Λιμάνι Λάρνακας: Τελεσίγραφο Ισραηλινών - Υδρογονάνθρακες ή αντίο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αποσύρθηκαν οι Κινέζοι από το project. Το ίδιο θα πράξουν και οι Ισραηλινοί, εάν δεν τους επιτραπεί η αξιοποίηση του λιμανιού

Όσο περνά ο καιρός τόσο ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από το μεγαλόπνοο project της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Ένα project που αλλού στόχευε αρχικά και για αλλού οδεύει... Εκτός κι αν καταρρεύσει και αυτή η προσπάθεια.

Την ώρα που η μοναδική κοινοπραξία που απέμεινε στο «παιχνίδι», η AMPA Limited and Israel Shipyards Limited, ζήτησε από την κυβέρνηση ακόμα έναν μήνα διορία για να ετοιμάσει και να υποβάλει την προσφορά της για ανάληψη του έργου (και μάλλον θα πάρει τη διορία που ζητά), οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Και τούτο διότι οι Ισραηλινοί το έχουν καταστήσει ξεκάθαρο μέσα από τις επιστολές τους προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποτελεί την κύρια απασχόληση στο λιμάνι της Λάρνακας. Εκεί είναι τα πολλά λεφτά και μόνο με δραστηριοποίηση του συγκεκριμένου τομέα θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση των εκατομμυρίων που θα επενδύσουν, πιστεύουν. Ούτε με το εμπόριο (ιδίως με τα πλαφόν που ισχύουν), ούτε με τα κρουαζιερόπλοια διαβλέπουν μεγάλα κέρδη οι Ισραηλινοί.

Μόνο με τη φιλοξενία των εταιρειών φυσικού αερίου διαβλέπουν κέρδη. Και σε αυτό το θέμα είναι κατηγορηματικοί. Το ζήτημα, πλέον, είναι ποια στάση θα τηρήσει ο Δήμος Λάρνακας σε σχέση με το πιο πάνω αίτημα της ισραηλινής κοινοπραξίας. Ένα αίτημα που φαντάζει βασική προϋπόθεση έως τελεσίγραφο, προκειμένου να υποβάλει επίσημη προσφορά για το λιμάνι και τη μαρίνα. Ναι μεν οι τοπικές αρχές άρχισαν να «βάζουν νερό στο κρασί τους» όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες και αποδέχονται «ήπιες» εργασίες στους λιμενικούς χώρους, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις που λογικά θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο. Και θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές οι επαφές των προσεχών εβδομάδων.

Όνειρο ήταν και πάει

Στην ουσία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αποτελεί πια όνειρο απατηλό αυτό που διατυμπάνιζαν οι κυβερνώντες και οι Λαρνακείς παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή το λιμάνι της πόλης θα μετατρεπόταν στο «κύριο επιβατικό - τουριστικό λιμάνι της Κύπρου»… Καμία κοινοπραξία δεν διαβλέπει πια μέλλον στον τομέα της κρουαζιέρας. Όσον αφορά την κινέζικη κοινοπραξία που αρχικά είχε επιδείξει ενδιαφέρον για το λιμάνι και τη μαρίνα, φαίνεται πως οριστικά τίθεται εκτός παιχνιδιού. Όπως πληροφορούμαστε, οι Κινέζοι προγραμμάτιζαν τεράστιες επενδύσεις στο λιμάνι Λάρνακας για εμπορικές χρήσεις, αλλά με τα πλαφόν που τέθηκαν στο εμπόριο φαίνεται να βάζουν οριστικά τέλος στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους.


Επιστροφή
στην αρχή