Τέλος στην ταλαιπωρία καρκινοπαθών -Έκλεισε η συμφωνία ΥΠΥ-Ογκολογικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Υπεγράφη στο Υπουργείο Υγείας, της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.

Τέλος στην ταλαιπωρία ασθενών, κυρίως των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού, που δίνουν τη δική τους δύσκολη μάχη ενάντια στον καρκίνο, δόθηκε σήμερα το πρωί με την υπογραφή, στο Υπουργείο Υγείας, της Συμφωνίας  Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.
 
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της υπογραφής, από την Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, οι ασθενείς θα μπορούν και επίσημα να μεταβαίνουν στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για τις απαραίτητες θεραπείες.
 
Τη συμφωνία υπέγραψαν, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο Διευθυντής του Τομέα Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας Χρίστος Νικολάου και ο Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου.
 
Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας δρ Αδάμος Αδάμου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο Στέλλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Κίκης Καζαμίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας είπε ότι σήμερα υλοποιούν τη σημαντικότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από αυτήν για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι με την υπογραφή τελειώνει μια πορεία με δυσκολίες που τους φαίνονταν ανυπέρβλητες.
 
«Αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο όταν γνωρίζεις πολύ καλά γιατί δίνεις τον αγώνα σου. Και εμείς εδώ στο Υπουργείο Υγείας δώσαμε τις μάχες μας γνωρίζοντας πολύ καλά πως θα δίναμε παρηγοριά και ελπίδα αλλά πρώτιστα: Ποιότητα ζωής στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας της επαρχίας Λεμεσού και Πάφου. Γιατί γνωρίζαμε ότι με τη συμφωνία αυτή θα ικανοποιούσαμε ένα πάγιο αίτημα τους για τερματισμό της ταλαιπωρίας τους», πρόσθεσε.
 
Η κα. Γιαννάκη είπε, παράλληλα, ότι το ταξίδι των συνανθρώπων μας είναι μακρύ, αφού έχουν να δώσουν το δύσκολο αγώνα εναντίον του καρκίνου.

 Διαβάστε επίσης:Λεωφορείο ο πόνος σε δρόμους της αδιαφορίας

Όπως είπε, σε αυτό το Κέντρο παράπεμπαν ήδη μεμονωμένα περιστατικά, μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών, «αλλά από τις 18 Ιουνίου, οι ασθενείς μας θα μπορούν και επίσημα να μεταβαίνουν στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για τις απαραίτητες θεραπείες».

Παρουσιάζοντας τη σύμβαση για την αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας και σχετικών υπηρεσιών, η κ. Γιαννάκη είπε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην διεξαγωγή μελέτης από ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής την Δρ. Liz Kenny για μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και καταρτισμό σχεδιασμού για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ακτινοθεραπείας.
 
Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης ανέδειξαν την άμεση ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες ακτινοθεραπείας και νέων απεικονιστικών μεθόδων απαραίτητων για την διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Ο γενικός στόχος της Σύμβασης είναι η κάλυψη αναγκών  των ασθενών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου ή όταν δεν υπάρχει δυνατότητα προσφοράς ακτινοθεραπείας από το Ογκολογικό Κέντρο στη Λευκωσία μέσω αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας, η κάλυψη αναγκών διενέργειας απεικονιστικών ελέγχων με τη μέθοδο P.E.T (PET SCAN ) σε παγκύπρια βάση  οι οποίες μέχρι σήμερα διενεργούνταν  στο εξωτερικό.
 
Είπε, επίσης, ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του αντικειμένου της σύμβασης ή μέχρι εξάντλησης  του ποσού της σύμβασης με Δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής για ανανέωσης της σύμβασης με τους ίδιους όρους για ακόμα 12 μήνες + 12  μήνες και αφορά την αγορά αριθμού ολοκληρωμένων υπηρεσιών  ακτινοθεραπείας και την αγορά υπηρεσιών αριθμού  απεικονιστικών ελέγχων (Positron Emision Tomografy).
 
Ανέφερε, επίσης, ότι οι  ολοκληρωμένες υπηρεσίες ακτινοθεραπείας θα περιλαμβάνουν τα εξής: Εξωτερική Ακτινοθεραπεία, Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία , Ενδοιστική Βραχυθεραπεία, Κλασσική Βραχυθεραπεία.
 
«Αλλά και τους Άμεσα σχετιζόμενους και απαραίτητους για τη διεκπεραίωση της ακτινοθεραπείας απεικονιστικούς και κλινικοεργαστηριακούς ελέγχους ήτοι: Αξονική Τομογραφία για το καθορισμό του ακτινοθεραπευτικού πλάνου και για απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία, Μαγνητική Τομογραφία για την σύντηξη εικόνων και χρήση κατά την κατάρτιση του ακτινοθεραπευτικού πλάνου, Πλήρης Κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και δωρεάν χημειοθεραπεία στα πλαίσια της ακτινοθεραπείας», συμπλήρωσε.
 
«Σε σχέση με τις Υπηρεσίες απεικονιστικών ελέγχων PET (Positron Emission Tomography) οι οποίες επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα αποστέλλονταν στο εξωτερικό με επακόλουθο την ταλαιπωρία των ασθενών θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής στο είδος του ραδιοφαρμάκoυ», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενη στο ραδιοφάρμακο  F-18-PSMA., το οποίο αποτελεί την  πλέον ευαίσθητη και ακριβή μέθοδο ως προς την σταδιοποίηση, ανίχνευση τοπικής υποτροπής ή/και λεμφαδενικών και οστικών μεταστάσεων, σε διεγνωσμένους με καρκίνο του προστάτη ασθενείς, η κα. Γιαννάκη είπε ότι η εξέταση αυτή, προσφέρεται από ελάχιστα πρωτοποριακά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού και από τον Μάρτιο του 2018, πραγματοποιείται και στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.
 
Ο Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου, στη δική του ομιλία είπε ότι είναι μια μεγάλη μέρα προσωπικά για τον ίδιο που συμπληρώνεται η πραγματοποίηση ενός οράματος.
 
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ασθενών. Υποσχόμαστε όλοι μαζί, ο Πρόεδρος, οι συνάδελφοι, το προσωπικό, ότι θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε, να σας βγάλουμε ασπροπρόσωπους και προπάντων να κάνουμε το παν για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών που αναλάβαμε», σημείωσε.
 
Ο κ. Ζάμπογλου ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν μαζί τους τόσο για την υλοποίηση του έργου όσο και για την πραγματοποίηση της συμφωνίας.
 
«Είναι μια μέρα συγκίνησης, χαράς και η υπόσχεσης ότι θα κάνουμε το παν, για να πραγματοποιήσουμε αυτά τα οποία αναλάβαμε. Εύχομαι η πρόσβαση στο κέντρο μας να γίνει χωρίς μεγάλες δυσκολίες για την εξυπηρέτηση των ασθενών μας», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας Αδάμος Αδάμου, σε ομιλία του είπε πως τόσο το Ανώτατο Συμβούλιο Ογκολογίας όσο και η Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο, θα εξετάσουν τη Συμφωνία και θα πράξουν ό,τι είναι καλύτερο για τους καρκινοπαθείς.
 
«Πάντα άμα βάζεις μπροστά τον άρρωστο, δεν έχει παρά να πάρεις  σωστές αποφάσεις. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε. Εμείς, ενεργώντας σοβαρά και υπεύθυνα, θα πούμε την άποψή μας και στην πορεία της λειτουργίας του προγράμματος, αλλά και για όλες τις άλλες λεπτομέρειες, γιατί θέλουμε σαν Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο να δούμε και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Επιτροπή των Παραπομπών είναι ήδη συγκροτημένη, είναι πενταμελής, η οποία θα συνεδριάζει μαζί με την Επιτροπή της Παραπομπής Ασθενών που είναι θεσμοθετημένη με κανονισμούς.

«Αυτή η Επιτροπή είναι ξεχωριστή και θα εμπλουτιστεί με δύο ακόμα άτομα, τον υποφαινόμενο σαν προεδρεύοντα και έναν εκπρόσωπο από το Γερμανικό Ογκολογικό, μαζί με τους τρεις συναδέλφους οι οποίοι  στελέχωναν αυτή την επιτροπή βάσει των κανονισμών. Θα δούμε στη συνέχεια πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία, τα προβλήματα που θα εμφανιστούν… Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ευαισθησία όλων των συναδέλφων μου. Απ’ εκεί και πέρα, το καλύτερο για τον άρρωστο», συμπλήρωσε.
 
O Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ) Κίκης Καζαμίας, σε γραπτή δήλωση του την οποία διένειμε στα ΜΜΕ που παρευρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας, αναφέρει ότι το ΓΟΚ δεν δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί κανένα, αλλά με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενήργησε πλήρως νομότυπα και κάλυψε διαπιστωμένες, από διεθνείς εμπειρογνώμονες, ελλείψεις του κράτους στον τομέα της παροχής βασικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των καρκινοπαθών της Κύπρου και κυρίως της περιοχής των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.
 
Σημειώνει ότι η έκθεση των Δρ. Kenny, Bransdom και Bryant από το καλοκαίρι του 2015 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η προσφορά ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών στην Κύπρο από το 30% που παρέχεται, πρέπει να αυξηθεί στο 45% μέχρι το 2018 και στο 52% μέχρι το 2020.
 
Η έκθεση πρότεινε, επίσης, την πλήρωση του διαπιστωμένου κενού που υπήρχε στον τομέα της εξειδικευμένης επεμβατικής ακτινολογίας και σημειώνει ότι η ακτινοθεραπεία συμβάλλει στο περίπου 40% στη θεραπεία του καρκίνου.

ΚΥΠΕ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΗΚ:Στα €50,7 εκ. μειώθηκε η κερδοφορία της ΑΗΚ το 2017,αύξηση κόστους

Πολίτης News, 17:55 (τελευταία ενημέρωση 17:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν:Η θέση της ΕΕ για Γιβραλτάρ παραμένει απαράλλαχτη

Πολίτης News, 17:47 (τελευταία ενημέρωση 17:47)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακελειό στην Καμπούλ: 40 νεκροί, 80 τραυματίες

Πολίτης News, 17:02 (τελευταία ενημέρωση 17:02)

Επιστροφή
στην αρχή