Τα τέσσερα σενάρια των τουρκικών εκλογών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Τι δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις και ποιες οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ ανάλογα με το κάθε αποτέλεσμα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με δυο κυρίαρχα σενάρια, αυτό της επανεκλογής του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία και της διατήρησης της πλειοψηφίας του ΑΚΡ στην Εθνοσυνέλευση και αυτό της επανεκλογής του Ταγίπ Ερντογάν αλλά της απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η Τουρκία οδεύει στις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές αυριανές εκλογές. Σε περίπτωση επικράτησης του πρώτου σεναρίου, που αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιο πιθανό, οι μεγάλες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ θα είναι η οικονομία και η άμβλυνση της πόλωσης και των κοινωνικών εντάσεων. Σε περίπτωση που επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, οι πιθανότητες του οποίου είναι ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του πρώτου, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει ανατροπές, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Ένα τρίτο είναι αυτό της αδυναμίας του Ταγίπ Ερντογάν να επανεκλεγεί αλλά το ΑΚΡ να διατηρήσει την πλειοψηφία ενώ τέταρτο είναι αυτό της ήττας και του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ. Τα δυο τελευταία αυτά σενάρια θεωρούνται πολύ λίγο πιθανά από πολιτικούς αναλυτές καθώς οι δυναμικές τόσο όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και το ΑΚΡ δεν φαίνεται να έχουν φτάσει σε τόσο επικίνδυνα για αυτούς επίπεδα στους κόλπους της κοινωνίας.

Νίκη Ερντογάν και ΑΚΡ

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έγκριτες δημοσκοπήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τη δυναμική να επανεκλεγεί ακόμα και στον πρώτο γύρο, με οριακή πλειοψηφία όπως και το ΑΚΡ έχει τη δυναμική, μαζί με τον σύμμαχό του το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), να διατηρήσει μια μάλλον οριακή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Σε αυτό το σενάριο, πολλά κατ’ αρχήν θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για νοθεία ή για πιέσεις την ημέρα των εκλογών. Στην Τουρκία θεωρείται πολύ πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να αντιδράσει έντονα εφόσον θεωρήσει ότι έγινε νοθεία, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις και να ξεκινήσει η θητεία του Ταγίπ Ερντογάν με πόλωση και αμφισβήτηση αποτελεσμάτων. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να κρατήσει ζωντανές τις εντάσεις στην κοινωνία και την πόλωση καθώς θα έχει ενώπιόν του τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019 στις οποίες εκτιμάται ότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η στάση του θα διαμορφωθεί και από τα αποτελέσματα των αυριανών εκλογών και κυρίως των ποσοστών που θα πάρει ο ίδιος και το ΑΚΡ στις συντηρητικές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αλλά και στις κουρδικές περιοχές. Η άλλη μεγάλη πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τις εντάσεις στην κοινωνία, θα είναι η οικονομία καθώς οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν η επόμενη τουρκική κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα αλλά και δραστικά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων, η οικονομία θα κινδυνεύσει να βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων τετελεσμένων. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να την αποκαταστήσει. Ωστόσο, κανείς ακόμα στην Τουρκία δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης καθώς, σύμφωνα με το τροποποιημένο Σύνταγμα, ένας υπουργός δεν μπορεί να είναι και βουλευτής ενώ όταν κάποιος βουλευτής κόμματος παραιτείται, ενδεχομένως για να «υπουργοποιηθεί», το κόμμα του χάνει μια ψήφο στην Εθνοσυνέλευση. Με τους βασικούς υπουργούς τής μέχρι σήμερα κυβέρνησης να είναι υποψήφιοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζονται πολλά ερωτηματικά, ακόμα και στους κόλπους των υποστηρικτών του Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά την επόμενη «ομάδα» του Τούρκου Προέδρου. Κανείς επίσης δεν τολμά να προβλέψει κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα προχωρήσει σε προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αν θα προχωρήσει σε βήματα για το Κυπριακό ή αν θα συνεχίσει τις πολιτικές έντασης και συγκρούσεων. Πάντως, έμπειροι αναλυτές και ξένοι διπλωμάτες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να αλλάξει ουσιαστικά τη μέχρι σήμερα εξωτερική του πολιτική και στάση.

Νίκη Ερντογάν, ήττα ΑΚΡ

Αυτό το σενάριο, το οποίο είναι οριακά λιγότερο πιθανό από το προηγούμενο, αποτελεί τον «εφιάλτη» Τούρκων και ξένων αναλυτών, διπλωματών και επενδυτών. Και αυτό διότι η Τουρκία θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου ο Πρόεδρος θα έχει μεν πολύ αυξημένες εξουσίες αλλά θα έχει ανάγκη την Εθνοσυνέλευση σε πολλά μέτωπα στα οποία η σημερινή αντιπολίτευση δεν θα έχει καμία διάθεση να τον στηρίξει. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα εισέλθει σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας η οποία θα έχει άμεσες και πολύ αρνητικές επιπτώσεις και σε πολιτικό και σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Το πρώτο μεγάλο πλήγμα στην περίπτωση αυτού του σεναρίου θα το δεχθεί η οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς η αδυναμία συνεννόησης του Προέδρου με την Εθνοσυνέλευση δεν θα δώσει τη δυνατότητα για την υλοποίηση των τόσο απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παράλληλα με την οικονομία, ένας «πόλεμος» ανάμεσα στον Πρόεδρο και την Εθνοσυνέλευση θα οξύνει ακόμα πιο πολύ την πόλωση στην κοινωνία και την πολιτική και δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Η Τουρκία αναμένεται να οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα αλλά οι επαναληπτικές εκλογές θα έχουν δύο μεγάλα μειονεκτήματα για τον Ταγίπ Ερντογάν: Πρώτον, θα πρέπει να είναι πάλι και ο ίδιος υποψήφιος καθώς αυτό ορίζει πλέον το τροποποιημένο Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει ότι θα πάρει πάλι ένα ρίσκο να χάσει. Και δεύτερον, θα έχει ήδη «κάψει» τη μία από τις δύο θητείες που προβλέπει για τον Πρόεδρο το Σύνταγμα.

Ήττα Ερντογάν, νίκη ΑΚΡ

Αυτό το σενάριο θεωρείται πολύ λίγο πιθανό αλλά σε περίπτωση που επαληθευτεί η Τουρκία θα κινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δυσάρεστες εξελίξεις καθώς οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία. Και ότι, βασιζόμενος στην πλειοψηφία του ΑΚΡ στην Εθνοσυνέλευση, θα προσπαθήσει να βρει τρόπους και προσχήματα για να μείνει στην εξουσία. Κάτι που θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ενδεχομένως η Τουρκία να βρεθεί σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις κοινωνικών εντάσεων.

Ήττα Ερντογάν, ήττα ΑΚΡ

Το σενάριο αυτό θεωρείται το λιγότερο πιθανό καθώς στην ευρύτερη κοινωνία δεν έχουν μέχρι τώρα καταγραφεί τόσο μεγάλες αλλαγές απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ. Ωστόσο, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, η Τουρκία θα κινδυνεύσει να βρεθεί στα πρόθυρα ανεξέλεγκτων καταστάσεων καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις αναμένεται να κορυφωθούν. Στην αντιπολίτευση αλλά και στους κόλπους των περισσότερων αναλυτών κυριαρχεί η άποψη ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος και το ΑΚΡ θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους και προσχήματα να μείνουν στην εξουσία χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ούτε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ούτε όμως και το πώς ακριβώς ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ θα μπορέσουν να διατηρηθούν στην εξουσία.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα χρυσά διαβατήρια ουκ ελάττω παραδώσω

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άφησαν «τάτσα» στους Δικαστές...

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα - Πολιτικό χάος στη χώρα

Πολίτης News, 00:03 (τελευταία ενημέρωση 00:03)

Επιστροφή
στην αρχή