Στον κόσμο του Τραμπ υπάρχει και ο Ομπάμα

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Μπορεί αρκετοί να προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τη διάβρωση της δημοκρατίας, ίσως για κάποιους το μόνο παράδοξο να είναι ότι άργησε να κλιμακωθεί

Πέντε μήνες μετά το Brexit ο πλανήτης ξύπνησε με το αδιανόητο: Τον Τραμπ πλανητάρχη. Η επικράτησή του προκάλεσε ένα παγκόσμιο σοκ. Όχι μόνο επειδή ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τα πολιτικά δεδομένα και τις δημοσκοπήσεις. Αλλά επειδή ακριβώς είχε προηγηθεί το Brexit. Αποδεικνύοντας πόσο ευάλωτη παραμένει, ακόμα και σήμερα, η δημοκρατία απέναντι σε τέτοιου είδους επικίνδυνους δημαγωγούς. 

Μπορεί αρκετοί να προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τη διάβρωση της δημοκρατίας, ίσως για κάποιους το μόνο παράδοξο με τη λαϊκίστικη αυτή αντίδραση να είναι ότι άργησε τόσο να κλιμακωθεί. Η νίκη Τράμπ όμως ήταν κάτι που (και πάλι) ελάχιστοι είχαν προβλέψει. Ίσως επειδή ως μηχανισμό άμυνας ενστικτωδώς επιλέγουμε να απορρίπτουμε την πραγματικότητα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Ίσως πάλι επειδή κανένας νόμος της πολιτικής δεν μπορεί να σταθεί σ’ ένα περιβάλλον τόσο «απολίτικο». Διότι εδώ μιλάμε για έναν άνθρωπο που έκανε τα πάντα για να χάσει. Πρόσβαλε με τα πλέον σεξιστικά σχόλια τις γυναίκες και αμφισβήτησε δικαιώματά τους. Χαρακτήρισε την τεράστια μειονότητα των Λατίνων δολοφόνους και βιαστές. Κι όμως έλαβε το 62% των λευκών γυναικών χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα και το 30% (περισσότερους απ’ ό,τι ο Ρόμνεϊ) όσων αποκάλεσε δολοφόνους. 

Για την επικράτηση Τραμπ λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Κάποιοι είπαν ότι ήταν το αποτέλεσμα της εξέγερσης των ηττημένων της παγκοσμιοποίησης. Κάποιοι αποτέλεσμα της δυσπιστίας απέναντι στην ελίτ. Της άλογης κατανάλωσης θεωριών συνωμοσίας και απλοϊκών λύσεων. Του φασισμού που πάντοτε υπήρχε αλλά κρύβονταν πίσω από την πολιτική ορθότητα. Ο Άντριου Σάλιβαν υποστήριξε ότι για την άνοδο του Τραμπ ευθύνεται η «πολλή δημοκρατία». Είναι δύσκολο να αναλυθούν τα αίτια τόσο νωρίς, σε μια κοινωνία τόσο διαιρεμένη. Ίσως πέραν του τελευταίου, ένας συμψηφισμός όλων των πιο πάνω. Αυτό που δεν χωρεί διαφορετικές ερμηνείες είναι ότι, είτε κέρδισε λόγω αυτής της ρητορικής είτε ανεξαρτήτως αυτής, ο τοξικός του λόγος, ο μισογυνισμός, οι ισοπεδωτικές αντιλήψεις για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτέλεσαν εμπόδιο ώστε 56 εκατομμύρια να κατευθυνθούν προς το μέρος του. Ήδη τα αποτελέσματα αυτής της ρητορικής κάνουν την εμφάνισή τους. Πάρα πολλές γειτονιές έχουν γεμίσει με συνθήματα σε τοίχους «Η Αμερική ξανά λευκή». Η μέχρι προχτές αόρατη Κου Κλουξ Κλαν ανήγγειλε παρελάσεις για τη νίκη Τραμπ. 

Φίλοι στην Αμερική και την Ευρώπη είναι συντετριμμένοι. Η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει οργή, αγανάκτηση, αλλά και τεράστιο φόβο για το τι θα επακολουθήσει. Αυτό κάνει πολλούς να σπεύδουν να μιλήσουν για το τέλος της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών συνόρων και κοινωνιών, της προόδου όπως τη βιώσαμε την τελευταία 20ετία. Ακόμα και να αμφισβητήσουν τη δημοκρατία. «Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια πεντάλεπτη συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο» έγραψε ένας φίλος (επαναλαμβάνοντας τον Τσόρτσιλ).

Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να χωνέψεις καταστάσεις που τόσο έντονα αμφισβητούν την ίδια την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια. Να αποδεχθείς ότι τόσοι πολλοί δεν συμμερίζονται αυτά που για κάποιους από εμάς είναι αυτονόητα - το κράτος δικαίου, η πολιτική ορθότητα, η ηθική. Ότι αυτό που για μήνες θεωρούσες ως «εκτός πραγματικότητας» είναι τελικά η πραγματικότητα. Δεν πέρασαν, όμως, παρά μόνο 8 χρόνια απ’ όταν η Αμερική έκανε την επανάστασή της, εκλέγοντας τον πρώτο μαύρο Πρόεδρο στην Ιστορία της, που έθεσε στο επίκεντρο της εκστρατείας του την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά από μια περίοδο πρωτοφανούς επίθεσης εναντίον ατομικών ελευθεριών.

Κάποιες φορές ίσως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποδεχθείς ότι μερικές φορές στη δημοκρατία οι «αστείοι», «γραφικοί» γίνονται πρωταγωνιστές. Κερδίζουν. Οι «εκτός πραγματικότητας» γίνονται η πραγματικότητα. Και κάποιες άλλες συνθλίβονται. Κάποιες φορές οι επαναστάσεις οδηγούν στον Τραμπ και άλλες στον Ομπάμα. Κάποιες φορές ο φόβος και η παράνοια επισκιάζουν την ελπίδα και το όραμα και κάποιες φορές το όραμα είναι τόσο δυνατό που καμιά φοβία δεν μπορεί να σταθεί μπροστά του. 

Δεν θα μπορούσε να το είχε θέσει καλύτερα ο Ομπάμα στην ομιλία του την επομένη της νίκης Τραμπ, που ήρθε να θυμίσει σε όλους γιατί αυτός ο άνθρωπος ανέβασε σε τέτοια επίπεδα τις προσδοκίες του αμερικανικού λαού πριν από 8 χρόνια και πόσο θα λείψει: «Η δημοκρατία δεν είναι μια ευθεία γραμμή, μπορεί να είναι και ζιγκ ζαγκ, πάντα όμως κινείται μπροστά». Όπως δεν θα μπορούσε να το είχε θέσει καλύτερα με την ψήφο του ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας. 

Στις ίδιες ακριβώς εκλογές, την ίδια ακριβώς μέρα, η Τάμι Ντάκγουορθ, μια Αμερικανή ασιατικής καταγωγής εξελέγη γερουσιαστής στο Ιλινόι. Στη Μινεσότα η Ιλχάν Ομάρ έγινε η πρώτη μετανάστρια βουλευτής από τη Σομαλία. Ο γερουσιαστής Πατ ΜακΚρόρι, που υπέγραψε τον νόμο που υποχρεώνει τους ομοφυλόφιλους να χρησιμοποιούν ξεχωριστές τουαλέτες σε σχολεία και δημόσια κτήρια, ηττήθηκε από την Μπέβερλι Μουρ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στη Βόρεια Καρολίνα. Τρεις πολιτείες (από τις 4 που κλήθηκαν να αποφασίσουν) ψήφισαν υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου στην οπλοκατοχή. Η ίδια κοινωνία που ανέδειξε Πρόεδρο της Αμερικής τον Τραμπ απέδειξε ότι προχωρεί χωρίς αυτόν. Με στόχο τον επόμενο Ομπάμα.

Μερικές φορές χρειάζεται μια 8ετία όπως αυτή του Μπους, ή ακόμα και αυτή του Τραμπ, για να έρθει η επόμενη του Ομπάμα. Αναγκαίο κακό κάθε τόσο στην πορεία προς την ενηλικίωση. Όμως έρχεται. Και θυμίζει στον καθένα ότι η δημοκρατία είναι το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο. Έστω κι αν σήμερα φαντάζει τρομακτική. 

antopoly@cytanet.com.cy

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το να είναι κανείς Κύπριος...Του Σενέρ Λεβέντ

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 23.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ο Γενικός Εισαγγελέας με το κίτρινο γιλέκο (Του Επαμεινώνδα Κορακίδη)

Πολίτης News, 23.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ναρκωτικά στα σχολεία μας...της Μαρίνας Κουμάστα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 23.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή