Τα Thoukis Awards του... 2017!

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ /ΘΟΥΚΥΣ
Ποια είναι τα φετινά βραβεία που μοίρασε ο Θουκύς και σε ποιους απονεμήθηκαν με βάση την προσφορά τους τη χρονιά που μας πέρασε

Πολιτικός της Χρονιάς

 

Το βραβείο απονέμεται στον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος παρ' όλες τις αντιξοότητες κατάφερε να φέρει στη Βουλή και να ψηφιστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Πότε με το καλό, πότε με το άγριο, κατάφερε να φέρει όλους τους εμπλεκομένους κοντά, κατάφερε να συνθέσει απόψεις και ιδεολογικές προσεγγίσεις, κατάφερε να ξεπεράσει τον συντεχνιασμό και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών, κατάφερε -και αυτό είναι το κυριότερο- να κινητοποιήσει έναν ολόκληρο λαό προσδίδοντας στον όρο πολιτική μια ανανεωτική ερμηνεία. Το ΓεΣΥ ψηφίστηκε από τη Βουλή ομόφωνα γιατί ήταν γενική απαίτηση του κυπριακού λαού. Ο, δε, Γιώργος Παμπορίδης, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, κατάφερε εν ονόματι του λαού να φέρει σε πέρας μια αποστολή η οποία εκκρεμούσε εδώ και τρεις δεκαετίες.

 

Βραβείο διεθνούς προσωπικότητας

 

Το βραβείο απονέμεται στον επίτροπό μας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει αναδειχθεί με τη σκληρή του προσπάθεια στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ως ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους Ευρωπαίους επιτρόπους. Ο Χρήστος Στυλιανίδης δίνει τη μάχη της κοινωνικής Ευρώπης διά της παρουσίας του στα πεδία των μαχών: Διά της φυσικής παρουσίας του σε προσφυγικούς συνοικισμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επισκεπτόμενος χώρες που πλήττονται από λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς, και μοιράζοντας δισεκατομμύρια ευρώ στους πληγέντες. Προβάλλοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τιμώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο.

 

Βραβείο πολιτικής τιμιότητας

 

Το βραβείο απονέμεται στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανό για τη σταθερή και σθεναρή στάση του στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Παρότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα τελευταία 5 χρόνια στάθηκε στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που να επανενώνει τη χώρα και τον λαό της. Το έκανε χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, έχοντας βέβαια στο πλευρό του σύσσωμη τη Γραμματεία του κόμματος, η οποία αφήνοντας πίσω της την κακή παρένθεση της περιόδου 2003-4, τήρησε και τίμησε μια αριστερή κουλτούρα, η οποία διαχρονικά κινήθηκε πέρα από λαϊκισμούς και εθνικισμούς στην προσπάθεια λύσης του κυρίαρχού μας προβλήματος. Η στάση αυτή αποτελεί ίσως τη μοναδική παρακαταθήκη για το 2018, σε μια τελευταία προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

 

Βραβείο πολιτικής γενναιότητας

 

Απονέμεται στον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. Ο Φαίδωνας κατάφερε να μεταμορφώσει μια ολόκληρη πόλη αξιοποιώντας τα κονδύλια για το Πάφος2017. Μεθοδικά μαζί με τους συνεργάτες του άντλησαν κρατικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια, φέρνοντας σε πέρας το μεγαλεπήβολο σχέδιο η Πάφος να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια η πόλη απέκτησε καινούργιο θέατρο, ζωντάνεψαν οι υποβαθμισμένες της γειτονιές, αναπαλαιώθηκαν πλατείες και νεοκλασικά κτήρια. Την ίδια στιγμή, ο Φαίδωνας στον ιδιότυπο ρόλο του Κύπριου Ζορό συνέχισε να καταγγέλλει σκάνδαλα, να ξεσκεπάζει τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια. Ο ίδιος έγινε δέκτης απειλών, η οικογένειά του δέχτηκε επιθέσεις, στη συνείδηση όμως του μέσου Κύπριου εξακολουθεί να είναι ο πολιτικός που θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή.

 

Βουλευτής της Χρονιάς

 

Δραστήριος, μαχητικός και αξιόπιστος. Με δύο λόγια, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος δικαιωματικά αναδεικνύεται ως ο βουλευτής της χρονιάς. Δεινός χρήστης των ηλεκτρονικών μέσων, πέρα από την ιστοσελίδα που διατηρεί ενημερώνοντας τους πολίτες για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα και αφυπνίζοντάς τους για περιβαλλοντικά εγκλήματα, ήταν αυτός που συνέβαλε καταλυτικά για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια. Πέραν τούτων, όμως, ο κ. Θεοπέμπτου σε πολλά ζητήματα, όπως τις πολυσυζητημένες ρυθμίσεις για τους χώρους ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής που ανοίγουν παραθυράκια για ιδιωτικοποίηση παραλιών ή τις τροπολογίες στον νόμο για το κυνήγι, ήταν έντονος στις παρεμβάσεις του, ενώ κινήθηκε τόσο προληπτικά όσο και εκ των υστέρων με προτάσεις νόμου που κατέθεσε με άλλους βουλευτές. Καταληκτικά, αξίζει να αναδειχθεί η αξιοπιστία του. Τόσο εντός των κοινοβουλευτικών αιθουσών όσο και στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

 

Επιχειρηματίας της Χρονιάς

 

Το βραβείο απονέμεται στη Μαρία Ευριπίδη, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της πλατφόρμας γαμήλιου τουρισμού BookYourWeddingDay.com. Η Μαρία Ευριπίδη είχε μια καινοτόμο ιδέα που κατέφερε όχι μόνο να υλοποιήσει αλλά και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κολοσσών της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Με την πλατφόρμα BookYourWeddingDay.com έβαλε την Κύπρο στον χάρτη των start-ups και έδωσε νέα προοπτική στον γαμήλιο τουρισμό της Κύπρου. Στον έναν χρόνο ουσιαστικά που λειτουργεί η πλατφόρμα -με έδρα τη Λεμεσό- κατάφερε να συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με την TUI UK και την Thomas Cook, να προσφέρει για την ώρα υπηρεσίες παγκοσμίως για τέλεση πολιτικών γάμων σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ σύντομα ετοιμάζεται να «πετάξει» μέχρι το Μεξικό και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

 

Δημοσιογράφος της Χρονιάς

 

Το βραβείο απονέμεται στον δημοσιογράφο του «Πολίτη» Μανώλη Καλατζή, ο οποίος μέσα από τα δημοσιεύματά του, με αφορμή τη διαρροή των emails της κ. Λοϊζίδου, κατέδειξε στο σύνολό τους τα κρατικά και εν γένει τα δημοκρατικά ελλείμματα αυτής της χώρας. Ίσως η πιο κρίσιμη υπηρεσία της χώρας μας, η Νομική Υπηρεσία, λειτουργούσε ως υποκατάστημα των Ρώσων εξυπηρετώντας δουλικά τις απαιτήσεις τους. Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, αγγίζει την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς η σιγή ιχθύος που επικράτησε μεταξύ ολόκληρου του πολιτικού κόσμου δείχνει ακόμα κάτι πολύ πιο ανησυχητικό. Ότι είμαστε μια χώρα θεσμικά, πολιτικά και κυρίως ηθικά διαβρωμένη.

 

Βραβείο πολιτιστικής προσφοράς

 

Σαφέστατα και οι σκέψεις μας όλων πηγαίνουν στο Πάφος2017. Η προσπάθεια ώστε η Πάφος να λειτουργήσει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πέτυχε παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις. Παρακολουθήσαμε εκατοντάδες δρώμενα τους τελευταίους 6 μήνες σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού: θέατρο, εικαστικές τέχνες, συναυλίες, δρώμενα παντός είδους. Είδαμε επίσης την πόλη να αναβαθμίζει τις υποδομές της στον πολιτισμό, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς, για να φιλοξενήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Τα συγχαρητήρια λοιπόν ευλόγως απονέμονται στην ομάδα που ανέλαβε τη διοργάνωση, αλλά ιδιαιτέρως και στον πρόεδρο του Πάφος2017 Χρίστο Πατσαλίδη.

 

Αθλητής της Χρονιάς

 

Το δύσκολο δεν είναι να φθάσεις στην κορυφή αλλά να διατηρηθείς εκεί. Αυτό κάνει τα τελευταία χρόνια ο ολυμπιονίκης μας Παύλος Κοντίδης, ο οποίος τη χρονιά που μας φεύγει κατάφερε να φθάσει στην κορυφή της ιστιοπλοΐας καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην κατηγορία laser.

Ο Παύλος, τη χρονιά που μας πέρασε, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κροατία, στους αγώνες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Αυστραλία και στη Γαλλία. Επίσης, κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στους αγώνες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Ιαπωνία.

 

Εύφημες μνείες

  • Στον υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη γιατί επιτέλους το λιμάνι Λεμεσού δουλεύει σαν γερμανικό ρολόι και στις κοινοπραξίες DP World και Eurogate, οι οποίες, παρά το χάος στα πρώτα βήματα της εκχώρησης των υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού, κατάφεραν μέσα σε έναν χρόνο να έχουν πολύ καλές αποδόσεις.
  • Στη βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου γιατί -παρότι νέα στην πολιτική- μπήκε στα βαθιά και πορεύεται ως εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη με απαράμιλλο ήθος και ευγένεια.
  • Στην επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Νικολαΐδου γιατί σε δύσκολες στιγμές για τα ΜΜΕ ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και αντιστάθηκε σε όσους επιχείρησαν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους.
  • Στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη γιατί εκπροσωπεί ό,τι πιο εκσυγχρονιστικό διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση. Εκτιμάται ιδιαίτερα η προσπάθειά του για το πέρασμα της χώρας στην digital εποχή καθώς και για τις προσπάθειές του για τον εκσυγχρονισμό των δήμων και κοινοτήτων της χώρας.
  • Στον Αβέρωφ Νεοφύτου για τη συνεπή στάση του στο Κυπριακό παρά τις παλινδρομήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
  • Στις κυπριακές αεροπορικές εταιρείες Cobalt Air και TUS Airways, οι οποίες, παρά το μέγεθός τους, κατάφεραν να αναμετρηθούν με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες που διεξάγουν δρομολόγια μέσω των κυπριακών αεροδρομίων και να συνδέσουν την Κύπρο με αεροδρόμια με τα οποία δεν υπήρχαν ανταποκρίσεις. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ειδικά η Cobalt στα πρώτα της βήματα, έδειξε ότι μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας υπηρεσιών. Περιμένουμε περισσότερα το
  • Στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, ο οποίος έβαλε τη μαγιά για να ξεκινήσει το μεγαλύτερο δάσος χαρουπιών στην Κύπρο. Έχουν αρχίσει να φυτεύονται τα χαρουπόδεντρα, τα οποία συνολικά θα φτάσουν τις 40 χιλιάδες. Στόχος η μεταποίηση του χαρουπιού και η παραγωγή προϊόντων με βάση το χαρούπι.
  • Στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για την εντυπωσιακή δουλειά που διεξάγει τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας τις υποδομές του, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία, κερδίζοντας νέες αγορές και αυξάνοντας το μερίδιο των εξαγωγών τσιμέντων για τη χώρα μας.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή