Τα ατιμώρητα εγκλήματα της Κύπρου: Ο κύκλος του αίματος στο Τρίκωμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Τα οστά του Ahmet και της Sefika εντοπίστηκαν το 2010 σε πηγάδι στο Τρίκωμο και παραδόθηκαν στους οικείους τους για ταφή το 2011

Συνολικά 17 Τουρκοκύπριοι πολίτες «εξαφανίστηκαν» τη Δευτέρα της 11ης Μαΐου 1964 στην επαρχία Αμμοχώστου, μετά τον θάνατο το μεσημέρι της ίδιας μέρας στον τ/κ θύλακα Αμμοχώστου δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ενός Ε/Κ αστυνομικού.

Δύο από τους 17 ήταν το αντρόγυνο από τα Περβόλια Τρικώμου, Huseyin Ahmet Kamber (57 ετών) και Sefika Huseyin Ahmet. Τα οστά του Ahmet και της Sefika εντοπίστηκαν το 2010 σε πηγάδι στο Τρίκωμο και παραδόθηκαν στους οικείους τους για ταφή το 2011. Τότε ξεκίνησε ειδικό κλιμάκιο του ΤΑΕ Αρχηγείου να διερευνά τις συνθήκες θανάτου τους.

Επιστρέφοντας από την Αμμόχωστο, όπου είχαν μεταβεί αργά το απόγευμα, οι Huseyin και Sefika Ahmet ανακόπηκαν σε οδόφραγμα στην περιοχή Χαραύτη της ομάδας πολιτοφυλακής Τρικώμου. Στην απαγωγή των Τ/Κ συμμετείχαν πέντε άτομα, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού του αστυνομικού σταθμού Τρικώμου.

Σε ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της έρευνας των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου από τον Νοέμβριο του 2013 σημειώνονται ως σημαντικές οι μαρτυρίες του αποβιώσαντος κοινοτάρχη Τρικώμου (μεταξύ 1962-68) και δύο ακόμα Τρικωμιτών, εκ των οποίων ο ένας επίσης έχει αποβιώσει μετά που έδωσε γραπτή κατάθεση.

Δημόσια η απαγωγή

Ο μόνος εν ζωή από τους τρεις Τρικωμίτες, των οποίων οι μαρτυρίες αξιολογήθηκαν ως σημαντικές, κατέθεσε γραπτώς ότι συμμετείχε στη σύλληψη των Huseyin και Sefika Ahmet μαζί με ακόμα τέσσερις, εκ των οποίων θυμάται με βεβαιότητα τους δύο, τους οποίους και κατονομάζει. Ο ένας από τους δύο που κατονομάζεται είναι ο αστυνομικός, ο οποίος ήταν φόβος και τρόμος στην επαρχία Αμμοχώστου κατά την υπό αναφορά περίοδο. Ο πρώην κοινοτάρχης κατέθεσε ότι μόλις άκουσε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός συνέλαβε δύο Τ/Κ, μετέβη στον αστυνομικό σταθμό. Εκεί είχε μαζευτεί κόσμος. «Πολλοί συγχωριανοί ζήτησαν να απελευθερωθούν οι δύο Τ/Κ». Με επικεφαλής τον αστυνομικό που συμμετείχε στη σύλληψη του ζεύγους, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν. Ο πρώην κοινοτάρχης και δύο ακόμα άτομα κατέθεσαν στην Αστυνομία ότι την επόμενη μέρα είχε διαδοθεί στο χωριό ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός μαζί με ακόμα έναν, που επίσης κατονομάζεται, δολοφόνησαν το ζεύγος. Ακολούθως έριξαν τις σορούς στο πηγάδι Λάκκος του Πίτσιου. Άλλος Τρικωμίτης κατέθεσε ότι το βράδυ της 11ης Μαΐου 1964 άκουσε τα γαβγίσματα των σκύλων του γείτονα. Στη συνέχεια κλάματα γυναίκας. Κατάλαβε, λέει, ότι «είχαν μεταφέρει εκεί τη Sefika και τον άντρα της για να τους σκοτώσουν».

Κλίμα τρόμου 50 ετών

Σύμφωνα με γραπτή κατάθεση αποβιώσαντος κατοίκου Τρικώμου, η αδελφή του πήγε στον Λάκκο του Πίτσιου για να βοσκήσει τα ζώα της το πρωί της 12ης Μαΐου 1964. Εκεί, «είδε στο στόμιο του λάκκου αίματα, μυαλά, κάλτσες και παπούτσια». Η εν λόγω γυναίκα φέρεται να ομολόγησε στον αδελφό της ότι ακολούθως την είχε πλησιάσει με τη μοτοσυκλέτα του ο περιβόητος αστυνομικός και την έδιωξε, λέγοντάς της να μην ξαναπάει εκεί. Όταν κλήθηκε στην Αστυνομία για κατάθεση, η εν λόγω γυναίκα «διατηρούσε αρνητική στάση και παρουσιαζόταν απρόθυμη να βοηθήσει», ώσπου έδωσε μια διαφορετική εκδοχή. Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι πήγε στην περιοχή που είναι ο Λάκκος του Πίτσιου, αλλά δεν πλησίασε το στόμιο του λάκκου και ως εκ τούτου δεν είδε «αίματα, σκορπισμένα μυαλά και άλλα προσωπικά είδη των δολοφονηθέντων». Επιβεβαίωσε ακόμα ότι την πλησίασε ένας αστυνομικός και της είπε να φύγει από την περιοχή, αλλά δήλωσε ότι της ήταν άγνωστος. Το κλίμα τρόμου που επικρατεί μέχρι σήμερα ανάμεσα στους κατοίκους Τρικώμου σε σχέση με τους δράστες του εν λόγω φονικού επιβεβαιώνεται στον «Πολίτη» από Τρικωμίτες, με πιο χαρακτηριστική την αναφορά κάποιου ότι και η μητέρα του ήξερε, αλλά ούτε στον ίδιο δεν είπε ποτέ πριν πεθάνει για τους δράστες.

23 Ε/Κ και 9 Τ/Κ

Η εξαφάνιση των Ahmet και Sefika Huseyin το 1964 οδήγησε τους λιγοστούς Τ/Κ των Περβολιών Τρικώμου στην απόφαση να μετακινηθούν βορειοδυτικά, στον θύλακα του τ/κ χωριού Άης Αντρονικούι. Από το Άη Αντρονικούι ήταν και τρεις Τ/Κ που εξαφανίστηκαν πέντε μήνες πριν το αντρόγυνο από τα Περβόλια. Στις 2 Ιανουαρίου 1964 χάθηκαν οι Ismail Mustafa Balci (39 ετών), Ahmet Ali Osman (41) και Fuat Hasan Gulali (23). Από το χωριό Άη Αντρονικούι ήταν και οι Τ/Κ οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου μεταξύ 14 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου του 1974 στο Τρίκωμο, συμμετέχοντας στις δολοφονίες οχτώ αμάχων, ηλικιωμένων Ελληνοκυπρίων. Οι Κυριακού Αναστάση Καράσαββα, Αγαμέμνων Σωτηρίου, Μαρία Αγαμέμνονα Σωτηρίου και Μελέττα Δημ. Ντίρρη πυροβολήθηκαν από στρατιώτες που εισήλθαν βίαια στην οικία τους, στις 14 Αυγούστου 1974. Ο Γεώργιος Τζωρτζής πυροβολήθηκε την ίδια μέρα πισώπλατα στη μέση του δρόμου και ο Ευρυπίδης Χατζηβαρνάβας σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο, λίγο μετά που οι Τούρκοι στρατιώτες τον άφησαν να πάει να ποτίσει τα ζώα του.

