Τα αρπαχτικά πουλιά της Κύπρου (WEB TV)

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Είναι συνήθως σιωπηλά πουλιά και βγάζουν μόνο μερικές κραυγές, κυρίως ως συναγερμό όταν έχουν αβγά και νεοσσούς ή ότταν ενοχληθούν.

Τα αρπαχτικά πουλιά (Bird of prey - Raptor) είναι καθαρά σαρκοβόρα πουλιά τα οποία κυνηγούν και πιάνουν τα θηράματα τους  εν πτήσει η στο έδαφος. Τρέφονται με θηλαστικά ζώα (κυρίως τρωκτικά), με άλλα είδη πουλιών, με ερπετά, αμφίβια, ψάρια και μεγάλα έντομα. Συνήθως προτιμούν φρέσκα θηράματα  που κυνηγούν και σκοτώνουν τα ίδια, άλλα μερικές φορές, όταν υπάρχει έλλειψη τροφής, τρέφονται και με ψοφίμια. Πρόκειται για τα πιο δυνατά και ευέλικτα πουλιά στον μαγικό κόσμο των πουλιών.

Τα αρπαχτικά πουλιά θεωρούνται πουλιά με οικολογική αξία καθώς δρουν ως καθαριστές της φύσης, αφού ως επί το πλείστον πιάνουν θηράματα τα οποία είναι άρρωστα ή τραυματισμένα λόγω του ότι είναι εύκολο να τα πιάσουν κι έτσι αποτρέπουν τη μετάδοση ασθενειών, ενώ πολλά άλλα είδη τρέφονται με μεγαλόσωμα έντομα και τρωκτικά που είναι πολύ βλαβερά για τη γεωργία, όπως οι ακρίδες.

Τα περισσότερα αρπαχτικά πουλιά είναι συνήθως σιωπηλά πουλιά σε σύγκριση με άλλα είδη πουλιών και βγάζουν μόνο μερικές κραυγές,  κυρίως ως συναγερμό όταν έχουν αβγά και νεοσσούς ή όταν ενοχληθούν. Συνήθως τα αρπαχτικά είναι μοναχικά πουλιά για αποφυγή ανταγωνιστών στα θηράματά τους, εκτός από μερικά είδη που κυνηγούν ομαδικά. Κοπάδια από αρπαχτικά μπορούμε να δούμε μόνο κατά τις περιόδους της αποδημίας τους. Συνήθως τα αρπαχτικά πουλιά όταν πετούν καταδιώκονται από κορακοειδή, τις περισσότερες φορές από κοράζινους.

 

 

Στον πλανήτη συναντούμε περισσότερα από πεντακόσια πενήντα διαφορετικά είδη αρπαχτικών πουλιών και τα συναντούμε σε ολόκληρο τον πλανήτη ακόμα και σε αρκτικές περιοχές και ερήμους. Οι μεγαλοπρεπείς αετοί αποτελούν τα μεγαλύτερα και δυνατότερα από τα αρπαχτικά πουλιά και στην Κύπρο συναντούμε πέντε είδη αετών, εκ των οποίων μόνο ένας φωλιάζει στην Κύπρο, και είναι ο Bonelli's Eagle (Aquila fasciata) Περτικοσιάχινο.

Ένα από αυτά τα αρπαχτικά πουλιά αποτελεί και τον πιο γρήγορο οργανισμό στον πλανήτη στις κάθετες εφορμήσεις και είναι το Peregrine Falcon (Falco peregrinus) Πετρίτης, τον οποίο συναντούμε και στον τόπο μας όπου και φωλιάζει.

Ως επί το πλείστον τα θηλυκά αρπαχτικά πουλιά είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

 

 

Διακρίνονται για τις οξύτατές τους αισθήσεις, όπως την ακοή και ειδικά την όραση, το απίστευτα γρήγορο και ευέλικτο πέταγμά τους, τη γρηγοράδα των αντανακλαστικών τους και για τα ισχυρά δολοφονικά τους ράμφη και νύχια που κόβουν τη σάρκα σαν λεπίδες. Για αυτό πολλές φορές όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον άνθρωπο για την εξυπνάδα του, την ευελιξία του ή τη σβελτάδα του, τον αποκαλούμε Αετό, Ξεφτέρι, Σαΐνι, ή λέμε για κάποιον ότι πιάνει πουλιά στον αέρα, περιγράφοντας κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο τα γεράκια κυνηγούν.

Αναλόγως του είδους γεννούν από ένα μέχρι πέντε αβγά και τη φροντίδα του μεγαλώματος των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.  Αναλόγως του είδους επίσης φτιάχνουν τις φωλιές τους σε δέντρα, απόκρημνους γκρεμνούς, σε φωλιές άλλων πουλιών, σε τρύπες σε όχθες, ακόμα και στο έδαφος. Μερικά είδη φαλκονιών τα τελευταία χρόνια φωλιάζουν σε πολυκατοικίες, σε καμπαναριά, σε πυλώνες και άλλα ψηλά κτήρια.

Στην Κύπρο συναντούμε περίπου 30 είδη αρπαχτικών πουλιών, που στην  πλειοψηφία τους είναι αποδημητικά είδη και τα συναντούμε κατά την αποδημία των πουλιών που γίνεται το φθινόπωρο και την άνοιξη.

 

 

Από αυτά τα 30 είδη, τα πέντε αποτελούν τα νυχτόβια αρπαχτικά  (κουκουβάγιες) και είναι το Θουπί, ο Βαλτόμπουφος, το Ανθρωποπούλι, ο Αρκόθουπος και η κουκουβάγια, και λόγω του ότι κυνηγούν τη νύχτα έχουν αναπτύξει μια απίστευτα ισχυρή ακοή και όραση.

Δεκατρία από αυτά τα 30 αρπαχτικά πουλιά φωλιάζουν στην Κύπρο και είναι τα υπογραμμισμένα στην παρακάτω λίστα που παραθέτω με τα αρπαχτικά που συναντούμε στον τόπο μας.

Ο γύπας είναι το μεγαλύτερο αρπαχτικό πουλί που συναντούμε στην Κύπρο. Φωλιάζει στην Κύπρο και βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού, κυρίως λόγω δηλητηριασμένων δολωμάτων που τοποθετούν παράνομα οι άνθρωποι για τις αλεπούδες και τους αδέσποτους σκύλους . Οι γύπες δεν κυνηγούν την τροφή τους, διότι πρόκειται για καθαρά πτωματοφάγα πουλιά. Έχουν απομείνει στην Κύπρο λιγότερα από 15 πουλιά.

 

 

Τα αρπαχτικά πουλιά που συναντούμε στην Κύπρο είναι:

1 Griffon Vulture (Gyps fulvus) Γύπας 2 Eleonora's falcon (Falco eleonorae) Μαυροπετρίτης 3 Long-legged buzzard (Buteo rufinus) Αετογερακίνα 4 Hen Harrier (Circus cyaneus) Χειμωνόκιρκος 5 Montagu's Harrier (Circus pygargus) Λιβαδόκιρκος 6 Pallid Harrier (Circus macrourus) Στεπόκιρκος 7 Western Marsh-harrier (Circus aeruginosus) Καλαμόκιρκος 8 Common Buzzard (Buteo buteo) Γερακίνα 9 Lesser spotted eagle (Clanga pomarina) Κραυγαετός 10 Peregrine Falcon (Falco peregrinus) Πετρίτης 11 European Honey Buzzard (Pernis apivorus) Σφηκιάρης 12 Eurasian hobby (Falco subbuteo) Δενδρογέρακο 13 Eurasian Sparrowhawk (Accipiter nisus) Ξεφτέρι 14 Red-footed Falcon (Falco vespertinus) Μαυροκιρκίνεζο 15 Short-eared owl (Asio flammeus) Βαλτόμπουφος 16 Barn owl (Tyto alba) Ανθρωποπούλι 17 Booted Eagle (Aquila pennata) Σταυραετός 18 Long-eared Owl (Asio otus) Νανόμπουφος, Αρκόθουπος 19 Bonelli's Eagle (Aquila fasciata) Περτικοσιάχινο 20 Little Owl (Athene noctua) Κουκουβάγια 21 Common Kestrel (Falco tinnunculus) Κίτσης 22 Osprey (Pandion haliaetus) Ψαραετός 23 Cyprus Scops Owl ( Otus Cyprius ) θουπί 24 Egyptian Vulture  (Neophron percnopterus) Ασπροπάρης 25 Short-toed Eagle (Circaetus gallicus) Φιδαετός 26 Accipiter brevipes (Levant Sparrowhawk) (Κοινό) Σαΐνι 27 Northern Goshawk  (Accipiter gentilis) Διπλοσάϊνο 28 Red Kite (Milvus milvus) Ψαλιδιάρης 29 Black Kite (Milvus migrans) Τσίφτης 30 Merlin (Falco columbarius) Νανογέρακο. 

Υπάρχουν ακόμα μερικά είδη αρπαχτικών που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια για την Κύπρο.

 

 

Εχθροί των πουλιών

Στην Κύπρο πολλά αρπαχτικά πουλιά σκοτώνονται (και πολλές φορές σπάνια είδη) κάθε χρόνο από ασυνείδητους κυνηγούς, αλλά και από δηλητηριασμένα δολώματα που κάποιοι βάζουν παράνομα για αλεπούδες. Πολλοί είναι αυτοί που αρπάζουν τα αβγά και τους νεοσσούς από τις φωλιές. Κίνδυνο επίσης αποτελούν για μικρόσωμα αρπαχτικά πουλιά τα ξόβεργα, καθώς τα αρπαχτικά βλέπουν τα μικροπούλια που πιάνονται σε αυτά και στην προσπάθειά τους να τα πιάσουν, πιάνονται και τα ίδια. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας Κίτσης πιάστηκε σε μια πλαστική κολλητική ταινία που τοποθετείται στα δέντρα για να πιάνουν τα βλαβερά έντομα. Προφανώς το πουλί είδε κάποιο μεγάλο έντομο που πιάστηκε στην ταινία, πήγε να το πιάσει και κόλλησε και το ίδιο πάνω. Να σημειώσω ότι αυτές οι κίτρινες κολλητικές ταινίες που τοποθετούνται στα δέντρα για τα βλαβερά έντομα και πωλούνται ανεξέλεγκτα πιάνουν και πολλά σπάνια έντομα καθώς και μικρά φίδια, σαύρες και μικροπούλια, οι αρμόδιοι πρέπει αμέσως να τις απαγορεύσουν, διότι αποτελούν έναν μεγάλο εχθρό για τη βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Να αναφέρω ότι όλα τα είδη των αρπαχτικών πουλιών προστατεύονται με αυστηρή νομοθεσία.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

Στιγμιότυπα ΑΠΟΕΛ-Νέα Σαλαμίνα 4-0 (12η αγων.)

Πολίτης Sports, 09.12.2018

WEB TV

Στιγμιότυπα Ανόρθωση-Δόξα 3-1 (12η αγων.)

Πολίτης Sports, 09.12.2018

WEB TV

Στιγμιότυπα Ένωση-Απόλλων 0-2 (12η αγων.)

Πολίτης Sports, 08.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή