Στοπ στις παρανομίες σε μέλι και ελαιόλαδο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Φραγμό στη νοθεία του ελαιόλαδου και του μελιού έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό οι Υγειονομικές Υπηρεσίες με τους αυστηρούς ελέγχους που έχουν εφαρμόσει

Φραγμό στη νοθεία του ελαιόλαδου και του μελιού έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, με τους αυστηρούς ελέγχους που έχουν εφαρμόσει. Αυτά τα δύο προϊόντα, όπως επίσης και το ξίδι, ήταν, σύμφωνα με τον διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτο Καρή, «ευαίσθητα» σε νοθείες και δεν ήταν λίγες οι φορές που ανακαλύφθηκαν κομπίνες. Για παράδειγμα πωλούσαν στην αγορά «λάδι για σαλάτα», έτσι έλεγε στην ετικέτα, ωστόσο μόνο ελαιόλαδο δεν ήταν, ενώ πωλούσαν για μέλι άμυλο πατάτας εμπλουτισμένο με αρώματα! Και μάλιστα οι τιμές του ξεπερνούσαν αυτές των κυπριακών μελιών, των μη νοθευμένων.
Μιλώντας στον «Π» ο κ. Καρής ανέφερε πως με τις τροποποιήσεις των νομοθεσιών και την εφαρμογή νέων κανονισμών αλλά και ελέγχων τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Από τους ελέγχους διαπιστώνουν, σύμφωνα με τον κ. Καρή, πως έχουν περιοριστεί οι νοθείες, ενώ έμποροι και παραγωγοί έχουν συμμορφωθεί.
«Προηγουμένως κυκλοφορούσαν στην αγορά λάδια με ετικέτες ’λάδι για σαλάτα’, δίνοντας την εντύπωση πως επρόκειτο για ελαιόλαδο. Όμως, δεν ήταν και από αναλύσεις διαπιστώθηκε πως ήταν σε κάποιες περιπτώσεις σογιέλαιο. Τώρα δεν έχουμε τέτοια περιστατικά διότι και οι έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά πως θα περάσουν από αυστηρούς ελέγχους και προνοούνται και σημαντικές ποινές», ανέφερε ο κ. Καρής. Επίσης, ο κ. Καρής αναφέρθηκε και στον νέο κανονισμό που επιβάλλει όπως το ελαιόλαδο που διατίθεται στα εστιατόρια να είναι σε σφραγισμένη συσκευασία. Δηλαδή, απαγορεύεται στους χώρους μαζικής εστίασης η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιόλαδου, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος, όσο και η προστασία των καταναλωτών.

Η έρευνα


Μετά από ελέγχους των Υγειονομικών Υπηρεσιών έχει διαπιστωθεί πως ούτε και τα μέλια μας αντιμετωπίζουν προβλήματα νοθείας αφού όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν εντός προτύπων. Μάλιστα το Κρατικό Χημείο έχει τη δυνατότητα λόγω των μεθόδων που έχει αναπτύξει να προσδιορίσει εάν πρόκειται για μέλι ανθέων ή θυμαριού ή άλλης προέλευσης. Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν εντόπιζαν μέλι που περιείχε σιρόπι καλαμποκιού ή ζάχαρης, φρουκτόζη ή ακόμη μπορεί να ήταν αναμεμειγμένο με μέλι αμφιβόλου ποιότητας.


Επιστροφή
στην αρχή