Ο Παναγιώτης Γιαννά δολοφονήθηκε με ιδιαίτερη βαρβαρότητα διά λιθοβολισμού, ενώ βρισκόταν μέσα σε λάκκο, όπου είχε καταφύγει μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στο Τρίκωμο. Ο ιερέας Αγίου Γεωργίου Τρικώμου παπά-Ιωακείμ Στυλιανού πυροβολήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974. Από τους οχτώ Ε/Κ φονευθέντες του Τρικώμου θεωρείται βέβαιο από Τρικωμίτες ότι τον παπά-Ιωακείμ τον σκότωσαν Τ/Κ από το Άη Αντρονικούι. Ο ε/κ φόρος αίματος του Τρικώμου στη διακοινοτική αντιπαράθεση περιλαμβάνει ακόμα δύο πεσόντες και 13 αγνοούμενους. Από τους Ε/Κ αγνοούμενους εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά των εφτά. Στους 23 νεκρούς των Ε/Κ του Τρικώμου η τ/κ κοινότητα αντιπαραθέτει τους δικούς της εννιά «μάρτυρες» της περιοχής. Πέραν των πέντε θυμάτων του 1964, τρεις Τ/Κ είναι πεσόντες του 1974 και ένας νεκρός από το 1958. Στις πληγές των ανθρώπων καταγράφονται και οι βίαιες μετακινήσεις των πληθυσμών, με αποκορύφωμα την προσφυγοποίηση 3.500 Ε/Κ του Τρικώμου το 1974. Στο χωριό τους μεταφέρθηκαν οι Τ/Κ της επαρχίας Λάρνακας, οι οποίοι τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήταν αποκλεισμένοι σε δύο, κυρίως, θύλακες.

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, μακαριακός αστυνομικός, στο τέλος ΕΟΚΑβητατζής

Με βάση τις μαρτυρίες που ενέπλεκαν τον συγκεκριμένο πρώην αστυνομικό του Τρικώμου στη δολοφονία των δύο Τουρκοκυπρίων, ο ύποπτος κλήθηκε στο ΤΑΕ Αμμοχώστου για να ανακριθεί. Έχοντας ενημερωθεί πολύ πριν από την πραγματοποίηση της ανάκρισης για το αντικείμενο της διερευνώμενης υπόθεσης, ο πρώην αστυνομικός μετέβη στο ΤΑΕ με τον δικηγόρο του (επίσης πρώην αστυνομικό) και αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιανδήποτε ερώτηση. «Στη συνέχεια παρέδωσε στην Αστυνομία δισέλιδη δακτυλογραφημένη κατάθεση την οποία είχε ετοιμάσει από προηγουμένως». Προφορικά ανέφερε στους ανακριτές ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Η Αστυνομία διαπιστώνει ότι οι μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν δείχνουν ότι «ο εν λόγω αστυνομικός αλλά και ακόμα ένα άτομο που απεβίωσε δυνατόν να είχαν συμμετοχή στη δολοφονία των δύο Τουρκοκυπρίων». Τέλη του 2013, το ΤΑΕ Αρχηγείου θεωρεί τις εξετάσεις γύρω από την υπόθεση σχεδόν ολοκληρωμένες, φροντίζοντας να καταγράψει ότι ανάμεσα σε όλους όσοι ανακρίθηκαν ήταν και οι επικεφαλής της Οργάνωσης Ακρίτας στην Αμμόχωστο, οι οποίοι φαίνεται να μην είχαν σχέση με την υπόθεση.

Ο βασικός ύποπτος, πρώην αστυνομικός, είναι καταχωρισμένος στο μητρώο αγωνιστών ΕΟΚΑ. Την υπό αναφορά περίοδο εθεωρείτο και ενεργούσε ως μακαριακός. Δέκα χρόνια μετά, κατά το πραξικόπημα στην Αμμόχωστο, μαρτυρίες τον φέρουν να διαδραματίζει κάποιο ρόλο, φροντίζοντας να αποκλείονται από την παραλαβή οπλισμού έφεδροι που δεν ήταν γνωστοί για τα εθνικά τους φρονήματα. Ζει μέχρι σήμερα στην επαρχία Αμμοχώστου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Το έγκλημα πολέμου στον Κορνόκηπο

Περίπου 30 στρατιώτες επιχείρησαν να «δρασκελίσουν» το βουνό και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, προσθέτοντας ακόμα ένα έγκλημα πολέμου της κυπριακής τραγωδίας

14 / 28
Επιστροφή
στην αρχή