Ταρίφα για άλλα 40 MW-Πρόταση παραγωγών αιολικής ενέργειας προς κράτος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Για να καλυφθεί ο στόχος της ΕΕ για το 2020, οι αιολικοί ζητούν καθορισμό κατώτατης τιμής ανά κιλοβάτ και δεσμεύονται για άλλα 40 μεγαβάτ

Πρόταση προς τον υπουργό Ενέργειας, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απηύθυνε ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών για παραγωγή περίπου 40 μεγαβάτ ώστε να καλυφθεί ο στόχος που έθεσε για την Κύπρο η ΕΕ, με ορίζοντα την 1/1/2020. Όπως ξαναγράψαμε, η Κύπρος πρέπει τον Ιανουάριο του 2020 να καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το 16% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι τώρα έχει καλύψει περίπου το 9%. Το Υπουργείο Ενέργειας ελπίζει ότι ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς θα καλυφθεί από τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο του νέου σχεδίου στήριξης ΑΠΕ, αλλά και από τα νέα συστήματα net metering και net billing που προβλέπεται να εγκατασταθούν μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της αρμόδιας υπηρεσίας, ωστόσο ουδείς μπορεί να βεβαιώσει σήμερα ότι είναι δυνατή η κάλυψη του στόχου.

Μέχρι Ιούνιο ’20


Με επιστολή τους προς τον Γιώργο Λακκοτρύπη, οι παραγωγοί ενέργειας από ανεμογεννήτριες στην ουσία δεσμεύονται ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν και τον οικονομικό τομέα μπορούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020 να παράγουν άλλα 40 μεγαβάτ, με τα οποία η επίτευξη του στόχου που έθεσε η ΕΕ καθίσταται πιο πιθανή. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) αναφέρει στην επιστολή του ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με περίπου 40 MW […] είτε με την ανάπτυξη νέων έργων είτε / και με την επέκταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων με την προσθήκη νέων ανεμογεννητριών».


Ωστόσο, είναι προφανές από την επιστολή ότι τα μέλη του συνδέσμου δεν μπορούν, τουλάχιστον όχι όλα, να κατασκευάσουν τα νέα πάρκα αιολικής ενέργειας αρκούμενα να πωλούν τον ηλεκτρισμό τους στο ύψος του εκάστοτε κόστους αποφυγής (το οποίο δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς για τα επόμενα χρόνια), όπως προβλέπει το σχέδιο στήριξης ΑΠΕ που «τρέχει» αυτό το διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος που οι αιτήσεις στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου αφορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους φωτοβολταϊκά πάρκα και μόνο 12,5 μεγαβάτ (από σχεδόν 400 μεγαβάτ που προβλέπει το σύνολο των αιτήσεων) αφορούν ανεμογεννήτριες.


Προκειμένου λοιπόν να καταστούν οικονομικά βιώσιμα τα αιολικά πάρκα που προτείνει ο ΣΑΕΚ και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης από τράπεζες, οι ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων ζητούν από το κράτος να προσφέρει μια προσυμφωνημένη και εγγυημένη τιμή (ανά κιλοβάτ), η οποία δεν θα επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις του κόστους αποφυγής (δηλαδή σε γενικές γραμμές του κόστους καυσίμου για την ΑΗΚ). Συγκεκριμένα, ο ΣΑΕΚ προτείνει στον υπουργό Ενέργειας ένα νέο σχέδιο στήριξης ΑΠΕ, με τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας για την αιολική ενέργεια «που θα αφορά συμβόλαιο ορισμένου χρόνου με τη μέθοδο του καθορισμού κατώτατης τιμής (floor price), όπως γίνεται διεθνώς για τέτοια ώριμα έργα».


Λέγοντας floor price ο ΣΑΕΚ παραπέμπει σε μια προσυμφωνημένη -και εγγυημένη από το κράτος- τιμή πώλησης του ηλεκτρισμού από ανεμογεννήτριες, η οποία δεν θα επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις του κόστους παραγωγής για το διάστημα πριν από τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς. Μετά τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς (αρμοδίως τοποθετείται περί τα μέσα του 2020 ή και αργότερα) το συμβόλαιο floor price θα συνεχίσει να δεσμεύει τα δύο μέρη, ανεξαρτήτως της τιμής που θα διαμορφώνεται μεταξύ των παραγωγών που θα συμμετέχουν στην ανταγωνιστική αγορά.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΑΕΚ θα πρέπει να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2015, με την οποία σταμάτησε η αδειοδότηση πάρκων ΑΠΕ με εγγυημένες ταρίφες από το κράτος (επιδοτήσεις).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΑΕΚ δεσμεύεται ότι οι νέες ανεμογεννήτριες θα συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος από τις αυξομειώσεις στην παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Νέα πρόταση
Και αιολικό στη θάλασσα

Στην επιστολή τ ους στον υπουργό Ενέργειας, οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας προτείνουν στο κράτος συνεταιρισμό για τη δημιουργία ενός πλωτού αιολικού πάρκου ισχύος 50-60 μεγαβάτ ή και μεγαλύτερο. Ειδικότερα, προτείνουν συμμετοχή στο έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέσω του Υπουργείου Ενέργειας ή άλλης κρατικής αρχής), ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος με εμπειρίες σε τέτοιες καινοτόμες προτάσεις και βεβαίως του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, με την ιδιότητα του αιτητή. Στην επιστολή αναφέρεται ότι το έργο μελετήθηκε εδώ και μήνες από τον ΣΑΕΚ, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα να αντληθούν σοβαρά κονδύλια από την ΕΕ. Σημειώνεται δε στην επιστολή ότι το έργο μπορεί να χωροθετηθεί στα όρια της ΑΟΖ, προσδίδοντας στο κράτος και πολιτικά οφέλη, ενώ θα βοηθήσει στην κάλυψη των στόχων της ΕΕ, σχετικά με την παραγωγή από ΑΠΕ, για το 2030.
Οι αιολικοί παραγωγοί επιχειρούν μέσα από την επιστολή τους να αποκρούσουν τη θέση ότι η παραγωγή των ανεμογεννητριών παρουσιάζει σοβαρές αυξομειώσεις στη διάρκεια του 24ώρου, λόγω των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες. Σημειώνουν ότι οι ημερήσιες προβλέψεις των αιολικών πάρκων για τις επόμενες 72 ώρες είναι πολύ ακριβείς και αυτό βοηθά αισθητά στη σταθερότητα και την ασφάλεια του δικτύου, ενώ παράλληλα η παραγωγή τους επεκτείνεται και τις βραδινές ώρες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραδίδονται από το Walk for Truth 4 τοιχογραφίες

Πολίτης News, 09:45 (τελευταία ενημέρωση 09:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξελίξεις στο θέμα της 69χρονης εκλιπούσας στον Ακάμα

Πολίτης News, 09:30 (τελευταία ενημέρωση 09:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ιωνά για τα της δικαιοσύνης

Πολίτης News, 09:22 (τελευταία ενημέρωση 09:22)

Επιστροφή
στην αρχή