Μεξικό: Σεισμός 7,1 Ρίχτερ με εκατοντάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

01
17

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 149 νεκροί. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο να κάνει εκτίμηση για 1000 θύματα

Αγωνιώδεις προσπάθειες να ανασύρουν εγκλωβισμένους μέσα από τα ερείπια καταβάλουν οι ομάδες διάσωσης στο Μεξικό μετά το φονικό σεισμό των 7,1 βαθμών στη κλίμακα ρίχτερ. Οι νεκροί επίσημα είναι 224, αλλά πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτων από κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην Πόλη του Μεξικού που κατέρρευσε. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σχολείο Enrique Rebasmen προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους μαθητές.

Από τον σεισμό ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι μια εκκλησία  κατέρρευσε κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης.

Το μεγαλύτερο τίμημα μέχρι στιγμής το έχει πληρώσει η πολιτεία Μορέλας στην οποία 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στους 117 ανέρχονται οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικό, 9 στην πολιτεία Μεξικό και 29 στην πολιτεία Πουέμπλα.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι 27 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς ή εν μέρει μόνο στην Πόλη του Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι τουλάχιστον πενήντα. 

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Τα 7,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν 32 χρόνια μετά τον σεισμό του 1985 που ισοπέδωσε μέρος της μεξικανικής πρωτεύουσας και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.Οι πρώτες εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου με ουρανοξύστες να κουνιούνται και καπνούς να διακρίνονται στο έδαφος ανά συνοικίες αλλά και πανικόβλητους πολίτες να βγαίνουν έξω από κτίριο την ώρα που τρέμει.

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή