Τατζάν Ρεϊνάρ: Το σύστημα σιώπησε μπροστά στις επιθέσεις που δέχθηκα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο «δικαστής» που παραιτήθηκε μετά τις υποθέσεις της εφημερίδας «Αφρίκα» Τατζάν Ρεϊνάρ μιλά στον «Π» για την σιωπή του συστήματος που τον απογοήτευσε.

Το όνομα του Τατζάν Ρεϊνάρ είναι καλά γνωστό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι ο «δικαστής» ο οποίος καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τους κατηγορούμενους για την επίθεση κατά της «Αφρίκα», αλλά και αυτός που ανέλαβε την υπόθεση εναντίον της εφημερίδας για τη γελοιογραφία της στην οποία απεικονιζόταν ο Τούρκος Πρόεδρος. Μετά από αυτές τις υποθέσεις παραιτήθηκε και έφυγε για τον Καναδά, δηλώνοντας αδυναμία να εργάζεται «σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων».
Στη συνέντευξή του στον «Π», ο κ. Ρεϊνάρ περιγράφει τις απειλές και επιθέσεις που δέχθηκε κατά την επίμαχη περίοδο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να κυκλοφορεί υπό συνεχή αστυνομική προστασία. Αυτό όμως που τον απογοήτευσε ήταν η πλήρης αποστασιοποίηση των πάντων, στα όσα συνέβαιναν, διά της σιωπής τους.
Από το Τορόντο όπου βρίσκεται (προσωρινά όπως σημειώνει) αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Γενίντουζεν», γράφοντας θαρραλέα για τα κακώς έχοντα στην τ/κ κοινότητα. Λόγω της αρθρογραφίας του δέχθηκε πρόσφατα ξανά απειλές εναντίον του. Χαρακτηρίστηκε ως σύγχρονος Κουτλού Ανταλί ( ο Τ/Κ συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος ο οποίος δολοφονήθηκε τη δεκαετία του ’90 έξω από το σπίτι του λόγω της αρθρογραφίας του και η υπόθεσή του είναι μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη), γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται ως έμμεση απειλή εναντίον της σωματικής του ακεραιότητας.

 - Ποιος ήταν ο λόγος της απόφασής σας να παραιτηθείτε; Ήταν μετά την απόφασή σας να καταδικάσετε αυτούς που επιτέθηκαν κατά της «Αφρίκα», ή μετά που κληθήκατε να είστε ο δικαστής εναντίον της εφημερίδας;

- Με υπευθυνότητα έχω δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερή επεξήγηση των λόγων πίσω από την παραίτησή μου. Ένας από τους λόγους ήταν το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έκανε διορισμούς και προαγωγές αναξιοκρατικά, χωρίς να διατηρεί την επαγγελματική διασφάλιση των δικαστών.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η σιωπή όλων των οργανισμών, αλλά ειδικότερα του Ανώτατου Δικαστηρίου, στις απειλές και επιθέσεις που δέχθηκα προσωπικά ως αποτέλεσμα των γεγονότων της 22ας Ιανουαρίου (ημέρα της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα»). Κατά τη διάρκεια εκείνης της δικαστικής περιόδου είχα δεχτεί έντονες προσβολές εναντίον μου και έπρεπε να ζω υπό καθημερινή, 24ωρη αστυνομική προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τελικά, όταν η ποινή φυλάκισης που αποφάσισα μειώθηκε από δημόσιο φορέα, η ήδη ληφθείσα απόφασή μου οριστικοποιήθηκε.

 

Δεν φοβήθηκα για μένα

 - Η υπόθεση της «Αφρίκα» ήταν η πρώτη κατά την οποία δεχθήκατε απειλές;

 - Όπως κι άλλοι δικαστές, έτσι κι εγώ αντιμετώπισα κάποια δυσάρεστα περιστατικά. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση άγγιξε πολιτικό επίπεδο με την Τουρκία, στοχοποιήθηκα και εκτέθηκα σε εκφάνσεις ρητορικής μίσους και επιθέσεις, οι οποίες όλες τους αποτελούν εγκλήματα, και αυτό είναι το πιο συγκλονιστικό.

Πώς το βιώσατε αυτό;

Η αντίδρασή μου δεν ήταν φόβος. Δεν φοβήθηκα από τις φασιστικές επιθέσεις. Δεν ανησυχούσα για τον εαυτό μου, αλλά για τη μοίρα της χώρας μου. Επειδή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου βιώνουμε ένα πολύ αιχμηρό σημείο.

 

Ήταν απαράδεκτη η σιωπή

 - Όταν ανακοινώσατε την παραίτησή σας γράψατε ότι δεν υπάρχει νόημα να παραμείνετε υπό τις υπάρχουσες περιστάσεις. Η δήλωσή σας αναφέρεται σε πολιτικές ή άλλες πιέσεις;

 - Τόνισα ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος για μένα στο δικαστικό σύστημα. Για μένα είχε γίνει αδύνατο να υπηρετήσω σε ένα σύστημα στο οποίο δεν πιστεύω και που δεν έχει προστασία. Ασφαλώς, αυτή η κατάσταση είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτική.
Μπορώ να πω ότι τόσο κατά τη στιγμή που έκανα την κρίση μου σχετικά με την υπόθεση, όσο και κατά τη διάρκεια της παραίτησής μου, δεν είχα δεχθεί καμία πολιτική πίεση. Εντούτοις, σε μια υπόθεση της οποίας ακολούθησαν τόσες πρόδηλες παρανομίες,  η σιωπή που ακολούθησε ήταν απαράδεκτη.

 - Πιστεύετε ότι το πολιτικό σύστημα στην τ/κ κοινότητα κάνει αρκετά για να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου;

 - Θεωρώ ότι τα γεγονότα της 22ας Ιανουαρίου είναι η καλύτερη απάντηση στην ερώτησή σας. Οι επιθέσεις εναντίον της «Αφρίκα» και το γεγονός ότι η εφημερίδα αφέθηκε μόνη την επακόλουθη περίοδο, δείχνει ότι η έννοια της ελευθερίας της έκφρασης δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει. Οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοινότητα που δίνει σημασία στην ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής που στηρίζεται στην ανοχή. Ωστόσο, δυστυχώς, το σύστημα στο οποίο ζούμε μεταβάλλεται και οι ελευθερίες γίνονται όλο και πιο ανοιχτές στη συζήτηση.

 - Γιατί εγκαταλείψατε την Κύπρο; Η απόφασή σας είναι οριστική;

 - Έφυγα με σκοπό την εκπαίδευση και βρίσκομαι επί του παρόντος στο Τορόντο του Καναδά. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θα επιστρέψω ποτέ στη χώρα μου. Οι επαγγελματικοί μου δεσμοί και το νεοσυσταθέν δικηγορικό μου γραφείο εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κύπρο.

 

Σεβασμός στη διαφορετικότητα

 - Γιατί διαλέξατε το Τορόντο; Και πώς η κουλτούρα συγκρίνεται με την Κύπρο;

 - Πέρυσι, με έναν εντελώς τυχαίο και συμπτωματικό τρόπο, επέλεξα να σπουδάσω στο Τορόντο. Φυσικά ήμουν πολύ επηρεασμένος από αυτό που είδα. Ενώ εμείς, ως δύο κοινότητες στην Κύπρο, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μάθουμε να ζούμε μαζί, ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος από το πόσο διαφορετικοί πολιτισμοί και κοινότητες μπόρεσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά στο Τορόντο κατά τρόπο που να μπορούν να διαφυλάξουν και να διατηρήσουν τις διαφορές τους. Αυτό δεν είναι μόνο εντυπωσιακό, αλλά πολύτιμο. Δεν αισθάνεσαι μοναξιά ανάμεσα στο πλήθος στο Τορόντο. Σε κάθε ευκαιρία αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι πολύ απλή: Με το να προσεγγίζουμε αυτά στα οποία διαφέρουμε με αγάπη και σεβασμό.
Όταν έφτασα για πρώτη φορά, συνάντησα μια Καναδή να αγκαλιάζει και να κλαίει με έναΝ Σύρο πρόσφυγα. Αυτό σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Αν πλησιάσεις όσα είναι διαφορετικά με αγάπη και σεβασμό, γίνεσαι πλουσιότερος και είσαι σε θέση να μοιραστείς περισσότερα. Γιατί δεν μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

 - Μετά την παραίτησή σας ξεκινήσατε να αρθρογραφείτε στη «Γενίντουζεν». Αισθάνεστε πιο ελεύθερος να εκφράζεστε τώρα;

 - Όταν είσαι δικαστής, λόγω των ευαισθησιών γύρω από το επάγγελμα, δεν είσαι σε θέση να χρησιμοποιείς το δικαίωμά  στην ελευθερία έκφρασης. Το γράψιμο, στην αντίληψή  μου, αποτελούσε πάντα μια σιωπηρή διαμαρτυρία. Τώρα γράφοντας στη «Γενίντουζεν» μπορώ να σπάσω τη σιωπή μου και αισθάνομαι ότι, χάρη στους αναγνώστες μου, δεν είμαι μόνος.

 

Απειλές λόγω αρθρογραφίας

 - Τα άρθρα σας έχουν επίσης προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην τ/κ κοινότητα. Αυτά ήταν η αφορμή και για νέες απειλές εναντίον σας, όπως μια ανάρτηση στην οποία συγκρίνεστε με τον Κουτλού Ανταλί, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως υποκίνηση βίας. Πώς αντιδράτε σε αυτό;

 - Ο Κουτλού Ανταλί είναι μεγάλη αξία για τους Τ/Κ. Δολοφονήθηκε από φασιστικές και σκοτεινές δυνάμεις μπροστά από το σπίτι του. Ο δολοφόνος του είναι ακόμα άγνωστος. Για την ακρίβεια, αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις είναι γνωστές, ωστόσο δεν έγινε καμία δίκη. Ήταν επίσης αρθρογράφος της «Γενίντουζεν». Πρόσφατα ένας χρήστης μέσου κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι είμαι το ίδιο όπως ο Κουτλού Ανταλί. Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να δικαστώ για υποκίνηση της κοινότητας σε βία μέσα από τα άρθρα μου. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αντίδραση ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα. Είχα δεχθεί κι άλλες επιθέσεις από ανθρώπους που υποστήριζαν αυτό το άτομο. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο παραμένουμε σιωπηροί, αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις στην κοινότητα θα αυξάνονται και θα δυναμώνουν.
Όταν επιστρέψω στην Κύπρο σύντομα, θα προβώ στις απαραίτητες καταγγελίες στην Αστυνομία και θα κινήσω δικαστική διαδικασία.

 - Ποια είναι η τοποθέτησή σας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό;

 - Με τους ενεργειακούς πόρους που μοιράζονται οι διεθνείς εταιρείες στο νησί μας, είναι καιρός τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι να ξυπνήσουν και να συνειδητοποιήσουν τι διακυβεύεται. Το νησί μας περιβάλλεται από δαχτυλίδι φωτιάς. Παρά τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται ακόμη υπό εμπάργκο. Μπορώ να καταλάβω πολλά πράγματα, αλλά τα εμπάργκο που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό είναι ακατανόητα για μένα. Είναι μια ακατανόητη κατάσταση.
Οι Ε/Κ πρέπει να αποδεχθούν ότι και οι Τ/Κ είναι μέρος αυτού του νησιού. Όπως και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να δεχτούν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρηνική λύση. Η ιστορία πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο μάθημα και για τις δύο κοινότητες και πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί για μια Κύπρο όπου θα ζούμε σε αρμονία με τις διαφορές μας.
Εάν οι Ε/Κ συνειδητοποιήσουν την πολιτική κατάσταση στον βορρά, θα δουν ότι το status quo και η κατάσταση που βιώνουμε μας οδηγούν σε μια μόνιμη διαίρεση. Είμαστε κοντά σε ημέρες όπου δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μιλήσουμε ξανά για μια ενωμένη Κύπρο. Επομένως, είναι σημαντικό και για τις δύο κοινότητες να αναλάβουν άμεση δράση για ένα ειρηνικό νησί. Εάν όχι, άλλες χώρες θα σχηματίσουν τη μοίρα των παιδιών μας, και όταν έρθει εκείνη η μέρα δεν θα έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να παρακολουθούμε αμέτοχοι.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 21:44 (τελευταία ενημέρωση 21:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 21:03 (τελευταία ενημέρωση 21:03)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 20:01 (τελευταία ενημέρωση 20:01)

Επιστροφή
στην αρχή