Τα ορφανά του Ζυγιού και η ανθρωπιά που χάθηκε

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Όταν νιώθεις πως μια στέγη για παιδιά θα «καταστρέψει» και θα κάνει «σκουπιδότοπο» το χωριό σου, κοίταξε στο καθρέφτη. Εκεί είναι το σκουπίδι.

Ζύγι. Ένα χωριό γνωστό περισσότερο για τις ψαροταβέρνες του. Με πολύ ενδιαφέρουσα, ωστόσο, ιστορία.

Μέχρι το 1974 ήταν ένα μεικτό χωριό με τον μισό του πληθυσμό να είναι Τουρκοκύπριοι. Οι άντρες, ακόμη και τα παιδιά άνω των 13 ετών, μαζεύτηκαν με αντίστοιχους Τ/Κ της Τόχνης και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στις 14 Αυγούστου του 1974. Συνολικά 84 άτομα.

Ήταν 85 αλλά ένας κατάφερε να διαφύγει.

Μετά την εισβολή το χωριό κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες. Κρατήστε τη λέξη. Πρόσφυγες. Ενώ, οι δράστες του στυγερού εκείνου εγκλήματος, όπως και όλα τα άλλα τομάρια αυτού του είδους -όσοι δεν ψόφησαν ακόμα- κυκλοφορούν ανάμεσά μας δυστυχώς.

Ελεύθεροι και ατιμώρητοι.

Το Ζύγι βρέθηκε χθες πάλι στην επικαιρότητα. Όσα κι αν έχω δει που με έχουν κάνει να ντρέπομαι για αυτή τη χώρα -και με τη δουλειά μου δεν είναι λίγα- πράγματα σαν αυτό, πράγματα που να με έχουν κάνει να ντραπώ τόσο πολύ, ομολογώ πως δεν είδα πολλά.

Η κοινοτάρχης και ένα μέρος -ελπίζω να είναι ένα μέρος μόνο- της κυρίως προσφυγικής αυτής κοινότητας έχει ξεσηκωθεί διότι η πολιτεία θέλει να χρησιμοποιήσει τον χώρο ενός εγκαταλελειμμένου εδώ και μερικά χρόνια στρατοπέδου για να χτίσει ένα κέντρο υποδοχής για ασυνόδευτα παιδιά.

Μιλάμε για παιδιά συνήθως ορφανά. Από εμπόλεμες περιοχές. Παιδιά που χρειάστηκε να φύγουν για να γλυτώσουν ή που έχασαν τους γονείς τους στον δρόμο για την προσφυγιά. Κάποια σε ναυάγια στη Μεσόγειο. Παιδιά. Ας μείνουμε σ’ αυτό. Παιδιά.

Το συγκεκριμένο Κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι το πέμπτο το οποίο θα λειτουργήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου τα υπόλοιπα τέσσερα Κέντρα λειτουργούν εντός των Δήμων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού χωρίς φυσικά να έχει ποτέ προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων για κοινότητες. Στη Λευκωσία το Κέντρο είναι υπό τη διαχείριση του «Ηope For Children».

Το Κέντρο χρειάζεται ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να ανταποκριθεί στην -αυξανόμενη- ανάγκη υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών λόγω και της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία. Για τη δημιουργία του η Δημοκρατία συνεργάζεται και στηρίζεται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ - Νορβηγίας. Τόσο το κόστος δημιουργίας του Κέντρου -€1,5 εκ.- όσο και τα λειτουργικά έξοδα, ύψους €925.000 ετησίως, θα χρηματοδοτούνται από τους Οργανισμούς αυτούς.

Η μουχτάραινα λοιπόν έγραψε το πιο κάτω στη σελίδα του κοινοτικού συμβουλίου στο facebook.

Το αντιγράφω αυτούσιο πιο κάτω για να το θαυμάσουμε όλοι μαζί.

«Αγαπητοί μου χωριανοί, Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είχαμε συνάντηση με την υπουργό Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου. Λυπάμαι για τα όσα έχουμε ακούσει από αυτήν. Αποφάσισαν να κάνουν ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στο χωριό μας το Ζύγι. ΧΩΡΙΣ να μας ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ως συνήθως, και το έχουμε ανακαλύψει τυχαία όταν την Παρασκευή το πρωί ερχόμενη προς το χωριό, είδα άτομα μέσα στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο».

Και συνεχίζει: «Σταμάτησα και ρώτησα και με ενημέρωσαν ότι κάνουν αποτύπωση του χώρου για να μεταφέρουν ασυνόδευτα παιδιά από άλλες χώρες. Τον συγκεκριμένο χώρο τον έχουμε ζητήσει με επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα (από πέρσι 2017) σαν κοινότητα για να γίνει κατασκηνωτικός χώρος με χώρους αθλοπαιδιών χωρίς να έχουμε λάβει κάποια απάντηση μέχρι σήμερα από κανέναν».

Και καταλήγει ως εξής: «Η κυρία Υπουργός ήταν ανένδοτη και στις εναλλακτικές επιλογές που της είχαμε προτείνει. Σας ενημερώνω ότι η κοινότητα μας έχει αποφασίσει να κατέλθει σε δρακόντεια μέτρα. Δεν θα αφήσουμε κανένα να περάσει στον χώρο των στρατοπέδων με ότι αυτό εξυπακούεται. Ας σεβαστούν επιτέλους το βεβαρημένο της περιοχής. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΖΥΓΙ;;; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;;; ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ;;; Πολλά τα γιατί! Σας ευχαριστώ η Κοινοτάρχης».

Κατ’ αρχάς η απόφαση δημοσιεύτηκε εδώ και μήνες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι δε… εναλλακτικές που έδωσε η κοινοτική αρχή ήταν η ανέγερση του κέντρου σε τρία άλλα χωριά μακριά από εκεί!

Προσπερνώντας δε το ότι θα… «κατέλθει σε δρακόντεια μέτρα» η κοινότητα, έστω και με το ένα μάτι στη θέση του από τα ελληνικά, θα σταθώ στο τελευταίο: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΖΥΓΙ;;; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;;; ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ;;; Πολλά τα γιατί!».

Πολλά, κυρία μου, όντως τα γιατί. Κυρίως γιατί να σας ρωτήσει κανείς για ένα κτήριο το οποίο θα ανεγερθεί για να φιλοξενήσει παιδιά, κανονικό κτήριο με διεθνείς προδιαγραφές και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και αλλού. 

Πιστέψτε με, δεν ρωτήθηκε κανένας μουχτάρης και κανένας δήμαρχος ούτε αλλού. Γιατί; Διότι δεν είναι δουλειά σας, κυρία μου, το πού θα κτίζει το κράτος τέτοιες υποδομές για να προστατεύει ορφανά που καταλήγουν εδώ. Ούτε και είναι δεδομένο πως το στρατόπεδο έπρεπε να σας δοθεί, την ώρα μάλιστα που το κράτος σας έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα σας φτιάξει αίθουσα αθλοπαιδιών. Αν και με τέτοια μυαλά δεν θα κάνει θαύματα.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι η αίθουσα. Το πρόβλημα είναι τα παιδιά αυτά. Ένας χωριανός σας, ερωτήθηκε μάλιστα με δημόσια ανάρτησή του εάν αυτά τα παιδιά θα καταλήξουν και στα σχολεία σας. Ντροπή του. Ντροπή και σε όλους που έχουν σηκώσει αυτό το μπαϊράκι, πρόσφυγες άνθρωποι κιόλας οι πλείστοι.

Μερικά άλλα σχόλια από κάτω από κατοίκους του Ζυγιού:

«Να μαζευτούμε όλοι οι κάτοικοι και να πούμε της Ζέτας να τους πάρει έξω από το σπίτι της να τούς κτίσει καμαρουες».

«Ti egine lei??? Pote apofastike afto??? Den 3erete ti na kanete???».

«Ma sovaromiloun? Diladi xoris kamia enimerosi? Kai emeis san koinitita ti tha kanoume? Den mporoume na anexomaste ta panta. Oti skeftei o kathenas. Eleos!».

«Έλεος πια καθε φορα που κανει βηματα αναβάθμισης αυτο το χωριό θέλουν να το πηγαίνουν πίσω μην το αφήσετε να γίνει». «Έλεος πλέον.. Μας κατέστρεψαν το χωριό μας...».

«Καταλαβετε ενα πραγμα θα κανου αυτο που θελουν δεν θα υπολογισου κανενα. το μονο πραγμα που μπορουμε να κανουμε ειναι να γεμισουν τα G3 και να περιμενουμε τη θα κανου ας τολμησου».

Έχει κι άλλα πολλά αλλά ένα τελευταίο: «Καταντησαν το χωριο μας τον σκουπιδοτοπο της Κυπρου! Οτι δεν θελουν αλλου να τα φερουν στο Ζυγι που δεν υπαρχει αντισταση φτανει πια καιρος να ξεσηκωθουμε! Μπραβο Γεωργια μου ειμαστε διπλα σου ! Καιρος πια να ενωθουμε και να αντιδρασουμε για το μελλον των παιδιων μας!!!». Το γράφει γυναίκα μάλιστα. Και μάνα.

Τα σκουπίδια κυρά μου, είναι εκεί. Ήδη.

Παιδιά γαμώτο. Παιδιά που δεν έχουν κανέναν. Και που έχουμε υποχρέωση όχι μόνο βάσει των συμβάσεων που υπογράψαμε και των νόμων μας ως κράτος που θέλει να θεωρείται πολιτισμένο αλλά και ως άνθρωποι κυρίως. Τόσο σκατάδες γίναμε πια;

Όσο για το «ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΖΥΓΙ;;;», ναι, θα ήθελα μια εξήγηση. Δεν σας είδα να έχετε κακοπάθει όσες φορές ήρθα εκεί. Αν και μετά από αυτό δεν νομίζω να ξανάρθω. Κάθε άλλο. Μια χαρά είσαστε. Τι κακό σας έκανε η χώρα; Να πάμε λίγο στα όσα η ίδια η ιστοσελίδα σας λέει; «Κατά τα τελευταία χρόνια το Ζύγι άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σαν παραθαλάσσιος εξοχικός οικισμός.[…] Έχουν ανεγερθεί αρκετά συγκροτήματα διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών, έχουν κατασκευαστεί δρόμοι και έχουν επεκταθεί οι υπηρεσίες και τα έργα υποδομής για να εξυπηρετούν τόσο τους μόνιμους κάτοικους, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής».

Και πιο κάτω: «Σήμερα το Ζύγι είναι το πλέον γνωστό και φημισμένο ψαροχώρι της Κύπρου. Στην κοινότητα υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ψαράδες και άλλοι τόσοι ερασιτέχνες. Μεγάλες ποσότητες ψαριού απορροφούνται από τις ψαροταβέρνες που λειτουργούν στην κοινότητα και το πλεόνασμα διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά».

Θα μπορούσαν να ρωτούσαν κι άλλα γειτονικά χωριά που δεν έχουν τη δική σας τύχη: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!! ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΖΥΓΙ;;;».

Αλλά μάλλον έχουν καλύτερη αντίληψη των ορίων και της ντροπής.

Κάντε τη δουλειά σας, λοιπόν, μουχτάραινα γιατί νομίζω πως παρεξηγηθήκαμε με τα οφίκια του καθενός σ’ αυτή τη χώρα.

Τα παιδιά δεν σας αφορούν και κανείς δεν σας ρώτησε. Ούτε θα σας ρωτήσει. Γιατί έτσι πρέπει.

Εσείς τη δουλειά σας, το κράτος τη δική του. Ντροπή σας ξανά! Αυτό μόνο.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ολίγον τι απ' όλα (Του Γιώργου Κακούρη)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 12:59 (τελευταία ενημέρωση 12:59)

ΑΠΟΨΗ

Ό,τι και αν έκαναν δεν μπόρεσαν να κερδίσουν

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 12.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Άμα είναι για δικαιώματα (Του Μ. Θεοδώρου)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή