Τα ασυνόδευτα Κυπριόπουλα του ’74 στο καράβι για το άγνωστο (WebTV)

WEB TV /ΕΚΠΟΜΠΗ ΖΟΟM

Την άγνωστη πτυχή της τουρκικής εισβολής με τη μετάβαση χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα φωτίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μιχαήλ.

Μια άγνωστη πτυχή της τουρκικής εισβολής φώτισε μέσα από την έρευνά του ο δημοσιογράφος του Άστρα Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα χιλιάδες όπως προκύπτει παιδιά τα οποία μετά τον πόλεμο του ’74 οι γονείς τους επέλεξαν να βάλουν σε ένα καράβι για να μεταβούν στην Ελλάδα.

Τα παιδιά αυτά, φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες ή παρέμειναν για μια σχολική χρονιά σε οικοτροφεία σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ο Μιχάλης Μιχαήλ, μιλά στην εκπομπή «Zoom» γι’ αυτή την εμπειρία. Αποκαλεί τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν μαζί με τον αδελφό του «θείο» και «θεία», περιγράφει τα συναισθήματα του ιδίου, ο οποίος όπως λέει δεν είχε την παραμικρή ιδέα ούτε για το πού θα κατέληγε, αλλά και πόσο καιρό θα έκανε μακριά από τον τόπο του όταν ανέβαινε στο πλοίο, αλλά και των γονιών του, οι οποίοι πήραν αυτή την απόφαση με στόχο «να γλιτώσουν τουλάχιστον οι δύο από την οικογένεια».

Την περασμένη βδομάδα περίπου 70 Κύπριοι με ίδιες εμπειρίες πραγματοποίησαν συνάντηση στην παρουσία μερικών από τους ανθρώπους από την Ελλάδα οι οποίοι φιλοξένησαν τότε παιδιά. Στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Θερμές ευχαριστίες στον Μιχάλη Μιχαήλ για τις φωτογραφίες των παιδιών στην Ελλάδα που μας παραχώρησε και οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή