Ταβέρνες σε Ελλάδα και Κύπρο, μία σύγκριση που σαφώς ευνοεί την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Ατταλίδη για το προσφερόμενο φαγητό, το μενού, την παρουσίαση, το περιβάλλον και τον λογαριασμό...

Του Μιχάλη Ατταλίδη*

Έχοντας επιστρέψει από διακοπές στην Ελλάδα μου είναι αδύνατο να μη συγκρίνω την εμπειρία που έχω από ελληνικές και κυπριακές ταβέρνες. Η σύγκριση σαφώς ευνοεί την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και πτυχές της καλαισθησίας, και επισημαίνει τις σοβαρές ελλείψεις πολλών ταβερνών της Κύπρου. Οι άνθρωποι που μιλούν για «βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου», είναι καλό να τις σημειώσουν.

Είχαμε κάποτε δρόμους κατά μήκος της παραλίας, με τραπεζάκια κοντά στη θάλασσα και γεύματα υπό τον ήχο των κυμάτων. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν τέτοιοι πολυτελείς χώροι ως μέρος ορισμένων πεντάστερων ξενοδοχείων στις παραλίες της Κύπρου. Στην Ελλάδα όμως αυτό είναι κανόνας για κάθε παράκτια πόλη ή χωριό. Στην Κύπρο, οι πολεοδόμοι έχουν επιτρέψει την κατάληψη κάθε πόντου αστικής παραλίας από τεράστια ξενοδοχεία και τυποποιημένες επαύλεις, εξαλείφοντας σχεδόν κάθε κοινό χώρο για περπάτημα, κολύμπι, ποτό και το φαγητό, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου μπορείς να επιλέξεις από μια μεγάλη σειρά ταβερνών που βρίσκονται πλάι-πλάι στην παραλία. Μέρος της ευχαρίστησης είναι να επιλέξεις αυτή που η ατμόσφαιρα της σε προσελκύει πιο πολύ.

Μέρος της έλξης είναι ότι οι περισσότερες ταβέρνες στην Ελλάδα διατηρούν την παραδοσιακή απλότητα, με τις ψάθινες καρέκλες και τα ξύλινα τραπεζάκια καλυμμένα με τα παραδοσιακά καρό τραπεζομάντηλα αντί των άσκημων πλαστικών τραπεζιών και καρεκλών, κάποτε είναι και πορτοκαλιές, που βρίσκει κανείς στην Κύπρο, σε συχνά γιγαντιαία και άσχημα κτίσματα, πολλά από τα οποία φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν τον πολυπληθέστερο και πιο άξεστο «χωρκάτικο» γάμο του αιώνα.

Οι άνθρωποι, που εργάζονται σε ταβέρνες στην Ελλάδα, κάνουν πραγματική προσπάθεια για να είναι φιλόξενοι και ευχάριστοι. Πολλοί φαίνεται να απολαμβάνουν τη δουλειά τους και να έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον να συζητήσουν με τον πελάτη τους τι προσφέρει η κουζίνα τους. Πολλοί σερβιτόροι στην Ελλάδα, (όπως στη Γαλλία), φαίνεται να είναι περήφανοι για τη φροντίδα που δείχνουν στους πελάτες τους, καθώς και για τη μαγειρική που προσφέρει η επιχείρησης τους. Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι ερασιτέχνες, γενικά αποφεύγουν άξεστες κινήσεις: όπως το στοίβαγμα πιάτων ή το να μεταφέρουν υπολείμματα φαγητού από το ένα πιάτο στο άλλο πριν τη συλλογή τους. Επίσης σηκώνουν από το τραπέζι κενά πιάτα ή χρησιμοποιημένα για να κάνουν χώρο για τα επόμενα.

Γενικά, στην Ελλάδα, υπάρχει η αίσθηση της μαγειρικής σειράς με την οποία παρουσιάζουν τα διάφορα πιάτα με τα πιο ελαφρά στην αρχή, όπως σαλάτες ωμές ή ψημένες να σερβίρονται πρώτες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τυχαία σύγχυση του κυπριακού "μεζέ", στην οποία δεν υπάρχει καμία τάξη, ούτως ώστε συχνά βαριά και έντονα σε γεύση κρέατα όπως τα υπέροχα κυπριακά λουκάνικα να σερβίρονται ως ¨ορεκτικό¨ και τα ζυμαρικά (όπως οι νοστιμότατες κυπριακές ραβιόλες) μετά από κρέατα όπως η σούβλα και το κλέφτικο.

Μιλώντας για σαλάτες, κάποιος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί από αυτό που προσφέρεται στις ταβέρνες, ότι η Κύπρος είναι χώρα με μεγάλη ποικιλία λαχανικών, καλλιεργούμενα και άγρια (την άνοιξη και το χειμώνα), εξαιρετικό ελαιόλαδο και τα πιο αρωματικά βότανα στον κόσμο. Υπάρχει μόνο μία σαλάτα στις Κυπριακές ταβέρνες με βασικά συστατικά τις μάλλον κουρασμένες ντομάτες και αγγούρια μαζί με κάποιου είδος χόρτα τυχαία ριγμένα χωρίς καμιά προσοχή στο λαδολέμονο και στο καρύκευμα. Όσο για μαγειρεμένα λαχανικά, κάθε φορά που ρωτώ σε μια ταβέρνα στην Κύπρο φοβάμαι την αναπόφευκτη απάντηση, "κολοκούθκια με αυγά», λες και τα λιπαρά τηγανητά κολοκυθάκια ανακατωμένα με εξίσου λιπαρά τηγανιτά αυγά μπορεί να θεωρηθεί λαχανικό. Κάθε ελληνική ταβέρνα θα έχει σχεδόν σίγουρα δύο ή τρεις ποικιλίες από εκπληκτικά φρέσκες ωμές σαλάτες, τα νόστιμα βραστά βλίτα, τα πολύ μικρά τέλεια βρασμένα κολοκυθάκια, τα παντζάρια ή άλλα λαχανικά σερβιρισμένα με άριστο ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι, σκορδάκι, ρίγανη ή άλλο καρύκευμα. Σχεδόν πάντα υπάρχουν και άλλα νηστίσιμα πιάτα όπως τα υπέροχα αρωματισμένα φασόλια γίγαντες και την γνωστή φάβα, όμορφα σερβιρισμένη με το λαδάκι της, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να επιλέξει από ένα αρκετά μεγάλο κατάλογο, τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ, που περιλαμβάνει πιάτα απο κρέας, ψάρι, τυριά, όσπρια, λαδερά και λαχανικά. Στην Κύπρο η ποικιλία δεν είναι άσχημη το μεσημέρι. Το βράδυ όμως όλες οι ταβέρνες (εκτός από ψαροταβέρνες), για αυθαίρετους και ακατανόητους λόγους, σερβίρουν μόνο κρέατα στη σχάρα, και μόνο αν παρακαλέσεις μπορεί να σου φέρουν και κάτι που τους έχει μείνει από τα μαγειρευτά του μεσημεριού.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά θα περιοριστώ να αναφέρω μόνο δύο πράγματα: τα ψάρια και το τηγάνισμα. Το τηγάνισμα σε ελληνικές ταβέρνες είναι μια τέχνη. Καμία σχέση με αυτό που μας σερβίρουν μερικές φορές στην Κύπρο που είναι ένα αποκρουστικό, κρύο, υγρό, λιπαρό παρασκεύασμα. Είτε είναι ψάρια ή κολοκύθια και μελιτζάνες σε φέτες, το προϊόν είναι τραγανιστό, ζεστό και στεγνό, χωρίς να έχει απορροφήσει καθόλου το φρέσκο και καθαρό ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχει τηγανιστεί.

Εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό, το ψάρι στις ελληνικές ταβέρνες έχει σαφώς ένδειξη για το αν είναι φρέσκο, δηλαδή έχει πρόσφατα αλιευτεί (το οποίο στη Μεσόγειο σημαίνει μόνο ώρες) στις ελληνικές θάλασσες, ή είναι κατεψυγμένο, είτε εισαγόμενο ή εγχώριο, με την κατάλληλη και μεγάλη διαβάθμιση στην τιμή. Στην Κύπρο γνωρίζω μόνο μια χούφτα εστιατόρια ή ταβέρνες που τηρούν αυτήν της ζωτικής σημασίας και τίμια διάκριση.

Λογαριασμός: Σε γενικές γραμμές πολύ χαμηλότερος στις ελλαδικές από ό, τι σε κυπριακές ταβέρνες. Κάποιος πρέπει να δράσει!

 

*Ο Μιχάλης Ατταλίδης είναι καθηγητής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως Πρέσβης της Κύπρου σε αριθμό χωρών και γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου. Διετέλεσε επίσης πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επ. Αμμοχώστου: Πολίτης βοήθησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων

Πολίτης News, 09:13 (τελευταία ενημέρωση 09:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρκελώνη: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες εξαιτίας εκτροχιασμού τρένου

Πολίτης News, 09:04 (τελευταία ενημέρωση 09:04)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Ο Νετανιάχου επηρεάζει τη στάση του ΠτΔ στο Κυπριακό» (ήχος)

Πολίτης News, 08:48 (τελευταία ενημέρωση 08:48)

Επιστροφή
στην αρχή