Τα δικαιώματα των ανήλικων ασθενών σύμφωνα με τον νόμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αν ο λειτουργός υγείας θεωρήσει ότι ανήλικος πρέπει να νοσηλευτεί και ο κηδεμόνας έχει αντίθετη άποψη, τότε έχει δικαίωμα να καλέσει τις Υπηρεσίες

Η τραγική κατάληξη για το οκτάχρονο κορίτσι που έφυγε τα ξημερώματα της Δευτέρας από σηπτικό σοκ φέρει στην επιφάνεια το θέμα των δικαιωμάτων των ανήλικων ασθενών. Το ερώτημα που βασανιστικά τίθενται από την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες είναι το μέχρι πού φτάνει η δικαιοδοσία των γονιών ή κηδεμόνων και πού των λειτουργών υγείας, ειδικά όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ενός παιδιού. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλήσουν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη: Η ποινική έρευνα της Αστυνομίας - αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων προς το παρόν – και η έρευνα που ζήτησε ο υπουργός Υγείας.

Για το θέμα γενικότερα μιλά στον «Π» ο Μάριος Κουλούμας, πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Παθόντων και Φίλων, με μέλη όλες τις οργανώσεις των ασθενών. Όπως εξηγεί, ο Νόμος Περί Δικαιωμάτων των Ασθενών του 2005, κατοχυρώνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας την ώρα που τις έχουν ανάγκη και χωρίς καθυστέρηση, την πλήρη ενημέρωσή τους για την κατάσταση της υγείας τους, την πρόσβαση στον φάκελό τους κ.λπ. 

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ποινική διερεύνηση για το θάνατο της 8χρονης προχωρά η Αστυνομία

 

Δικαστικό διάταγμα


«Ένα από τα δικαιώματα τα οποία προασπίζεται η νομοθεσία αυτή είναι οι περιπτώσεις των ανηλίκων ασθενών», αναφέρει ο κ. Κουλούμας. Κι εξηγεί: «Όταν ο χρόνος το επιτρέπει και ο λειτουργός υγείας θεωρήσει ότι ο ανήλικος δεν πρέπει να φύγει από το νοσοκομείο αλλά ο κηδεμόνας έχει αντίθετη άποψη, τότε έχει δικαίωμα ο λειτουργός υγείας να καλέσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες θα αποταθούν στο δικαστήριο για να πάρουν διάταγμα ώστε να παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στον ανήλικο, παρά την ένσταση του κηδεμόνα. Αυτό», προσθέτει, «γίνεται κατά κόρον σε περιπτώσεις όπου οι θρησκευτικές αντιλήψεις είναι αντίθετες με τις όποιες ιατρικές παρεμβάσεις».

Τα επείγοντα


Ο ίδιος νόμος, επισημαίνει, καθορίζει και τον τρόπο δράσης των ιατρικών λειτουργών στις κατεπείγουσες περιπτώσεις, όπου η ιατρική γνωμάτευση είναι πως κινδυνεύει η ζωή του ανήλικου. «Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λειτουργός υγείας δικαιούται να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς διάταγμα δικαστηρίου, με την παροχή της φροντίδας, παρά την ένσταση του γονέα. Ο νομοθέτης βάζει πάνω απ’ όλα τη ζωή του παιδιού».

Νοσηλεία και χωρίς χρήματα

Ένα θέμα το οποίο σόκαρε και συζητήθηκε πολύ με αφορμή πληροφορίες που έφεραν τη μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού να επικαλείται την έλλειψη χρημάτων ως προς τον λόγο που ήθελε εξιτήριο για το παιδί της, είναι το κόστος της νοσηλείας. Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Κουλούμας, στις Πρώτες Βοήθειες, είτε κάποιος είναι δικαιούχος κάρτας υγείας είτε όχι, πληρώνοντας δέκα ευρώ για εγγραφή έχει δικαίωμα περίθαλψης. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θα χρειαστεί ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τότε υπάρχει ένα κόστος για όσους δεν είναι δικαιούχοι κάρτας υγείας. Αλλά, όπως επισημαίνει, εάν ο ασθενής ή ο κηδεμόνας ενός παιδιού που θα πρέπει να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο είναι μη δικαιούχος και δεν έχει πόρους, τότε, λέει μετά βεβαιότητας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μπορούν να τον στηρίξουν. Ταυτόχρονα, προσθέτει, υπάρχουν ΜΚΟ, κυρίως σύνδεσμοι ασθενών, οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν οικονομικά τα άτομα αυτά. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, καταλήγει, δεν αρνούνται ιατρική φροντίδα και αναλόγως η κάθε περίπτωση τυγχάνει εξατομικευμένου χειρισμού.


Επιστροφή
στην αρχή