Τακτικές και χρονοδιαγράμματα...

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Το θέμα του χρονοδιαγράμματος σε μια διαπραγματευτική διαδικασία δεν είναι απλώς μια τακτική προσέγγιση, αλλά κυρίως είναι ένα ζήτημα στρατηγικής

Το δείπνο μπορεί να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού των συνδαιτυμόνων να οργιάζουν οι τακτικισμοί, αλλά αυτοί δεν θα έχουν καμία σημασία αν στο τραπέζι ενός πιθανού διαλόγου επιδειχθεί πραγματική πολιτική βούληση.

Ποια είναι η καρδιά και το κρίσιμο ερώτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί στο δείπνο του Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στις 16 Απριλίου; Το κύριο συστατικό αυτού του δείπνου δεν έχει να κάνει μόνο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας μελλοντικής επανάληψης του διαλόγου, αλλά κυρίως με την οριοθέτηση ή όχι χρονοδιαγραμμάτων για τον μελλοντικό αυτό διάλογο. Ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα, το οποίο ωστόσο είναι αρκούντως κρίσιμο και καθορίζει στην κυριολεξία και το περιεχόμενο των συζητήσεων των δύο ηγετών.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος σε μια διαπραγματευτική διαδικασία δεν είναι απλώς μια τακτική προσέγγιση, αλλά κυρίως είναι ένα ζήτημα στρατηγικής αντίληψης των δύο πλευρών.

Η διαδικασία

Στο διάστημα των εννέα μηνών χωρίς διαπραγματεύσεις, και πέραν των εξωγενών παραγόντων που διαμόρφωσαν και καθορίζουν σήμερα τα γεγονότα, έγινε σαφές πως η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει πως ως συνέχεια της προηγούμενης διαδικασίας, αν βεβαίως συμφωνηθεί ότι μπορεί να επανέλθουν οι δύο πλευρές, αυτό να γίνει εντός ενός χρονικού πλαισίου, με συγκεκριμένα δηλαδή χρονοδιαγράμματα. Είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε συζήτηση γίνει στο δείπνο, το ζήτημα του χρόνου διάρκειας του διαλόγου θα τεθεί ως κυρίαρχο από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η λογική διαπίστωση αυτής της αναγκαιότητας εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη διαφάνηκε το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα βεβαίως με τους υψηλούς τόνους αλλά και των θεμάτων που τέθηκαν σε σχέση με το φυσικό αέριο και την κρίση στο οικόπεδο 3.

Η τ/κ πλευρά επιδιώκει:

α) Ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο να μην ξεπερνά τους τέσσερις με πέντε μήνες σε διαδικασία διαλόγου, αφού εκτιμούν ότι έχουν όλα συζητηθεί και υπάρχει κατάληξη σε πολλά σημαντικά θέματα και δεν χρειάζεται ακαθόριστος χρόνος για τα επόμενα βήματα.

β) Καθορισμό διενέργειας δημοψηφίσματος χωρίς καθυστερήσεις.

γ) Διασαφήνιση και των επόμενων βημάτων για την τύχη της τ/κ κοινότητας, σε περίπτωση που η ε/κ κοινότητα δεν επικυρώσει μια νέα πρόταση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

δ) Σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρξει επεξεργασμένη συμφωνία επί της αρχής για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ενός συμφωνημένου βελούδινου διαζυγίου.

Κατά την εκτίμηση των Τουρκοκυπρίων αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν φέρνει καμία πλευρά στα όριά της, ενώ ξεκαθαρίζει το νεφελώδες, αλλά και επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή.

Πλεονεκτήματα

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εκφράζει δημοσίως τις φοβίες της, πως μια νέα διαδικασία χωρίς καθορισμό του τέλους της, δίνει στρατηγικά πλεονεκτήματα στους Ελληνοκυπρίους και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ο οποίος, θεωρούν, ότι θα μπορεί εν μέσω ενός μορατόριουμ κινήσεων που δημιουργεί πάντα ο διάλογος, να ελίσσεται με τον χρόνο, να περάσει το '18, και να εισέλθει το '19 με μια Τουρκία και έναν ασυγκράτητο Ερντογάν να κινείται σε ρυθμούς σκληρού προεκλογικού ροκ. Όλο δε αυτό το διάστημα των επόμενων δύο χρόνων ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή προσέγγιση, θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τα εσωτερικά και κυρίως οικονομικά προβλήματά του, ενώ θα έχει το απαιτούμενο περιθώριο να διαπιστώσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου στα οικόπεδα που έχουν ορισθεί για έρευνες. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι στο δείπνο θα συζητηθεί το χρονικό περιθώριο ενός διαλόγου, ο οποίος, αν συμφωνηθεί, μπορεί σχηματικά να είναι ένα χαλαρό χρονοδιάγραμμα και όχι ασφυκτικών προδιαγραφών. Οι Τ/Κ επιμένουν σε αυτό, ενώ υποστηρίζουν ότι βρίσκονται και πιο κοντά στη φιλοσοφία των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ανοικτός»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πάει στο δείπνο με Ακιντζί και Σπέχαρ εντελώς «ανοικτός για να ακούσει τα πάντα, όπως διαμήνυσε ο ίδιος σε αυτούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία του κοινωνικού δείπνου, σαφώς και δεν πρόκειται να δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αν διαπιστωθεί ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος, για τον απλούστατο λόγο του φόβου ότι αν τα πράγματα δεν κινηθούν στο πλαίσιο του ορισθέντος πλαισίου, τότε θα εμφανισθεί ως από μηχανής θεός η λογική της επιδιαιτησίας, την οποία με τίποτε δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει τη διάθεσή του να υπάρξει πραγματική διάρρηξη του σημερινού αδιεξόδου για να προχωρήσουν τα πράγματα, δεν θέλει να υπερβάλλει στο πιθανό πλεονέκτημα που μπορεί να αποκτήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το φυσικό αέριο, αλλά δεν κρύβει πως υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη εξελίξεων. Επομένως ο Πρόεδρος χρειάζεται τον διάλογο, όπως και μια περισσότερο ομαλοποιημένη κατάσταση στην περιοχή, αλλά αυτό από μόνο του δεν δίνει πλεονέκτημα, αφού η Τουρκία κατά τρόπο βίαιο εισήλθε στο παιγνίδι του φυσικού αερίου.

Η πολιτική βούληση

Το δείπνο επομένως μπορεί να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού των συνδαιτυμόνων να οργιάζουν οι τακτικισμοί, αλλά αυτοί δεν θα έχουν καμία σημασία αν στο τραπέζι ενός πιθανού διαλόγου επιδειχθεί πραγματική πολιτική βούληση. Μπορεί όλες οι τακτικές και οι στόχοι να βρίσκονται στη μέγγενη της ανάλυσης, αλλά δεν πρόκειται αυτές να μετρήσουν ή δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα αν δεν υπάρξει αφετηρία σοβαρών και περιεκτικών διαπραγματεύσεων. Απομένει επομένως να διαπιστωθεί αν οι δύο συνομιλητές με βάση τη γραμμή πλεύσης εκατέρωθεν εντοπίσουν εκ νέου ένα στίγμα επικοινωνίας, ίσως η σημαντικότερη σήμερα απουσία σε προσωπικό επίπεδο, η οποία μπορεί ισχυρά να συνδράμει σε μια νέα προσπάθεια.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 18:05 (τελευταία ενημέρωση 18:05)

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

Επιστροφή
στην αρχή