Τα βλέμματα στον Φλεβάρη για τις εισροές φραγμάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το επόμενο τριήμερο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο.

Μπορεί ο Δεκέμβριος του 2017 να μας πρόδωσε σε ό,τι αφορά τις βροχές, ωστόσο ο Γενάρης ετοιμάζεται να πάρει τη ρεβάνς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο φετινός Φλεβάρης να αποδειχθεί τυπικός, παραδοσιακός χειμωνιάτικος μήνας, και έτσι οι βροχές να συνεχιστούν για να έχουμε εισροές, τόσο τον Μάρτη όσο και τον Απρίλη. Με βάση την αρχική εικόνα του φετινού χειμώνα, ο Γενάρης μας έχει ξαφνιάσει ευχάριστα, διότι, όχι μόνο είχαμε μπόλικες βροχές, αλλά επιπλέον έπεσαν κυρίως σε περιοχές όπου διευκολύνονται οι εισροές νερού στα φράγματα.

Η βροχόπτωση έχει ήδη υπερκαλύψει την κανονική για την εποχή, ωστόσο προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι επόμενες βροχές αναμένονται γύρω στις 5-6 του Φλεβάρη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος, ενώ κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά πιθανό να επικρατεί παγετός.

Την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο.

 

Υπερκαλύφθηκε
Η βροχόπτωση για τον μήνα Γενάρη έφθασε μετά και τις τελευταίες βροχές το 138% της κανονικής, ενώ πολύ κοντά στην κανονική (92%) είναι η βροχόπτωση για το υδρολογικό έτος 2017-2018. Οι περισσότερες βροχές σημειώθηκαν στον Σταυρό της Ψώκας (180%), στα Πλατάνια και την Πάνω Παναγιά (150%), στο αεροδρόμιο Λάρνακας (144%) και στο Φρέναρος (140%). Γενικά σε όλες τις περιοχές του νησιού η βροχόπτωση κινήθηκε πάνω από το 100%, εκτός από την περιοχή της Αθηένου που έμεινε στο 94% της κανονικής.

 

Σε καλό δρόμο
Τουλάχιστον η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την προπέρσινη, τότε που οι εισροές του χειμώνα ήταν συνολικά μόλις 17,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Ακριβώς 17 εκατομμύρια είναι οι εισροές του υδρολογικού έτους που διανύουμε , ενώ τα 15 εκατομμύρια είναι μέχρι στιγμής οι εισροές του Γενάρη, που αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Πέρσι οι εισροές του Γενάρη ήταν 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Να αναφέρουμε πως ο φετινός Γενάρης είναι ο πέμπτος καλύτερος των τελευταίων 15 χρόνων. Παρ’ όλα αυτά ακόμα έχουμε δρόμο για να μην χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά ως άνυδρη, ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι σημειώνονται βροχές και οι γεωργοί δεν χρειάζεται να αντλούν νερό από τα φράγματα και τις γεωτρήσεις.

Στο μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και έναν αρκετά καλό Φλεβάρη, όχι όπως τον περσινό και τον προπέρσινο που οι εισροές δεν ξεπέρασαν τα 4,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Διότι, ένας καλός Φλεβάρης είναι δυνατό να δώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Και μετά από έναν εξαιρετικό Φλεβάρη, ακολουθεί σχεδόν πάντα ένας πολύ καλός Μάρτης και Απρίλης

 

Επισκόπηση
Φαίνεται ότι τον Δεκέμβριο οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, τόσο οι μέσες όσο και οι περισσότερες μέσες ελάχιστες, ήταν πάνω από τις κανονικές, τόσο στα παράλια όσο και στο εσωτερικό. Οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε όλες τις περιοχές ήταν αρκετά ψηλότερες από τις κανονικές με διαφορές, που κυμάνθηκαν μεταξύ 1-4 βαθμών Κελσίου. Παρατηρήθηκαν και πολλές ακραίες τιμές θερμοκρασιών, τόσο των μέγιστων όσο και των ελάχιστων. Ενδεικτική ήταν η μέγιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που κυμάνθηκε στους 20,7 βαθμούς Κελσίου, με την κανονική να είναι μόλις 8,3 βαθμούς Κελσίου και στην Αθαλάσσα που ήταν 22,9 βαθμοί Κελσίου με την κανονική να είναι 17,3.


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο Νάτο

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή