Τα 7 βασίλεια που διασώθηκαν...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κυπριακά βασίλεια είδαν πάντως τη μεγάλη ευκαιρία απαλλαγής από την περσική κηδεμονία μετά τις δυο πρώτες σημαντικές νίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μέχρι λοιπόν το δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα είχαν επιβιώσει συνολικά 7 βασίλεια από τα αρχικά 12. Δηλαδή τα βασίλεια Σαλαμίνος, Πάφου, Αμαθούντος, Μαρίου, Σόλων, Κιτίου και Λαπήθου. Τα οποία ήσαν υποτελή στους Πέρσες για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις επανειλημμένες επαναστάσεις τους και, επίσης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες κυρίως των Αθηναίων που, με εκστρατείες τους, είχαν προσπαθήσει να ελευθερώσουν την Κύπρο. Η πρώτη ωστόσο τέτοια εκστρατεία, το 479 π.Χ. είχε τεθεί υπό την αρχηγία του Σπαρτιάτη Παυσανία, του αρχηγού των Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών, μετείχαν δε και αθηναϊκές δυνάμεις. Ακολούθησε άλλη εκστρατεία των Αθηναίων, το 469/8 π.Χ. υπό τον Χαριτιμήδη και άλλη το 449 π.Χ. υπό τον Κίμωνα. Στις προσπάθειες αυτές απελευθέρωσης της Κύπρου τουλάχιστον τα περισσότερα των κυπριακών βασιλείων θα πρέπει να τήρησαν θετική στάση, ενώ αντίθετα κάποια αντιστάθηκαν. Ιδίως το Κίτιον, που πολιορκήθηκε από τον Κίμωνα τον Αθηναίο. Ο οποίος και πέθανε από ασθένεια εκεί, το έτος 449 π.Χ. σε ηλικία 61 χρόνων (είχε γεννηθεί το έτος 510).

Τα κυπριακά βασίλεια είδαν πάντως τη μεγάλη ευκαιρία απαλλαγής από την περσική κηδεμονία μετά τις δυο πρώτες σημαντικές νίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών στη Μικρά Ασία – μάχη σε Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ. και ακολούθως στην Ισσό το 333 π.Χ. Όλοι οι Κύπριοι βασιλιάδες έσπευσαν λίγο αργότερα να συναντήσουν τον Αλέξανδρο στη Φοινίκη, τάχθηκαν με το μέρος του και του παρέσχαν μάλιστα και στρατιωτική και ναυτική βοήθεια κατά την πολύμηνη πολιορκία και άλωση τελικά της ισχυρής Τύρου. Στην πολιορκία της Τύρου είχαν πάρει μέρος προσωπικά και οι βασιλιάδες Πνυταγόρας της Σαλαμίνος, Ανδροκλής της Αμαθούντος και Πασικράτης των Σόλων. Οι οποίοι είχαν, προφανώς, μεταφέρει εκεί και ο κάθε ένας δικό του στρατό και στόλο. Ο Αλέξανδρος θεώρησε ότι η έως τότε στάση των κυπριακών βασιλείων έναντι των Περσών δεν ήτανε με δική τους ελεύθερη βούληση αλλά εξ ανάγκης. Δέχθηκε τη βοήθειά τους και επέτρεψε να διατηρήσουν τους θρόνους αλλά και την ανεξαρτησία τους. Πολλοί δε Κύπριοι ακολούθησαν στη συνέχεια τον Αλέξανδρο μέχρι τα βάθη της Ασίας, προσφέροντάς του και στρατιωτική και άλλη βοήθεια (κατασκεύασαν, για παράδειγμα, πολλά καράβια για τον Αλέξανδρο). Μερικοί μάλιστα των όσων τον είχαν ακολουθήσει, όπως ο Στασάνωρ και ο Στάσανδρος από τους Σόλους (πιθανώς πρίγκιπες, γιοι του βασιλιά Πασικράτη) που θα είχαν βέβαια μαζί τους και στρατό από την Κύπρο, τιμήθηκαν από τον Αλέξανδρο που τους ανέθεσε τη διοίκηση επαρχιών του στα βάθη της Ασίας. Αναφέρεται ακόμη και ο Άριστος, από τη Σαλαμίνα, που είχε γράψει την ιστορία της εκστρατείας του Αλεξάνδρου – δυστυχώς όμως το σύγγραμμά του δεν σώθηκε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Οι πόρνες, τα ανάκτορα και οι επηρεασμοί

Στους αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν βρεθεί κατάλοιπα κάποιου βασιλικού ανακτόρου και δεν έχουμε στοιχεία για το είδος και το μέγεθος της οικοδομής

18 / 20
Επιστροφή
στην αρχή