Τα λίγα ευρώ μας, η ελπίδα τους για το αύριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Περπατούν χιλιόμετρα. Τώρα μπορούν να δουν γιατρό. Αυτό οφείλεται και σε σένα... Μοναδικό αίσθημα. Ο «Π» ταξίδεψε στη Δομ. Δημοκρατία και καταγράφει.

 

Καταφθάνουν κάθε μέρα. Κατά δεκάδες, έχοντας διανύσει χιλιόμετρα. Πάντα με τα πόδια. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, πολλά παιδιά και συχνά ασυνόδευτα, περνούν τα σύνορα από την Αϊτή στη Δομινικανή Δημοκρατία ψάχνοντας κάτι διαφορετικό από εκείνο που αναζητούν εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες τους, εδώ στο Νταχαμπόν.

(ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου)

Το Νταχαμπόν είναι μια πόλη κάπου στο μέσο του νησιού Ισπανιόλα, του πρώτου εδάφους που αποίκισαν οι Ευρωπαίοι ταξιδεύοντας προς την Αμερική υπό τον Χριστόφορο Κολόμβο. Η Ισπανιόλα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής μετά τη γειτονική Κούβα και την έκτασή της τη μοιράζονται αυτά τα δύο κράτη: η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία, γνωστή και ως Άγιος Δομίνικος. Τόσο διαφορετικά, που μοιάζουν άλλοι πλανήτες.

(ΦΩΤΟ: ©European Commission /DG ECHO/MaxenceBradley)

Η Αϊτή, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το 1% των κατοίκων της έχει πλούτο ανάλογο του 45%, ενώ το 58,6% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 24,7% σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας. Εάν, κατά την προσγείωση στον Άγιο Δομίνικο, το αεροπλάνο τύχει να περάσει πάνω από την Αϊτή, η διαφορά στο τοπίο είναι συγκλονιστική.

Ο τροπικός και ειδυλλιακός Άγιος Δομίνικος -τον οποίο οι περισσότεροι γνώρισαν μέσα από τηλεοπτικές παραγωγές- είναι καταπράσινος και δασώδης ενώ το υπόλοιπο νησί, η Αϊτή, είναι απερημωμένη από τη μαζική υλοτομία, αλλά και κάτι άλλο: το ότι συνήθως την… προτιμούν οι φυσικές καταστροφές οι οποίες τη διαλύουν ακόμη περισσότερο από όσο την κατάστρεψαν η φτώχεια και οι δεκαετίες αστάθειας και συγκρούσεων. Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία φαινόμενα που προκαλούν, όπως βέβαια και οι σεισμοί που είναι συχνοί σε κάποια σημεία της περιοχής αυτής του πλανήτη, πλήττουν ολόκληρη την Καραϊβική. Όμως κράτη τα οποία είναι περισσότερο οργανωμένα, επιβιώνουν και καλύτερα.

(ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου)

Εδώ στο Νταχαμπόν, λοιπόν, καταφθάνουν κάθε μέρα. Όπως και σε δεκάδες άλλα σημεία. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ανήμποροι να βρουν μια στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη ρημαγμένη από τη φτώχεια Αϊτή, περπατούν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν γιατρό. Το ενδιαφέρον είναι πως εδώ ειδικά, υπάρχουν τρία συνοριακά περάσματα. Το ένα, μια παλιά ιστορική γέφυρα με το διατηρητέο οικοδόμημα των συνόρων - ήταν τα σύνορα μέχρι που ένας τυφώνας σήκωσε κυριολεκτικά τη γέφυρα. Έτσι πιο κάτω, πάντα στο φυσικό σύνορο των δύο χωρών, τον ποταμό, κτίστηκε μια νέα γέφυρα από την οποία γίνεται σήμερα η διέλευση.

(ΦΩΤΟ: ©European Commission /DG ECHO/MaxenceBradley)

Και λίγο πιο κάτω σε ένα άλλο σημείο ο κόσμος απλά περνάει. Είναι το σημείο των φτωχών. Άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά δεν μπορούν να πληρώσουν για διαβατήριο, είναι λογικό. Και έτσι, τους επιτρέπεται η διέλευση άτυπα όταν την έχουν ανάγκη.

(ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου)

Τούτου λεχθέντος, η Δομινικανή Δημοκρατία δεν είναι ούτε και αυτή μια πλούσια χώρα. Είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα, στην οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι εντυπωσιακή η θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα δημόσια αξιώματα, είναι μια χώρα που κάνει χρήση του τουρισμού της για να αναπτύσσεται όσο μπορεί αλλά, παρ' όλα αυτά, πολλά από τα έσοδά της καταλήγουν και εκεί στις αστρονομικές ζημιές που αφήνουν οι τυφώνες και τα άλλα καταστροφικά φαινόμενα που την «επισκέπτονται», έστω κι αν εκεί συνήθως είναι ηπιότερα από ό,τι στην Αϊτή. Συνεπώς, ούτε και η Δομινικανή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει παρότι κάνει -κι αυτό το βλέπει κανείς παντού-  ό,τι για να βοηθήσει. Έχει ούτως ή άλλως και εκείνη τις δικές της μεγάλες ανάγκες.

Ένα μέρος από τη στήριξη που χρειάζεται, ένα τεράστιο μέρος, φτάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε η ΕΕ συνδράμει με πολλούς τρόπους, πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως - εκτός των κρατών μελών της. Η ECHO, το Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας, υπό τον δικό μας επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, φροντίζει να διαχειρίζεται αυτό το τεράστιο έργο ανακούφισης από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, αλλά και ίσως το εξίσου σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας υποδομών, τόσο για τη διαχείριση τέτοιων κρίσεων, όσο και για μακροπρόθεσμη χρήση, όπως η ανέγερση Ασφαλών Νοσοκομείων.

(ΦΩΤΟ: ©European Commission /DG ECHO/MaxenceBradley)

Με τον όρο Ασφαλές Νοσοκομείο, περιγράφεται μια μονάδα η οποία μπορεί να παραμένει ενεργή μετά από φυσικές καταστροφές ή επείγουσες καταστάσεις. Για μας κάτι αυτονόητο. Για πληθώρα χωρών παγκοσμίως ωστόσο όχι, μιας και εκεί τα νοσοκομεία όταν χτίστηκαν, εάν αναλόγως της χώρας μπορεί να μιλήσει κανείς για κτίσματα, δεν ήταν ούτε στοιχειωδώς αντισεισμικά, ούτε και μπορούν να αντέξουν σε κυκλώνες, τυφώνες και άλλα ακραία φαινόμενα. Και συνεπώς, δεν είναι σε θέση να δεχτούν καν τραυματίες.

Το να βρεθεί κανείς σε τέτοια νοσηλευτήρια, να μιλήσει στους ασθενείς και να ακούσει από τους ίδιους πόσο έχει αλλάξει τη ζωή τους η αίσθηση ότι έχουν πλέον πρόσβαση σε γιατρούς και σε φάρμακα, είναι μια φοβερή εμπειρία. Δεν μιλάμε για νοσοκομεία όπως τα ξέρουμε εμείς. Κάθε άλλο. Αλλά για αυτούς είναι η μοναδική ελπίδα επιβίωσης πια. Και υπάρχει.

(ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου)

Η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντικά ποσά και εδώ, όπως εξηγεί στη δήλωσή του πιο κάτω ο επίτροπος Στυλιανίδης, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανακούφιση και συχνά τη σωτηρία ολόκληρων περιοχών και τα οποία, φαίνονται μεγάλα, αλλά αντιστοιχούν ετησίως σε 4 ευρώ ανά πολίτη της ΕΕ. Ποσά που διατίθενται και σε έργα για καταφύγια, τρόφιμα σε περιόδους ανάγκης, πόσιμο νερό, βασικές συνθήκες υγιεινής και πολλά άλλα.

Διατίθενται επίσης στην ανέγερση και ενίσχυση με εξοπλισμό και τεχνογνωσία κέντρων παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων, έτσι οι χώρες που επηρεάζονται, εδώ της Καραϊβικής, να μπορούν να διαχειρίζονται σε τοπικό επίπεδο την έλευση και την εξέλιξη ακραίων φαινομένων. Η ΕΕ έχει διαθέσει από το 1994 πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε τέτοια βοήθεια στην Καραϊβική.

Στη μια βδομάδα που μείναμε στη Δομινικανή Δημοκρατία είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πάρα πολλά από αυτά τα projects ολοκληρωμένα και σε πλήρη απόδοση. Αλλά το πιο όμορφο ήταν εκεί όπου ακούσαμε -και το ακούγαμε συνεχώς- πόσο ευγνώμονες ήταν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο σημαντικό ήταν για τη ζωή τους το ότι η ΕΕ τους βοήθησε σ’ αυτά τα πολλά και τα πολύ βασικά.

 Χρ. Στυλιανίδης: Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι

Μιλώντας στον «Πολίτη», ο επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, υπενθύμισε πως η Ένωση ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως και ο Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να αισθάνεται περήφανος γι' αυτό, αφού, «μόνο με 4 ευρώ τον χρόνο ο καθένας από μας συμβάλλει έτσι ώστε η ΕΕ να επιτελεί τον ρόλο της αποτελεσματικά στα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε ο επίτροπος, έχει προτείνει, για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), 30% αύξηση του προϋπολογισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας κάτι που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να είναι η ηγέτιδα δύναμη στον τομέα αυτό, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν αυξηθεί δραματικά.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε πως η αύξηση των φυσικών καταστροφών, ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, έχει συμβάλει καθοριστικά στον πολλαπλασιασμό των ανθρωπιστικών αναγκών, για να εξηγήσει πως καταστροφικοί τυφώνες που κτύπησαν το 2017 τις χώρες της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων και τη Δομινικανή Δημοκρατία, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο επίτροπος, χρηματοδοτεί στην Καραϊβική πολλά «πρότζεκτ» για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών, για την πρόληψη και την ετοιμότητα έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και για την ξηρασία που επηρεάζει πολλές χώρες της περιοχής.

«Για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές συνέπειες των τυφώνων Ίρμα και Μαρία, η Επιτροπή διέθεσε 8 εκατομμύρια ευρώ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων, για την υγιεινή και για τη σίτιση των πληγέντων», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Δομινικανή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει διαχρονικά σχεδόν 26 εκατομμύρια ευρώ για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα. «Την περίοδο 2015-2017», συμπλήρωσε ο επίτροπος Στυλιανίδης, «διαθέσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ξηρασίας. Στείλαμε, επίσης, βοήθεια αμέσως μετά τους τυφώνες Ίρμα και Μαρία». Για να καταλήξει λέγοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη Δομινικανή Δημοκρατία και στις χώρες της Καραϊβικής είναι χειροπιαστή, δεδομένη και διαχρονική.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©European Commission /DG ECHO/MaxenceBradley και Κώστας Κωνσταντίνου 


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ στις εξετάσεις τετραμήνου

Πολίτης Sports, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του τραμ στη Λευκωσία

Πολίτης News, 02:00 (τελευταία ενημέρωση 02:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή