Ταμείων από την ΕΕ.

Επιβάλλεται να δημιουργηθούν Κέντρα Πληροφόρησης για τις διάφορες Δράσεις της ΕΕ, για τις διαδικασίες και την ορθή καθοδήγηση για την υποβολή αιτήσεων προς διεκδίκηση κονδυλίων από την ΕΕ.

Σε αυτή τη προσπάθεια μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα και οι Επαγγελματικές Οργανώσεις ΚΕΒΕ, ΟΕΒ καθώς και άλλοι Φορείς που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται και διαθέτουν τεχνογνωσία για τα Ευρωπαϊκά Θέματα.

Η Κύπρος στην ΕΕ δεν είναι φιλοξενούμενη χώρα, αλλά τμήμα της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας, είναι στο το δικό της σπίτι κι έτσι πρέπει να ενεργούμε όταν πρέπει να δράσουμε και να διεκδικήσουμε στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι το δικό μας γήπεδο και δεν πρέπει να αφήνουμε τους υπόλοιπους να "κάνουν παιγνίδι" κι εμείς να παρακολουθούμε από την κερκίδα τα τεκταινόμενα.

Στην ΕΕ πρέπει να καταστούμε σοβαροί κι υπεύθυνοι εταίροι , με αξιόπιστη παρουσία κι ορθές κινήσεις και συμμαχίες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι και η Κύπρος θα επωφελείται σημαντικά και σε όλα τα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή μας παρουσία.

#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας

#OurEuropeOurFuture

* Λευτέρης Χριστοφόρου - Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. - Ευρωβουλευτής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 12:37 (τελευταία ενημέρωση 12:37)

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:35 (τελευταία ενημέρωση 09:35)

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή