Τα αγρινά έφτασαν στη Μαραθάσα-Βρίσκονται πλέον στις αυλές των σπιτιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε απόγνωση οι αγρότες και οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων - Τους τρώνε τη σοδειά, τους λαχανόκηπους και τα νεαρά δέντρα. Η Βουλή θα δώσει τη λύση.

Είναι πολύ όμορφο να κάθεσαι στην αυλή του σπιτιού σου στον Μουτουλλά, κάτω από το βουνό που οι ντόπιοι το ονομάζουν "Ρότσος", έναν απότομο βράχο στην ουσία που πριν από καμιά 50αριά χρόνια υπήρχαν ακόμη κατσίκια που έβοσκαν, να γυρίζεις πάνω να δεις τον ουρανό και να βλέπεις δυο κέρατα να αγναντεύουν την κοιλάδα.

Την ίδια ώρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, τουναντίον προκαλεί θυμό και αναστάτωση και απόγνωση, να είσαι γεωργός, το μποστάνι σου να είναι προέκταση του σπιτιού σου και σαν κάθεσαι αμέριμνος απολαμβάνοντας την ησυχία, να ακούς πατημασιές και ποδοβολητό, τον ήχο απ' τις πέτρες που κυλάνε και να ξέρεις πως τα αγρινά ήρθαν πάλι για να φάνε και να ξεκάνουν το περιβόλι σου. Κάπως έτσι μας περιγράφει την κατάσταση η κ. Ελένη Στυλιανού από τον Μουτουλλά.

Όπως μας λέει, εδώ και μια δεκαετία τα αγρινά κάνουν την εμφάνισή τους στο χωριό και πλέον έχουν τόσο ξεθαρρέψει, που έχουν φτάσει σχεδόν μέσα στην αυλή τους. Παλαιότερα πήγαιναν το πολύ μέχρι το λεγόμενο Καρικοτό, μια τοποθεσία που συνορεύει με το ξηλογιόφυρο - στον δρόμο προς τον Κύκκο- και ξεπάστρευαν τα περιβόλια. Κυρίως τις κερασιές και τα αμπέλια. Τώρα έφτασαν 4-5 km παρακάτω, μες στο χωριό, και πλέον τρώνε τα πάντα. Μικρούς κορμούς δέντρων, όπου ξύνουν στην ουσία τον κορμό και τρώνε τον φλοιό, φύλλα δέντρων και φυσικά τα φύλλα από τα οπωροκηπευτικά του καλοκαιριού. Τον καιρό των αμπελιών και της καρποφορίας, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Κι όπως μας λένε αυτοί που ξέρουν, "εκεί που θα φάει το αγρινό, το δέντρο ή το φυτό δεν σώζεται μετά".

Η Υπηρεσία Θήρας έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με 150 ποτίστρες στο δάσος για την προστασία των αγρινών. Έχει επίσης σπείρει τροφή σε αρκετές περιοχές εντός του δάσους.

Στην πλατεία του Κάμπου

Τα περιβόλια της περιοχής του Κάμπου -Τσακκίστρας ήταν απ' τα πρώτα θύματα των αγρινών. Όπως εξιστορεί στον "Π" ο Σωτήρης Αντωνίου, κοινοτάρχης Κάμπου, στην περιοχή αυτή τα αγρινά έκαναν την εμφάνισή τους από τη δεκαετία του '80.

"Μετά τον πόλεμο είχαν γίνει μεγάλες καταστροφές στο δάσος της Πάφου, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι πηγές και τα ζώα να αναζητήσουν άλλους πόρους για να βρουν νερό και τροφή. Δυστυχώς οι αρμόδιοι, αντί να σπείρουν μέσα στο δάσος, έρχονται και σπέρνουν μέσα στις κορυφογραμμές, δηλαδή στα σύνορα του δάσους και των χωριών μας. Είναι φυσικό τα αγρινά να μεταφερθούν στις περιοχές μας και να μπαίνουν πλέον μέσα στα σπίτια μας."

Ένα βράδυ, πρόσφατα, όπως του είπαν κάποιοι νεαροί στο χωριό, καθώς κάθονταν στα καφενεία έκανε την εμφάνισή του ένα αγρινό. Είχε μάλλον χαθεί και δεν ήξερε πώς να φύγει. Το συνόδευσαν και το έβγαλαν έξω από το χωριό. Άλλη φορά, φέτος, μάζευε κεράσια με τη γυναίκα του και δύο εργάτριες μέσα στο χωράφι του.

Η ώρα 9 κάθισαν να προγευματίσουν. "Τα αγρινά ήταν δίπλα μας. Μας έκαναν παρέα. Πλέον δεν φοβούνται για να φύγουν...Τις κερασιές τις αφήνουμε χαμηλές για να μαζεύουμε τα κεράσια πιο εύκολα. Δεν αφήνουν τίποτα. Ό,τι φτάνουν το τρώνε, κυρίως τον φλοιό και τα φύλλα...Στον Κύκκο, όπου εργάζομαι, ένα μπήκε στο προαύλιο του μοναστηριού. Οι παλιοί μας έλεγαν ότι τα αγρινά, όταν πάρουν τη μυρωδιά του ανθρώπου, απομακρύνονται. Αλλά φαίνεται ότι αντιστράφηκαν οι όροι.

Είναι στα χωράφια μας καθημερινά...Ψάχνουν να βρουν τροφή και νερό".

Αρσενικά αγρινά

Στη Βουλή

Εδώ και έναν περίπου χρόνο ανέλαβε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής να βρει λύση. "Έχουμε πάει ήδη δύο φορές στη Βουλή και έχουν έρθει και δύο φορές στον Κάμπο σε συνεδρίαση με όλες τις κοινότητες", μας εξηγεί ο κοινοτάρχης. "Η ίδια η Βουλή διαπίστωσε πως καμία πρόοδος δεν υπάρχει στο να μας δοθεί μια προστασία".

Το αίτημα των κοινοτήτων είναι όπως τους παραχωρηθούν τα υλικά από το κράτος, ή τέλος πάντων να τους δοθεί μια επιχορήγηση για να φτιάξουν οι ίδιοι περίφραξη για να προστατεύσουν την περιουσία τους. Αυτό που φοβούνται είναι πως για να γίνει αυτή η περίφραξη θα τους ζητηθούν να εκδώσουν πολεοδομικές άδειες.
"Για μας το βασικό η περίφραξη. Και μετά να βρουν τρόπους να καθαρίσουν τις πηγές μέσα στην καρδιά του δάσους για να κρατήσουν τα ζώα στο δάσος", λέει ο κοινοτάρχης Κάμπου, ο οποίος σημειώνει πως μόνο έτσι θα υπάρχει πραγματική προστασία. Και των γεωργών και των αγρινών.

Η επόμενη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ορίστηκε για τις 3 Οκτωβρίου, όπως είπε στον "Π" ο λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας Νίκος Κασίνης, ο οποίος ασχολείται με την προστασία του αγρινού. Στόχος, όπως μας είπε, είναι η οριστική κατάληξη σε ό,τι αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν και τα σχέδια που θα δοθούν: από τη μία το σχέδιο επιχορήγησης της περίφραξης και από την άλλη ίσως ένα σχέδιο αποζημίωσης για τις καταστροφές στις καλλιέργειες.

Στις φωτογραφίες που μας έδωσε η Υπηρεσία Θήρας φαίνονται ζημιές από αγρινά. Συνήθως τρώνε αμπέλια, κερασιές, νεαρά δέντρα τα οποία μπορεί να φάνε ολόκληρα, ειδικά εάν είναι φρέσκοι οι κορμοί. Σε πολλές περιοχές τρώνε και εποχιακές καλλιέργειες. Σε κάποιες περιόδους που ζευγαρώνουν, τα αρσενικά μαρκάρουν την περιοχή τους τρίβοντας τα κέρατά τους στους κορμούς των δέντρων, προκαλώντας επίσης ζημιές.

Επηρεαζόμενες κοινότητες

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, κάποιου είδους ζημιά από αγρινά καταγράφουν 25-30 κοινότητες, με τις περισσότερες ζημιές να εμφανίζονται στην Παναγιά, στον Κάμπο, την Τσακκίστρα, τις Γερακιές, τον Πεδουλά, τον Καλοπαναγιώτη, τον Μουτουλλά, τα Καμινάρια, το Μηλικούρι. Έχει παρατηρηθεί τελευταίως να έκαναν την εμφάνισή τους στη Λεμύθου και στον Άγιο Δημήτριο. "Μικροί αριθμοί, όχι πάνω από μερικές εκατοντάδες, κινούνται και στο δάσος Τροόδους φτάνοντας μέχρι και τη Χιονίστρα. Τα αγρινά έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές, αλλά έχουμε και μείωσή τους σε περιοχές δυτικά του δάσους Πάφου, λόγω του ότι ο βιότοπος πυκνώνει πολύ και δεν υπάρχουν ξέφωτα που να υπάρχει τροφή για αγρινά (θάμνοι και χόρτα) και συνεπώς δεν είναι κατάλληλος βιότοπος για αυτά. Επίσης, μετακινούνται λόγω και της λαθροθηρίας".

Η Υπηρεσία Θήρας υπολογίζει πως οι αριθμοί των αγρινών κυμαίνονται γύρω στις 2.500-3.000 ζώα.

Το κυνήγι;

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κασίνης, για να επιτραπεί το κυνήγι του αγρινού υπό όρους πρέπει να μην μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση για μείωση του πληθυσμού. Και προς το παρόν ο αριθμός των αγρινών δεν θεωρείται από την Υπηρεσία Θήρας μεγάλος. Μάλιστα γίνεται λόγος για μικρή μείωση των αριθμών. Βεβαίως αυτός που θα αποφασίσει για το θέμα του κυνηγίου είναι η Επιτροπή Διαχείρισης Αγρινού, η οποία όμως όποια απόφαση πάρει - και σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα συζήτησης - θα πρέπει να πάρει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το αγρινό είναι είδος προστατευόμενο.


Μέτρα προστασίας

"Εμείς δεν κάνουμε κάτι για μείωση του πληθυσμού. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρούμε τον πληθυσμό σε καλά επίπεδα. Διότι είναι είδος προτεραιότητας, είναι είδος ενδημικό, και η Κύπρος έχει την υποχρέωση να το διατηρεί σε πολύ καλούς αριθμούς και σε πολύ καλή κατάσταση", εξηγεί ο κ. Κασίνης.
Εκτός της παρακολούθησης του πληθυσμού με ετήσιες καταγραφές, η Υπηρεσία Θήρας κάνει πολλές σπορές μέσα στο δάσος για να προσφέρει εναλλακτική τροφή στα αγρινά, ενώ υπάρχει κι ένα μεγάλο σύστημα με ποτίστρες, 150 συνολικά σε όλο το δάσος, ώστε να τροφοδοτούνται τα αγρινά με νερό, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας. "Επίσης επισκεπτόμαστε επηρεαζόμενους γεωργούς όταν μας το ζητήσουν για παροχή συμβουλών για μείωση των ζημιών. Αλλά η λύση σε αυτούς που έχουν σοβαρές ζημιές είναι η περίφραξη. Δεν υπάρχει άλλη λύση", κατέληξε ο κ. Κασίνης.

Δυτικό Τρόοδος: Μετακινήθηκαν πιο χαμηλά στην Πάφο

Του Κώστα Νάνου 

Αν και οι ζημιές που προκαλούν τα αγρινά σε καλλιέργειες και φυτείες στην Πάφο συνεχίζονται, οι καταγγελίες πλέον αραίωσαν. Στο παρελθόν, γεωργοί από κοινότητες όπως η Παναγιά, η Λυσός, Κρήτου Μαρόττου, Καναβιού και Ασπρογιά, προέβαιναν σε συνεχείς καταγγελίες για τις ζημιές που προκαλούσαν τα αγρινά και απαιτούσαν τη λήψη μέτρων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, όπως τουλάχιστον δήλωσαν στον "Π" οι κοινοτάρχες αυτών των κοινοτήτων, οι καταγγελίες είναι πολύ λίγες. Ο λόγος που δεν γίνονται, όπως είπαν, καταγγελίες είναι διότι σταμάτησε και η πολιτική των αποζημιώσεων λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρίσης. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι περιορίστηκαν οι καλλιέργειες στις παρυφές του δάσους και βέβαια το γεγονός ότι τα αγρινά μετακινήθηκαν ανατολικότερα. Σε αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνέβαλε και η πίεση που δέχθηκαν από λαθροθήρες. Οι καταγγελίες που διατυπώνονταν παλαιότερα για τις ζημιές που προκαλούσαν τα αγρινά δεν ήταν υπερβολικές για να καρπωθούν κάποιοι τις αποζημιώσεις, υποστηρίζουν λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας στην Πάφο. Οι ζημιές, όπως είπαν, ήταν υπαρκτές και σε μεγάλη έκταση.

Αδυναμία στα αμπέλια

Σε αντίθεση με όσα δηλώνουν κοινοτάρχες των πιο πάνω κοινοτήτων, στην ανατολική πλευρά της Πάφου οι ζημιές που προκαλούν τα αγρινά φαίνεται πως αυξήθηκαν. Στις κοινότητες Σαλαμιού, Αρμίνου και Άη Γιάννη, οι συναντήσεις με αγρινά είναι πολύ συχνές. Ο κοινοτάρχης της Σαλαμιού Κωστάκης Αυγουστή είναι ο ίδιος παθών. Την περασμένη χρονιά, όπως ανέφερε, είχε φυτέψει ένα καινούργιο αμπέλι, όμως πέρασαν από κει τα αγρινά και δεν άφησαν τίποτε. Ζημιές, πρόσθεσε, προκάλεσαν στα αμπέλια και φέτος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια τα αγρινά κατέβηκαν πιο χαμηλά λόγω της αναζήτησης τροφής. Τώρα, πρόσθεσε, φθάνουν μέχρι την Παναγία του Σίντη. Ο κοινοτάρχης της Σαλαμιού τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας των καλλιεργειών και αυτό, είπε, μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση της εισήγησης για περίφραξη. Είμαστε υποχρεωμένοι, κατέληξε, να συμβιώσουμε με τα αγρινά, αλλά μπορούν να προστατευθούν οι περιουσίες και ο μόχθος των ανθρώπων. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως παράλληλα με τις ζημιές αυξήθηκε και η λαθροθηρία των αγρινών. Σε αυτό συνέβαλε η οικονομική κρίση και η ανεργία. Κάποιοι εξασφάλιζαν υψηλά εισοδήματα πουλώντας κρέας αγρινών. Τα τελευταία δύο χρόνια η Υπηρεσία Θήρας εντατικοποίησε τους ελέγχους και τις περιπολίες στις κοινότητες που γειτνιάζουν με το δάσος και οι καταγγελίες που έγιναν φαίνεται πως συνέτισαν αρκετούς.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τερέζα Μέι: Ώρα να ενωθούμε και να υλοποιήσουμε το Brexit

Πολίτης News, 07:24 (τελευταία ενημέρωση 07:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λεμεσός: Χειροπέδες σε τρία αδέρφια τον φόνο Μιχαήλ-Οι δύο ομολόγησαν

Πολίτης News, 07:18 (τελευταία ενημέρωση 07:18)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η ελληνική κυβέρνηση

Πολίτης News, 07:13 (τελευταία ενημέρωση 07:13)

Επιστροφή
στην αρχή