Τα επαγγέλματα που σε οδηγούν στην αγορά εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η μελέτη αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ και όλοι μπορούν να δουν ποια είναι εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν μέλλον

Επιλέγουμε σπουδές με βάση τη μελλοντική απασχόλησή μας ή με βάση τα θέλω και τις ανάγκες μας; Οι ειδικοί προτείνουν μια μέση λύση στο δίλημμα κάθε φοιτητή, ωστόσο η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) ανέλαβε το έργο της διενέργειας μακροχρόνιων προβλέψεων όσον αφορά τις ανάγκες απασχόλησης στην Κύπρο για δεκαετή περίοδο. Η μελέτη αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ και όλοι μπορούν να δουν ποια είναι εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν μέλλον ώστε να επιλέξουν σπουδές με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Τα επόμενα χρόνια

Ο βασικός σκοπός της μελέτης ήταν η παροχή προβλέψεων για τις ανάγκες απασχόλησης, σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και σε όλα τα επαγγέλματα, της κυπριακής οικονομίας την περίοδο 2017-2027. Αυτό έχει ουσιαστική συμβολή στον προγραμματισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η πρόβλεψη επιτυγχάνεται μέσα από την εκτίμηση της συνολικής απασχόλησης και της κατανομής των απασχολουμένων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε επαγγέλματα. Ακολούθως, υπολογίζονται οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, γίνεται πρόβλεψη των αναγκών απασχόλησης λόγω μόνιμων αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας και ως απόρροια εκτιμώνται οι συνολικές ανάγκες απασχόλησης στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στα επαγγέλματα.

Για όλα τα επαγγέλματα

Στη μελέτη παρέχονται προβλέψεις για τις ανάγκες απασχόλησης στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (3 ευρείς τομείς, 21 κύριοι τομείς και 52 τριτογενείς τομείς) και σε 309 επαγγέλματα (173 επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου, 130 επαγγέλματα μέσου επιπέδου και 6 επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου) που καλύπτουν το σύνολο της κυπριακής οικονομίας για την περίοδο 2017-2027. Η μεθοδολογία διενέργειας προβλέψεων για τις ανάγκες απασχόλησης έχει αναπτυχθεί από την ΑνΑΔ και στηρίχθηκε στη μακρόχρονη εμπειρία της στην παροχή προβλέψεων στην Κύπρο καθώς και σε ανάλογες μεθοδολογίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Κατά τη διενέργεια των προβλέψεων για την απασχόληση λήφθηκαν υπόψη οι στρατηγικές επιδιώξεις της Κύπρου, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα διάφορα προγραμματικά έγγραφα, και κατ' επέκταση υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες παραδοχές και σενάρια εργασίας.

Ανάκαμψη οικονομίας

Η συνολική απασχόληση μέσα στην περίοδο 2017-2027 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ανοδική τάση, ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Μέσα στη δεκαετία αυτή εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι θα σημειώσουν αριθμητική αύξηση 77.952 ατόμων και ποσοστιαία αύξηση 21,0%. Η συνολική απασχόληση από το 2011 (398.214 άτομα) μέχρι το 2015 (358.202 άτομα) είχε σημαντική πτώση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (αριθμητική μείωση 40.012 άτομα και ποσοστιαία μείωση 10,0%), ενώ το 2016, για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, παρουσίασε ανάκαμψη φτάνοντας στις 363.060 άτομα (αριθμητική αύξηση 4.858 άτομα και ποσοστιαία αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2015). Η ετήσια συνολική ζήτηση την περίοδο 2017-2027 θα ανέλθει στις 15.804 άτομα, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό να φτάνει στο 3,9%. Οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι θα φτάσουν στις 7.797 άτομα ή 1,9% τον χρόνο και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω αποχωρήσεων που θα ανέρχονται στις 8.007 άτομα ή 2,0% τον χρόνο.

Οικονομική δραστηριότητα

Η συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνεται στον τριτογενή τομέα, έχοντας σημαντική αύξηση. Ως αποτέλεσμα, 8 στους 10 απασχολούμενους θα συνεχίσουν να εργάζονται στον τριτογενή τομέα, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις υπηρεσίες. Από τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που θα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης, 10 ανήκουν στον τριτογενή τομέα, 2 στον δευτερογενή τομέα και 1 στον πρωτογενή τομέα.

Μεγαλύτερες ανάγκες: Σύμφωνα με τη μελέτη της ΑνΑΔ, μεγαλύτερες ανάγκες θα υπάρξουν τη δεκαετία στο λιανικό εμπόριο (1.797 άτομα ή 4,1% τον χρόνο), στα εστιατόρια (1.588 άτομα ή 6,5% τον χρόνο), στην εκπαίδευση (1.224 άτομα ή 3,9%), στην υγεία (1.131 ή 4,9%), στις κατασκευές (1.084 άτομα ή 3,3%), στις νομικές και λογιστικές δραστηριότητες (934 άτομα ή 5,2% τον χρόνο) και στα ξενοδοχεία (882 άτομα ή 5,6% τον χρόνο).

Τα επαγγέλματα

Και στις τρεις ευρείες επαγγελματικές κατηγορίες προβλέπεται ότι θα παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων. Οι μισοί περίπου απασχολούμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (επαγγέλματα που χρειάζονται απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ 1 στους 3 απασχολούμενους θα εργάζεται σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου (επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Οι μισοί περίπου απασχολούμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (επαγγέλματα που χρειάζονται απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ 1 στους 3 απασχολούμενους θα εργάζεται σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου (επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Τα 10 δημοφιλέστερα επαγγέλματα:

  • Βοηθοί λογιστών (461 άτομα ή 4,7% τον χρόνο).
  • Νομικοί (254 άτομα ή 4,5% τον χρόνο).
  • Νοσηλευτές και μαίες (230 άτομα ή 3,7% τον χρόνο).
  • Λογιστές (157 άτομα ή 3,1% τον χρόνο).
  • Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (141 άτομα ή 1,7% τον χρόνο).
  • Άλλοι εκπαιδευτικοί εκτός δευτεροβάθμιας (136 άτομα ή 6,0% τον χρόνο).
  • Υπεύθυνοι δανείων και πιστώσεων (118 άτομα ή 2,6% τον χρόνο).
  • Εμπορικοί αντιπρόσωποι (112 άτομα ή 2,0% τον χρόνο).
  • Δημοσιογράφοι (101 άτομα ή 7,1% τον χρόνο).
  • Διευθυντές εμπορίου (100 άτομα ή 4,8% τον χρόνο).

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

OXΣ: Προσφέρει συνέχεια περισσότερα στα κυπριακή νοικοκυριά

Το 2017, με σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας του Οργανισμού, ο ρόλος του στην παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων στα νοικοκυριά διευρύνεται

10 / 13
Επιστροφή
στην αρχή