Τα fake news, οι Ούγκανοι και η έκπληξη του μήνα

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Kακό πράγμα τα fake news. Όντως. Πόσο μάλλον ότι μιλάμε για στοχευμένη σπίλωση. Όμως, αν και η έκπληξη με χαροποίησε, το θέμα δεν αλλάζει. Ακόμα...

Μισή καλή κουβέντα σήμερα για τον (Λ)Άθως μου τον οποίο, παρότι δεν με ξεμπλόκαρε, τον έχω στην καρδιά μου. Και ακόμα ψάχνω για το καθρεφτάκι του όποτε το θυμηθώ.

Ο (Λ)Άθως παρενέβη χθες και στήριξε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη σε ένα (νέο) περιστατικό διαδικτυακού κανιβαλισμού εις βάρος του τελευταίου.

Ο Νίκος Τορναρίτης έπεσε θύμα ενός ακόμη φωτομοντάζ – κάποια ΜΜΕ έγραψαν για δεύτερη φορά αλλά δεν είναι μόνο η δεύτερη δυστυχώς. Αυτή τη φορά ήταν ένα tweet το οποίο τάχα έγραψε και με το οποίο έλεγε, υποτίθεται, πως οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα να πανηγυρίζουν για την Τηλλυρία και διάφορα άλλα.

Αντιλαμβάνεστε τι έγινε με τους μισότρελους αριστερά και δεξιά. Σε ένα από αυτά τα παραληρήματα «σχολιασμού» των Ουγκάνων, ο (Λ)Άθως παρενέβη και υπέδειξε πως το post είναι ψεύτικο και πως δεν υπάρχει τέτοια ανάρτηση.

Κλασικά κάποιος από τους «σχολιαστές» οι οποίοι φυ-σι-κά και δεν επείσθησαν απαιτούσε να βγει και να το… διαψεύσει ο Τορναρίτης. Κάτι που ο τελευταίος δεν έκανε ευτυχώς. Διότι, ναι μεν πρέπει να έχουν κι αυτοί μια προσοχή αλλά έχουν και σπίτια να τους τη δίνουν. Ο «σχολιαστής» έλουσε δε τον Νίκο Τορναρίτη με διάφορα.

Οπότε ο (Λ)Άθως επανήλθε και του εξήγησε με δηκτικό ύφος πως του είπε ό,τι έπρεπε να του πει, ότι αναπαράγει fake news και πως «εάν μπούμε σε τέτοιου είδους ανθρωποφαγία δεν υπάρχει όριο». Μαζί σου (Λ)Άθως μου! Και μπράβο! Μισό όμως.

Ε, μα ναι. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πρωταθλητής στα fake news στην Κύπρο αλλά και στην προώθηση όλων των ειδών κακοήθειας είναι το αφεντικό σου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ψεύτης επίσης στην πολιτική σκηνή. Δεκάδες κείμενα με αποδείξεις έχω γράψει.

Όπως επίσης, χειρότερος bully δεν υπάρχει. Και κακώς τον περιφέρει η Αναστασία στα σχολεία για να μιλήσει στα παιδιά ενάντια στο bullying! Ντροπής πράγματα. Εκτός κι αν κάποτε μετανόησε και τον παίρνει ως πρώην δράστη και πρωταθλητή. Εκεί θα πάω να τον ακούσω μετά χαράς.

Εσύ δε, (Λ)Άθως μου έπαιξες αυτό του το παιγνίδι της πολιτικής διαβολής αμέτρητες φορές. Μπράβο σου για το χτεσινό αλλά, εάν δεν είναι ένδειξη μόνιμης μεταμέλειας, δεν θα πείσει πολλούς.

Το θέμα με τα fake news είναι τεράστιο. Και χώροι όπως το «κέντρο» (δες η ακροδεξιά) και εδώ, στηρίζουν την ίδια τους την πολιτική παρουσία πάνω σ’ αυτό το τοξικό προϊόν και τις ορδές των ψεκασμένων ανάμεσά μας οι οποίες είναι εφιαλτικά μεγάλες αναλογικά με τον πληθυσμό (ακόμα και αυτού) του #pellotopos.

Ο Νίκος Τορναρίτης είναι δυστυχώς μόνιμο θύμα κάποιων από αυτούς τους ταραμένους –κάτι που ίσως παραπέμπει και σε άλλα κίνητρα πέραν των κλινικών θεμάτων του χώρου από τον οποίο προέρχονται– και δυστυχώς λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Εκείνος και όποιος άλλος πολιτικός στοχοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Διότι το ζήτημα είναι πως ενώ το ψέμα διαδίδεται εν ριπή οφθαλμού και φτάνει παντού με τα shares, εκείνοι που το έχουν μοιραστεί, είτε για κουτσομπολιό είτε με πρόθεση, δεν θα μπουν στη διαδικασία να αποκαταστήσουν την αλήθεια, ούτε καν να κατεβάσουν την ανάρτηση με την ψευδή πληροφορία που διασύρει κάποιον.

Το μοναδικό που μπορεί να γίνει, αλλά ιδιαίτερα εάν μιλάμε για τον ακροδεξιό «ενδιάμεσο» χώρο δεν γίνεται και αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, είναι τα δημόσια πρόσωπα μεμονωμένα αλλά, ειδικά εάν μιλάμε για πολιτικούς, τα κόμματα, να έχουν μια ξεκάθαρη θέση και να κακίζουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Πάντα και δημόσια.

Επίσης να μην διασπείρουν τα ίδια ψέματα και, το κυριότερο, όταν το κάνουν και διαψεύδονται να έχουν το θάρρος να λένε συγγνώμη. Κάτι που ποτέ, στις αμέτρητες φορές που διέσπειρε ακόμη και χυδαία ψεύδη, δεν έκανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ποτέ. Ούτε και μία φορά.

Αντιθέτως, αμέσως μετά συνηθίζει να πετάει το επόμενο. Ελπίζω, λοιπόν, ο (Λ)Άθως όντως να αποφάσισε να μείνει μόνιμα στον χώρο του πολιτικού ήθους και να αφήσει πίσω τον τραμπουκισμό ο οποίος χαρακτηρίζει μονίμως τον αρχηγό και άλλους στο κόμμα του.

Το ελπίζω. Εάν το κάνει, θα του γράψω ολόκληρο το μπράβο.

Υστερόγραφο: Καιρός για διακοπές. Η Στήλη σας αποχαιρετά για το καλοκαίρι και σας εύχεται καλή ξεκούραση. Θα τα πούμε μόλις, μα μόλις, φθινοπωριάσει. Καλά να περνάτε!


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η κάθοδος των Αμερικανών και ο φόβος των Ρώσων

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 09.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Ένα χαλί αντί ένα κίτρινο γιλέκο

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ, 09.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Τα ταλαιπωρημένα σχολικά θρανία

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 09.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή