Τα τσούγκρισαν στο Φανάρι - «Πόρτα» στον Κύριλλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Μόσχας για άρνηση αναγνώρισης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία με ανεξάρτητο Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αποφασίσει οριστικώς και αμετακλήτως να αναγνωρίσει ως Αυτοκέφαλη την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία - Πατριαρχείο Κιέβου, τερματίζοντας την υπαγωγή της στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνάντηση που είχε χθες στο Φανάρι με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο φέρεται, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, να κατέστησε σαφές ότι η απόφασή του δεν τίθεται σε συζήτηση, αφού υπήρξε μακρύς διάλογος για πολλά έτη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της απόφασης και σύντομα θα ανακοινωθεί και επισήμως. Η απόφαση έχει εξοργίσει τη Μόσχα η οποία θεωρεί ότι πλήττεται το κύρος και η επιρροή της, ιδιαιτέρως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σύγκρουση


Οι δύο Πατριάρχες συναντήθηκαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για κατασκοπεία Ρώσων χάκερ με στόχο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές, δεν έκρυψε στον Πατριάρχη Κύριλλο την έντονη δυσαρέσκειά του για τις πρακτικές της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία παρεμβαίνει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στις Εκκλησίες Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και στο Άγιο Όρος. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ιεραρχών διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες χωρίς να γεφυρωθεί το χάσμα στο θέμα της Ουκρανίας.

Δεν απειλούμαστε


Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ που μετείχε στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, αναφερόμενος στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την Ουκρανία, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία». Ερωτηθείς από το orthodoxia.info σχετικά με τις δηλώσεις Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων για τη δημιουργία σχίσματος απάντησε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν».

Παγωμένο το κλίμα
Δεν υπάρχει κάτι μυστικό


Μετάτη συνάντηση των δύο Πατριαρχών δεν έγιναν δηλώσεις, κάτι που αποτελεί ένδειξη του ψυχρού κλίματος που επικράτησε. Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, αναχωρώντας για τη ρωσική πρωτεύουσα σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε: «Το διάστημα των δύο ετών από την τελευταία μας συνάντηση έχουν συμβεί πολλά. Είχαμε μια αδελφική συζήτηση και συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που ήταν στην ατζέντα. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν μπορώ να σας πω όσα είπαμε. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, ούτε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Η συζήτηση ήταν ορθή, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας στον κόσμο. Συνεχώς προκύπτουν προβλήματα στον σύγχρονο κόσμο και προκλήσεις για τις Εκκλησίες. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και καμιά Εκκλησία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».


Επιστροφή
στην αρχή