Τ' αστέρια

ΑΠΟΨΗ /ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ειλικρινά νοσταλγώ εκείνα τα χρόνια της παιδικής αντίληψης των πραγμάτων. Την εποχή της απλοϊκής και μοναδικής εξίσωσης «καλοί-κακοί». Από το παιχνίδι στις αυλάδες, μέχρι τις πρώτες ουσιαστικές αναζητήσεις. Δύο ομάδες, δύο στρατόπεδα, δύο αντίπαλοι.

Ειλικρινά νοσταλγώ εκείνα τα χρόνια της παιδικής αντίληψης των πραγμάτων. Την εποχή της απλοϊκής και μοναδικής εξίσωσης «καλοί-κακοί». Από το παιχνίδι στις αυλάδες, μέχρι τις πρώτες ουσιαστικές αναζητήσεις. Δύο ομάδες, δύο στρατόπεδα, δύο αντίπαλοι. Και μια απόλυτη εσωτερική ισορροπία, συνώνυμη της επιλογής «είμαι με τους καλούς». Κι ο απέναντι την ίδια ηρεμία είχε για τις δικές του επιλογές. Στο κάτω-κάτω, όλες οι «διαφορές» λύνονταν πάντα στα γήπεδα και τις αλάνες.


Γι? αυτό και κείνο το πρωινό των περίεργων ήχων, που αργότερα μάθαμε πως ήταν πυροβολισμοί, το μυαλό έτρεξε αμέσως στα γνωστά ερωτήματα. Ποιοι είναι οι καλοί; Ποιοι είναι οι κακοί; Με ποιους είμαστε εμείς; Οι απαντήσεις δόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με τη βοήθεια και των μεγαλύτερων. Κι αφού επιλέξαμε τους καλούς και ταυτιστήκαμε με αυτούς, δεν υπήρχε χώρος για αμφιβολίες. Ούτε καν για απορίες.


Κάπως έτσι μεγαλώσαμε. Ανάμεσα σε καλούς και κακούς, σε μαύρο και άσπρο. Κι ύστερα... σε αριστερά και δεξιά. Ήταν πραγματικά όμορφες εποχές. Δεν είναι λίγο να πιστεύεις πως είσαι ένας από τους εκλεκτούς, ένας από τους πρωτοπόρους, ένας απ? αυτούς που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Και να διερωτάσαι, πώς είναι δυνατόν κάποιοι να βρίσκονται απέναντι; Μέχρι που έρχεται το μπέρδεμα. Μαζί με τα χρόνια που περνούν, τις πληροφορίες που προστίθενται, την εμπειρία που μαζεύεις μαζί με τις άσπρες τρίχες και τις ρυτίδες. Η σιγουριά γίνεται αμφιβολία, η αμφιβολία αναζήτηση και η εξίσωση των παιδικών χρόνων περίπλοκη, δύσκολη, άλυτη.


Τις προάλλες, κάναμε τον απολογισμό παλιών γνωστών, μ? έναν καρδιακό φίλο. Εκείνων, δηλαδή, που μαζί με μας βρίσκονταν στο στρατόπεδο των «καλών». Το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό. Κάποιοι «καλοί» έγιναν «κακοί», κάποιοι «κακοί» έμοιαζαν λιγότερο «κακοί». Μια μπουρδουκλωμένη κατάσταση μέσα από την οποία διαλύονταν τα παλιά στρατόπεδα και δημιουργούνταν νέα μέσα στο κλίμα της εποχής, τα αδιέξοδα, τα όσα μαθαίνουμε σήμερα αλλά αγνοούσαμε χθες.

 

Η εύκολη εξίσωση της παιδικής μας ισορροπίας έγινε σμπαράλια, παρασέρνοντας μαζί της τη σιγουριά και την απόλυτή μας αλήθεια. Ίσως γι? αυτό χθες, ακούγοντας από το ραδιόφωνο τα τραγούδια της ημέρας, ένιωθα μια δυσφορία. Και νοστάλγησα, σε βαθμό πόνου, τις εποχές της παιδικής μου αφέλειας.


Είναι βαρύ τελικά το κόστος που πληρώνει ο κάθε άστεγος. Μόνο που θα έχει πάντα τη χαρά, τις νύκτες να ατενίζει τ? αστέρια και όχι τους τέσσερις τοίχους μιας γκρεμισμένης ασφάλειας...


Επιστροφή
στην αρχή