Tack Sverige! Ευχαριστώ, Σουηδία!

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ ευχαριστεί Σουηδό της αναγνώστη, που με την ταινία του 1964 που απέστειλε βοήθησε στην εξεύρεση αγνοουμένου.

Με τη συμβολή των αναγνωστών μας όχι μόνο μαθαίνουμε τι μπορεί να έχει συμβεί στους «αγνοουμένους», αλλά κάποτε, επίσης λόγω της μεγάλης τους προσπάθειας, βοηθούμε να βρεθούν οι τόποι ταφής κάποιων «αγνοουμένων».

Την 9η Αυγούστου είχαν βρεθεί τα οστά ενός Τουρκοκύπριου «αγνοούμενου» στο Κίτι, σε ένα κανάλι νερού, όπου συνεχίζονταν οι εκσκαφές για κάποιο διάστημα.

Το «έναυσμα» για την ανεύρεση των οστών αυτού του «αγνοουμένου» ήταν μια ταινία που μας έστειλε ένας Σουηδός αναγνώστης – μοιράστηκα την ταινία αυτή με τους λειτουργούς της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Η ταινία τραβήχτηκε από έναν στρατιώτη των Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχε στην έρευνα για την «εξαφάνιση» ενός Τουρκοκύπριου από τα Περβόλια. Όταν ο αναγνώστης μας από τη Σουηδία μας έστειλε την εν λόγω ταινία, ανανεώθηκαν οι έρευνές μας στη συγκεκριμένη περιοχή και, επίσης, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους ανανέωσε τις έρευνές της.

Είχαμε ξεκινήσεις τις έρευνές μας στην περιοχή ακριβώς πριν από 10 χρόνια –δηλαδή το 2006– και οι Ελληνοκύπριοι αναγνώστες μάς είπαν αυτά που ήξεραν για έναν Τουρκοκύπριο «αγνοούμενο» που είχε εξαφανιστεί στα Περβόλια στη Λάρνακα και μοιραστήκαμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες με τους αναγνώστες μας, όπως επίσης και με τους λειτουργούς της ΔΕΑ.

Έγιναν εκσκαφές σε ένα πηγάδι στο μέρος της εκτέλεσης του Τουρκοκύπριου, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Όταν ο αναγνώστης μάς έστειλε την ταινία, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε μαζί με τον βοηθό του Ελληνοκύπριου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους έναν μάρτυρα στα Περβόλια. Μου είχε μιλήσει πριν από χρόνια, αλλά τώρα ήθελα να τον γνωρίσει ο Καλλής και να δούμε αν μπορούσε εκμαιεύσει από αυτόν κάποια άλλη πληροφορία, κάτι που ίσως να μην είχε πει σε εμένα.

Η επίσκεψη στα Περβόλια αποδείχτηκε καρποφόρα: Όταν τον επισκεφτήκαμε με τον Καλλή, μας είπε ότι κατ’ ακρίβεια υπήρχε ένας αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Τουρκοκυπρίου «αγνοούμενου». Ο Καλλής άρχισε αμέσως τις έρευνες και ανακάλυψε ότι πράγματι ο αυτόπτης μάρτυρας ήταν ζωντανός και βρήκε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν.

Μετά από κάποιες έρευνες του Καλλή, η ομάδα εκσκαφών της ΔΕΑ στάλθηκε για να σκάψει στο Κίτι, σε ένα κανάλι νερού. Άρχισαν να σκάβουν το κανάλι, αλλά εφόσον ήταν καλυμμένο με τσιμέντο άρχισαν να σπάζουν το τσιμέντο και προχωρούσαν αργά. Και τότε, έρχονται οι καλές ειδήσεις στις 9 Αυγούστου 2016, ότι πράγματι είχαν βρει τα οστά ενός «αγνοούμενου» Τουρκοκύπριου που είχε θαφτεί στο κανάλι νερού στο Κίτι.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Ελληνοκύπριο μάρτυρα που μας ενημέρωσε με αυτά που ήξερε, τον Σουηδό αναγνώστη μας που έστειλε την ταινία από το 1964 και βοήθησε να ανανεωθούν οι έρευνες στην εν λόγω περιοχή και, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Ξενοφώντα Καλλή, ο οποίος ακολούθησε τα στοιχεία και εμβάθυνε τις έρευνες, που οδήγησαν στην ανεύρεση ενός ακόμα «αγνοούμενου».

Φυσικά, δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο «αγνοούμενος» μέχρι να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του με τις εξετάσεις DNA. Μέχρι τότε, θα περιμένουμε να δούμε ποιος μπορεί να ήταν. Περισσότερες καλές ειδήσεις έρχονται στις αρχές Αυγούστου: Σε ένα σημείο που είχαμε δείξει στους λειτουργούς της ΔΕΑ στη Μόρα –το 2008 και μετά το 2010– βρέθηκαν τα οστά τριών «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων.

Θυμούμαι πολύ καθαρά όταν είχα πάει στη Μόρα το 2008 – η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους δεν είχε πάει ακόμα για έρευνες σε εκείνο το χωριό και ο αναγνώστης μου που με βοηθούσε μου είχε δείξει αρκετούς πιθανούς τόπους ταφής και μου είχε διηγηθεί τις ιστορίες για εκείνους τους τόπους ταφής. Δείξαμε τους συγκεκριμένους τόπους όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο και κάποιους από αυτούς τρεις φορές στους λειτουργούς της ΔΕΑ και επίσης μοιραστήκαμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε για εκείνους τους τόπους.

Αυτή ήταν μια καλή χρονιά για τη Μόρα: Σε ένα μέρος που είχαμε δείξει μαζί με τον ίδιο αναγνώστη και τον πατέρα του βρέθηκαν, πριν από περίπου έναν μήνα, τα οστά τεσσάρων «αγνοουμένων» και τον Αύγουστο, σε ένα διαφορετικό μέρος που είχαμε δείξει το 2008 και το 2010, βρέθηκαν τα οστά άλλων τριών «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων. Δηλαδή, συνολικά επτά.

Έτσι, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του αναγνώστη μου, φέτος βρέθηκαν τα οστά επτά «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων. Δεν νομίζετε ότι του αξίζει μετάλλιο; Αλλά οι καλές ειδήσεις δεν τελειώνουν εκεί! Στη Λάρνακα, έξω από το τουρκοκυπριακό νεκροταφείο, γίνονται εκσκαφές από τη ΔΕΑ για κάποιο διάστημα, σε ένα μέρος που μας έδειξε φέτος ένας από τους αναγνώστες μας. Εδώ, θυμόταν, είχε θαφτεί ένας Τουρκοκύπριος που είναι «αγνοούμενος» από το 1964 και είχε σκοτωθεί από κάποιους αξιωματούχους. Αυτός ο καλόκαρδος ανθρωπιστής αναγνώστης θυμήθηκε το συγκεκριμένο πηγάδι, διότι ο «αγνοούμενος» Τουρκοκύπριος ήταν πολύ στενός φίλος του πατέρα του. Είχαμε πάει μαζί του στο κάστρο της Λάρνακας, όπου είχε ακούσει ότι είχαν θαφτεί ορισμένοι «αγνοούμενοι» Τουρκοκύπριοι, σε ένα πηγάδι ή στην αυλή εκεί, και ήθελε να μας δείξει το μέρος. Έπειτα, πήγαμε στο τουρκοκυπριακό νεκροταφείο και μας έδειξε το σημείο του πιθανού τόπου ταφής του «αγνοούμενου» Τουρκοκύπριου, του φίλου του πατέρα του.

Μετά από κάποια χρόνια στο σημείο αυτό βρήκαν στρατώνες, έτσι πιθανόν, πιστεύει ο αναγνώστης μου, να διαταράχθηκε ο τόπος ταφής. Όταν έρχεται η είδηση ότι άρχισαν να βρίσκουν οστά, διασκορπισμένα στην περιοχή που είχαμε δείξει, νιώθουμε ταυτόχρονα ανησυχία και ανακούφιση. Άραγε τα οστά αυτά να ανήκουν στον «αγνοούμενο» που ψάχναμε; Ή μπορεί να είναι μια πιο παλιά ταφή; Ή άλλος «αγνοούμενος» από τη Λάρνακα; Και πάλι θα πρέπει να περιμένουμε τις εξετάσεις του DNA για να μάθουμε. Και οι εξετάσεις DNA είναι χρονοβόρα διαδικασία. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε.

Και οι εκσκαφές συνεχίζονται αλλού ασταμάτητα: Σε ένα νεκροταφείο στη Μόρφου τον Αύγουστο βρέθηκαν τα οστά τριών «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων – δύο από τα άτομα αυτά είναι ηλικιωμένες γυναίκες. Και στο Tekke Bahchesi («Κήποι του Tekke») στη Λευκωσία, βρέθηκαν τα οστά 25 «αγνοουμένων» και οι εκσκαφές συνεχίζονται.

Αγωνιστήκαμε για τις εκσκαφές μέσα και γύρω από το Tekke Bahchesi για σχεδόν δέκα χρόνια! Υπήρχε «αντίσταση» και «απαγόρευση», αλλά τώρα κατάφεραν να αρχίσουν τις εκσκαφές εκεί, και η ομάδα εκταφών βρήκε τα οστά 25 «αγνοούμενων» Τουρκοκυπρίων.

Οι εκσκαφές συνεχίζονται επίσης στη στρατιωτική περιοχή στη Βώνη. Είχαμε βοηθήσει τη ΔΕΑ στέλνοντας μαζί τους δύο από τους μάρτυρές μας για πιθανούς τόπους ταφής μέσα στο στρατόπεδο. Και ακόμα ένας από τους μάρτυρες περιμένει να πάει και να δείξει. Έχουν αρχίσει να βρίσκουν λίγα και μικρά οστά, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά είναι από παλιές ταφές ή αν ανήκουν σε «αγνοούμενους». Και πάλι θα το μάθουμε με τις εξετάσεις DNA.

Ευχαριστώ όλους τους αναγνώστες μας για την ανθρωπιστική τους συμβολή.

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 17:38 (τελευταία ενημέρωση 17:38)

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 15:04 (τελευταία ενημέρωση 15:04)

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 09:30 (τελευταία ενημέρωση 09:30)

Επιστροφή
στην αρχή