Τελειώνει το παιγνίδι με τα γήπεδα γκολφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Τελεσίγραφο από την κυβέρνηση στις εταιρείες ανάπτυξης γης. Όσες εταιρείες δεν υποβάλουν αιτήσεις βγαίνουν από το σχέδιο.

Αυστηρότερα κριτήρια και σαφέστερο χρονοδιάγραμμα, προς συμμόρφωση των συστάσεων του γενικού ελεγκτή, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τις αναπτύξεις γηπέδων γκολφ.
Με απόφαση, ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2016, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει το καθεστώς κάθε μίας από τις 14 αναπτύξεις, οι οποίες το 2005 εντάχθηκαν στο σχέδιο κινήτρων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, με αρμόδιο τότε υπουργό τον Γιώργο Λιλλήκα. Όπως είναι γνωστό, από τα 14 projects που εντάχθηκαν στο σχέδιο κινήτρων του 2005 μόλις τέσσερα λειτουργούν σήμερα. Άλλα έξι έχουν εξασφαλίσει πολεοδομικές άδειες, αλλά δεν προχωρούν στην επένδυση, ενώ άλλα τέσσερα δεν έχουν καν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.
Με την πιο πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όλες οι αναπτύξεις είναι υποχρεωμένες μέχρι τις 29 Ιουνίου 2017 να εξασφαλίσουν πολεοδομική άδεια για το master plan τους, πολεοδομική άδεια για τουλάχιστον το 25% της οικιστικής ή τουριστικής ανάπτυξης, άδεια διαίρεσης για το master plan και άδεια οικοδομής. Αυτό σημαίνει για όλους τους επιχειρηματίες, που εντάχθηκαν στο σχέδιο κινήτρων του 2005 για αναπτύξεις γκολφ, ότι θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Κάποιοι κόβονται


Για κάθε μία επένδυση, από τις δέκα που ακόμα βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις τέσσερις αναπτύξεις που δεν έχουν καν υποβάλει μέχρι σήμερα πολεοδομική αίτηση για το master plan τους, καθορίζεται υποχρέωση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Τμήμα Πολεοδομίας. Αν αποτύχουν να το πράξουν, η ένταξή τους στο σχέδιο κινήτρων για αναπτύξεις γκολφ θα ανακληθεί.
Για τις έξι εταιρείες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια για το master plan τους, και οι αιτήσεις παρουσιάζουν πολεοδομικές εκκρεμότητες, ισχύει ανάλογη υποχρέωση. Δηλαδή, θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εν λόγω αιτήσεις θα απορριφθούν από το Τμήμα Πολεοδομίας οριστικά.

Χρονοδιάγραμμα το 2017


Οι τέσσερις εταιρείες που δεν έχουν υποβάλει καν μέχρι σήμερα αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας αφορούν τις αναπτύξεις Agia Napa Forest Golf, Universal Gold Enterprises στη Βάσα Κελλακίου, Lanitis (Λάκκος του Φράγκου) στα Κούκλια, και Eagle Pine Golf στο Παράμαλι.
Οι έξι εταιρείες που παρουσιάζουν πολεοδομικές εκκρεμότητες στις αιτήσεις τους εμπλέκονται στις αναπτύξεις Med Golf Properties στην Τερσεφάνου, Αγρόκτημα Λανίτης στον Ασώματο, Vicerio Holdings στον Άγιο Αμβρόσιο, Venus Rock Estates στα Κούκλια, και τα δύο Cyprus Limni Resorts & Golfcourses στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.
Όπως προκύπτει από τη λίστα αυτή, κάποιες από τις αναπτύξεις που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο κινήτρων του 2005 αναπόφευκτα θα κοπούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων, αφού τουλάχιστον δύο αναπτύξεις -λόγω περιπλοκών στις αιτήσεις τους που προκύπτουν από την ΕΕ- θα είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν πολεοδομικές άδειες μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Διότι, υπενθυμίζεται ότι στην πιο πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προβλέπεται όλες οι εταιρείες να έχουν εξασφαλίσει την πολεοδομική άδειά τους για το master plan τους μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Διαδικασία αποπληρωμής


Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θέτει και χρονοδιάγραμμα για την καταβολή από πλευράς αναπτυξιακών εταιρειών των 5 εκατομμυρίων ευρώ που κάθε εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει στο κράτος για την ένταξή της στο σχέδιο κινήτρων. Από την ημερομηνία έκδοσης της πολεοδομικής άδειας (η οποία δεν μπορεί να εκταθεί πέραν του ενός έτους από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης) μέσα σε τρεις μήνες κάθε εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει 500.000 ευρώ ως δόση για τα αντισταθμιστικά οφέλη που της έχουν δοθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπακούει σε σύσταση του γενικού ελεγκτή, ο οποίος στην πιο πρόσφατη έκθεσή του κατέγραψε την προβληματική παρακολούθηση από πλευράς κράτους της είσπραξης των οφειλομένων από τις εταιρείες ανάπτυξης γκολφ.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι κάθε μία από τις δέκα αναπτύξεις οφείλει να ολοκληρώσει την κατασκευή γηπέδου γκολφ σε περίοδο τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσης όλων των αδειών και σε πέντε χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το 25% της οικιστικής ανάπτυξης.


Επιστροφή
στην αρχή