Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων εμφανίζουν τα πρώτα γκρίζα μαλλιά μετά την ηλικία τω 30 ετών.Συνήθως,τα μαλλιά των αντρών ασπρίζουν νωρίτερα.

Του Αντώνη Σερδάρη

Κλινική Μαλλιών  HAIRLIFE CLINICS

Λευκωσία Τηλ. 22 499 111, Λεμεσός Τηλ. 25 385 000

www.hairlifeclinics.com

 

Η εμφάνιση των πρώτων γκρίζων μαλλιών συνήθως σηματοδοτεί την αρχή του γήρατος. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εξέλιξη του χρώματος των μαλλιών μας σε άσπρο έχουν σχέση με την κατάσταση της υγείας μας, την κληρονομική προδιάθεση και την επίδραση του περιβάλλοντος. Ο συνηθέστερος όμως λόγος είναι η ηλικία και για τους περισσοτέρους, είναι μια κατάσταση αναπόφευκτη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων εμφανίζουν τα πρώτα γκρίζα μαλλιά μετά την ηλικία τω 30 ετών. Συνήθως , τα μαλλιά των αντρών ασπρίζουν νωρίτερα από τα μαλλιά των γυναικών .

Τα πρώτα σημάδια

Πέραν του παράγοντα ηλικία, σημαντικό ρόλο για την χρονική στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες διαδραματίζουν και οι γενετικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να εμφανίζουν τις πρώτες γκρίζες τρίχες από την εφηβική τους ηλικία, ή πολύ καθυστερημένα στη ηλικιακή τους εξέλιξη. Υπάρχουν όμως και εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, κάποιες ασθένειες και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Η αναιμία, λόγω έλλειψης της βιταμίνης Β12, μπορεί, για παράδειγμα, να προκαλέσει πρόωρα γκρίζα ή άσπρα μαλλιά. Επίσης, φάρμακα όπως οι αμφεταμίνες , το λίθιο, καθώς και μερικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Ε, έχουν συσχετιστεί με την πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.

 

Η απουσία μελανίνης

Τα κύτταρα που αποτελούν τους αδένες από τους οποίους φυτρώνουν τα μαλλιά (μελανοκύτταρα) , παράγουν και περιέχουν την ουσία μελανίνη. Τα μελανοκύτταρα μεταφέρουν την μελανίνη στα κερατινοκύτταρα, τα οποία είναι κατασκευασμένες οι τρίχες. Σταδιακά και διαχρονικά, η μελανίνη που μεταφέρεται στα κερανοκύτταρα, μειώνεται.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι ,λοιπόν, αυτά που περιέχουν λιγότερη μελανίνη από τα μαύρα μαλλιά ( τα άσπρα μαλλιά δεν έχουν καθόλου μελανίνη ).Ουδείς γνωρίζει πότε τα μελανοκύτταρα θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Το σίγουρο, πάντως είναι πως όταν αρχίσει αυτή η διαδικασία , τα μαλλιά θα γίνουν ξηρά. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο χρώμα χάνουν τα μαλλιά και γίνονται γκρίζα ή άσπρα, τόσο πιο ξηρά και εύθραυστα γίνονται. 


Επιστροφή
στην αρχή