Τα τρία αμφίβια της Κύπρου (WEB TV)

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Όταν κινδυνεύουν από θηρευτές εκκρίνουν από αδένες στο δέρμα τους μια αμυντική τοξική ουσία που είναι ιδιαίτερα δύσγευστη και ερεθιστική.

Αμφίβια ονομάζονται τα εξώθερμα, τετράποδα σπονδυλωτά είδη που ζουν και στο νερό και στην ξηρά και ανήκουν στην ομοταξία Amphibia (Αμφίβια), εξ ου και η λέξη αυτή αμφί και βίος που σημαίνει διπλή ζωή. Τα αμφίβια τα συναντάμε σε πολλούς βιότοπους αλλά σχεδόν όλα τα είδη χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν. Όλα τα αμφίβια ξεκινούν τη ζωή τους μέσα στο νερό ως προνύμφες και αναπνέουν με βράχια, ενώ στη συνέχεια και στο τελικό στάδιο τους ως προνύμφες αποκτούν πνεύμονες που τους επιτρέπουν να αναπνέουν και έξω από το νερό, ενώ ορισμένα είδη μπορούν να αναπνέουν εκτός από τους πνεύμονές τους και με το δέρμα τους.

Τα αμφίβια χωρίζονται σε τρεις τάξεις που είναι οι σαλαμάντρες, τα άποδα που ζουν υπόγεια και είναι τα λιγότερο γνωστά από τα αμφίβια, οι βάτραχοι και οι φρύνοι. Υπολογίζεται ότι στον πλανήτη υπάρχουν πέραν των 7.000 αμφιβίων, αλλά το 90% από αυτά είναι βάτραχοι.

Από τις 7.000 αμφίβιων που υπάρχουν στον πλανήτη στην Κύπρο συναντάμε μόνο τρία και είναι, δύο είδη βατράχων και ένα είδος φρύνου.

 

Οι βάτραχοι και οι φρύνοι ζουν κοντά ή μέσα σε ποταμούς, λίμνες, έλη ακόμα και σε τεχνητές δεξαμενές ή μέσα σε αυλές σπιτιών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.000 είδη στον πλανήτη τα οποία τρέφονται με έντομα και σκουλήκια που τα πιάνουν με τη μακριά τους γλώσσα. Οι προνύμφες τους ονομάζονται γυρίνοι. Ως γυρίνοι έχουν στρογγυλό σώμα και ουρά που τους επιτρέπει να κολυμπούν και τρέφονται κυρίως με φυτικά είδη και άλγη, στο τέλος   βγάζουν τα τέσσερα πόδια τους και η ουρά τους ξηραίνεται, πέφτει και μεταμορφώνονται στο τελικό τους στάδιο. Υπάρχουν πολύ επικίνδυνα είδη βατράχων ανά τον κόσμο που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους, αλλά ευτυχώς στην Κύπρο τα τρία είδη αμφιβίων που έχουμε είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Τα τρία είδη αμφιβίων που συναντάμε στην Κύπρο είναι:

  • European green toad (Bufotes viridis) πράσινος φρύνος
  • Levant water frog (Pelophylax bedriagae) βαλτόβιος βάτραχος
  • Middle East tree frog, Hyla savignyi δεντρόβιος βάτραχος

 

Ο πράσινος φρύνος

Είναι είδος άνουρου αμφιβίου της οικογένειας Bufonidae και τον συναντάμε εκτός από την Κύπρο στην Ευρώπη, Ασία και τα Βαλκάνια. Φτάνει σε μέγεθος τα δέκα εκατοστά και το χρώμα του μοιάζει με ρούχο στρατιωτικής παραλλαγής, αλλά μπορεί να αλλάξει χρώμα αναλόγως της θερμοκρασίας. Πρόκειται για είδος που ζει στο έδαφος και είναι νυχτόβιος αλλά κατά την αναπαραγωγική περίοδο μπορούμε να τον δούμε και τη μέρα. Τρέφεται με έντομα και σκουλήκια. Τη μέρα κρύβεται σε λαγούμια, τρύπες, σε σωρούς από πέτρες, κάτω από διάφορα αντικείμενα, ακόμα και σε σπηλιές. Την άνοιξη ζευγαρώνει μέσα στο νερό και το θηλυκό γεννά τα αβγά του σε σειρές που μπορεί να φτάσουν και τα τέσσερα μέτρα. Από τα αβγά εκκολάπτονται οι γυρίνοι που θα παραμείνουν στο νερό μέχρι να γίνουν τέλειοι φρύνοι και να εγκαταλείψουν το νερό. Όταν κινδυνεύουν από θηρευτές εκκρίνουν από αδένες που βρίσκονται στο δέρμα τους μια αμυντική τοξική ουσία που είναι ιδιαίτερα δύσγευστη και ερεθιστική και έτσι αποτρέπουν τους θηρευτές να τους φάνε. Παρ' όλα αυτά όμως οι σκαντζόχοιροι δεν φαίνεται να ενοχλούνται και τους τρώνε. Η ουσία αυτή είναι ακίνδυνη για τους ανθρώπους. Όταν τον πιάσεις με τα χέρια σου αυτόν τον βάτραχο και μετά βάλεις το δάχτυλο στο στόμα νιώθεις την πολύ άσχημη γεύση της ουσίας αυτής. Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΚ και από τον Κυπριακό Νόμο 153(Ι)2003].

 

Ο βαλτόβιος βάτραχος ή ανατολικός βάτραχος

Είναι ημερόβιος βάτραχος και ανήκει στην οικογένεια Ranidae και απαντάται στην Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Ανατολία και Ευρώπη. Φτάνει σε μέγεθος τα 15 εκατοστά και το χρώμα του αλλάζει αναλόγως του περιβάλλοντος που ζει. Τον συναντάμε παντού όπου υπάρχει συνεχώς νερό. Τρέφεται με έντομα (ασπόνδυλα), σκουλήκια ακόμα και με μικρά νεκρά ψάρια. Ζευγαρώνει και αυτός την άνοιξη μέσα στο νερό και γεννά τα αβγά του σε μάζες εκεί και από αυτά εκκολάπτονται οι γυρίνοι. Μπορεί να γεννήσει μέχρι και 100.000 αβγά. Τον συναντάμε να λιάζεται στις όχθες πολύ κοντά στο νερό. Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΚ.

 

Ο δεντρόβιος βάτραχος

Είναι ενδημικό είδος της Μέσης Ανατολής, είναι νυχτόβιο είδος και ανήκει στην οικογένεια Hylidae. Πρόκειται για μικρόσωμο είδος βατράχου και το μέγεθός του δεν ξεπερνά τους πέντε πόντους. Τρέφεται  και αυτός με έντομα (ασπόνδυλα) και σκουλήκια. Τον συναντάμε πάνω σε χαμηλή βλάστηση που προσκολλάται με τα πόδια του σαν βεντούζα κοντά σε νερά. Τη μέρα κοιμάται σε σκιερά και δροσερά μέρη προσκολλημένος πάνω σε χόρτα η φύλλα θάμνων. Το χρώμα του κυρίως είναι πράσινο και του προσφέρει μια τέλεια παραλλαγή που δύσκολα μπορεί κάποιος να τον δει μέσα στον πράσινο περιβάλλον του. Γεννά και αυτός την άνοιξη μέσα στο νερό μέχρι και 2.000 αβγά. Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΚ και από τον Κυπριακό Νόμο 153(Ι)2003.

 

Εχθροί των βατράχων στην Κύπρο αποτελούν τα φίδια, οι γάτοι, τα υδρόβια πουλιά που τρέφονται με αυτούς και φυσικά όπως πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας με καταστροφή των βιοτόπων τους και τους αλόγιστους ψεκασμούς που έχουν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση των ειδών που τρέφονται οι βάτραχοι. Ένας ακόμα μεγάλος εχθρός των ειδών αυτών είναι και η παρατεταμένη ανομβρία που μαστίζει τον τόπο μας, καθώς τα είδη αυτά χρειάζονται νερό για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Περισσότερο κινδυνεύει ο πράσινος φρύνος που ζει συνήθως μακριά από λίμνες και βασίζουν την αναπαραγωγή τους σε εποχιακές λιμνούλες που σχηματίζονται από ροή  ποταμών (χειμάρρων), όπως ο Γιαλιάς και ο Πεδιαίος οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν ροή νερού για τρία χρόνια και συνέπεια αυτού το είδος αυτό έχει τρία χρόνια να αναπαραχθεί. Το 2015 που οι ποταμοί αυτοί είχαν ροή νερού και σχημάτισαν εποχιακές λιμνούλες οι πράσινοι φρύνοι αναπαράχθηκαν κατά χιλιάδες.

 

Οι βάτραχοι αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή τροφής για πάρα πολλά είδη, όπως ερπετά, υδρόβια πουλιά, ψάρια γλυκού νερού, ακόμα και οι άνθρωποι σε μερικές χώρες θεωρούν μερικά είδη βατράχων εξαιρετική λιχουδιά.

 

European green toad (Bufotes viridis), Πράσινος Φρύνος.

 

European green toad (Bufotes viridis), Πράσινος Φρύνος.

 

Levant water frog (Pelophylax bedriagae), Βαλτόβιος Βάτραχος.

 

Levant water frog (Pelophylax bedriagae), Βαλτόβιος Βάτραχος.

 

Middle East tree frog (Hyla savignyi), Δεντρόβιος Βάτραχος.   

 

Middle East tree frog (Hyla savignyi), Δεντρόβιος Βάτραχος.  

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

Στιγμιότυπα Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ 1-2 (13η αγων.)

Πολίτης Sports, 16.12.2018

WEB TV

Στιγμιότυπα Σαλαμίνα-ΕΝΠ 0-0 (13η αγων.)

Πολίτης Sports, 16.12.2018

WEB TV

Στιγμιότυπα Ερμής-Αλκή 2-4 (13η αγων.)

Πολίτης Sports, 15.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή