Τα μοναδικά ενδημικά είδη άγριας ζωής της Κύπρου (Web TV)

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Το γνωστό Θουπί, από ενδημικό υποείδος που ήτανε, έγινε τώρα ενδημικό, μετά από αναλύσεις DNA οι οποίες έγιναν πρόσφατα.

Η Κύπρος αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου και παρά το μικρό της σχετικά μέγεθος φιλοξενεί μια πολύ πλούσια βιοποικιλότητα με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ενδημισμού, και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Κύπρος γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σε μικρή σχετικά απόσταση από πολλές ηπειρωτικές χώρες.

Το υψηλό ποσοστό ενδημικών ειδών οφείλεται στο νησιώτικο περιβάλλον της Κύπρου, που έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση των ειδών και με την πάροδο χιλιάδων χρόνων εξελίσσονται σε ενδημικά είδη. Ενδημικό είδος της Κύπρου σημαίνει ότι το είδος αυτό ζει στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επίσης πάρα πολλά είδη είναι ενδημικά υποείδη για την Κύπρο και κάποτε θα εξελιχθούν και αυτά σε ενδημικά.

Από τα 410 είδη πουλιών που συναντάμε στην Κύπρο τα τρία είναι ενδημικά και φωλιάζουν μόνο στην Κύπρο και είναι ο Τρυπομάζης, η Σκαλιφούρτα και το Θουπί, το οποίο από ενδημικό υποείδος που ήταν, έγινε τώρα ενδημικό μετά από αναλύσεις DNA οι οποίες έγιναν πρόσφατα.

 

 

Η εκπληκτική χλωρίδα της Κύπρου αποτελείται συνολικά από πέραν των 1.920 καταγραμμένων φυτών εκ των οποίων τα 143 αποτελούν ενδημικά είδη για την Κύπρο και με μερικά από αυτά να είναι πολύ σπάνια. Πολλά από αυτά τα είδη φυτών είναι προστατευόμενα και αναφέρονται στο «κόκκινο βιβλίο» της χλωρίδας της Κύπρου καθώς κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πολλά από αυτά τα είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό έπρεπε να καλλιεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να φυτεύονται σε πολλές περιοχές της Κύπρου ώστε να διασφαλίζονται και να διασώζονται. Η κλιματική αλλαγή που ζούμε τώρα με αποτέλεσμα την ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σταδιακή ερημοποίηση του τόπου μας έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση για πάντα πολλών σπάνιων φυτών. Πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αυτών των ειδών τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή αυτού του μεγάλου κακού, το οποίο λέγεται κλιματική αλλαγή.

Εκπληκτικός επίσης είναι και αριθμός των εντόμων που συναντάμε στην Κύπρο, ο οποίος ξεπερνά τα 7.000 αναγνωρισμένα και καταγραμμένα είδη εκ των οποίων πέραν των 700 αποτελούν ενδημικά είδη, με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για πολλούς ξένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ξεχωριστή θέση από τα 22 είδη ερπετών που έχουμε, κατέχει το ενδημικό μας σπάνιο κυπριακό φίδι (Cyprus Whip Snake) που συναντάμε μόνο στην οροσειρά του Τροόδους και η ενδημική μας σαύρα του Τροόδους (Troodos Lizard). Ονομάζεται σαύρα του Τροόδους από όπου πήρε και το όνομά της, αλλά τη συναντάμε παντού σε ολόκληρη την Κύπρο και βρίσκεται σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς.

 

 

Ξεχωριστή θέση στα θηλαστικά της Κύπρου κατέχει το ενδημικό κυπριακό αγρινό που είναι και το μεγαλύτερο από όλα τα χερσαία θηλαστικά που συναντάμε στην Κύπρο. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 3.000 άτομα και πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν στα όρια του αφανισμού μετά από μια ξαφνική επιδημία. Αν ήταν στο χέρι μου θα περιόριζα τις χιλιάδες αιγοπρόβατα που βόσκουν ανεξέλεγκτα στον Ακάμα στην Καρπασία και τον Πενταδάκτυλο και θα εμπλούτιζα αυτές τις περιοχές με αγρινά, ώστε να διασφαλιστεί και να διασωθεί αυτό το μοναδικό είδος. Το αγρινό έχει μια προϊστορία περίπου έξι με οκτώ χιλιάδες χρόνια, καθώς τα έφεραν στο νησί οι νεολιθικοί άνθρωποι. Όπως είναι γνωστό οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στο νησί πριν από περίπου 12 χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο των αιώνων οι νεολιθικοί άνθρωποι πλήθαιναν στο νησί και η φύση δεν μπορούσε πλέον να τους εξασφαλίζει τροφή, οπόταν άρχισαν τις πρώτες καλλιέργειες εξημερωμένων φυτών, έφεραν επίσης από τις γειτονικές χώρες με σχεδίες διάφορα είδη ζώων για εκτροφή, ένα από αυτά είναι και το αγρινό το οποίο τους ξέφυγε και επανήλθε στην άγρια του κατάσταση και κατάφερε να επιβιώσει μέχρι και σήμερα.

Τα χερσαία σαλιγκάρια και τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού αριθμούν γύρω στα 120 διαφορετικά είδη με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ενδημισμού να φτάνει περίπου το 26%. Πολλά από τα ενδημικά αυτά είδη ζουν μόνο σε μερικές περιοχές του νησιού και μπορούν εύκολα να αφανιστούν λόγω  οικιστικής ανάπτυξης ή μιας πυρκαγιάς. Πολλές είναι οι φορές που είδα στο διαδίκτυο ιστοσελίδες που πωλούν ενδημικά σαλιγκάρια της Κύπρου σε συλλέχτες, όπως επίσης σπόρους και βολβούς ενδημικών σπάνιων φυτών της Κύπρου. Πολλοί είναι οι ξένοι που έρχονται στην Κύπρο ειδικά για να συλλέξουν αυτά τα σπάνια ενδημικά μας είδη χωρίς κανένα εμπόδιο, με σκοπό το εμπόριο. Αυτό απαγορεύεται από τη νομοθεσία, αλλά ας μας πουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πόσους έχουν πιάσει, πόσους έχουν καταδικάσει γι' αυτό το αδίκημα, και τι κάνουν για να τους εμποδίσουν.

Ενδημικά είδη είχαμε και στην προϊστορία όπως ιπποπόταμους και ελέφαντες, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί για πάντα λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας πριν περίπου 10.000 χρόνια από τους πρώτους κάτοικους της Κύπρου που όπως φαίνεται τους κυνήγησαν μέχρι αφανισμού.

 

 

 

 

Η μάθηση για τη βιοποικιλότητα

Έχουμε ένα απίστευτο μοναδικό πλούτο ενδημικών ειδών και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου κάνει μεσάνυχτα λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πολλά από αυτά τα ενδημικά είδη που υπάρχουν μόνο στην Κύπρο δεν έχουν κυπριακά ή ελληνικά ονόματα. Είναι δυνατό να ζούμε σε ένα νησί και να μην ξέρουμε τι έχουμε;

 

 

Η προστασία και η διατήρηση της βιοποικιλότητας που αποτελεί τη φυσική μας κληρονομιά πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Η μάθηση για τη βιοποικιλότητα και τι σημαίνει για τον άνθρωπο πρέπει να αρχίζει από τα παιδικά χρόνια στα σχολεία, με εκπομπές από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου, από διάφορα έντυπα και γενικά με όποιον τρόπο είναι δυνατόν. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής σε αυτόν τον πλανήτη που είναι αποτέλεσμα εξέλιξης εκατομμυρίων ετών. Στο σημείο που έχουμε φτάσει όλα τα είδη στον πλανήτη εξαρτώνται από τον άνθρωπο, εμείς αποφασίζουμε αν θα ζήσουν ή να πεθάνουν, αν πεθάνουν θα πεθάνουμε και εμείς για αυτό πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την άγρια ζωή ως κόρη οφθαλμού αν θέλουμε να διατηρηθεί και το ανθρώπινο γένος.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

Στιγμιότυπα Απόλλων-ΑΕΚ 3-3 (13η αγων.)

Πολίτης Sports, 17.12.2018

WEB TV

Στιγμιότυπα Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ 1-2 (13η αγων.)

Πολίτης Sports, 16.12.2018

WEB TV

Στιγμιότυπα Σαλαμίνα-ΕΝΠ 0-0 (13η αγων.)

Πολίτης Sports, 16.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή