Στον ύπνο τα ραντάρ - Νέα άφιξη Σύρων προσφύγων στην Πόλη Χρυσοχούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μέχρι το Λατσί έφθασε χθες τα ξημερώματα το σκάφος των διακινητών που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία και στη συνέχεια, όπως ανέφεραν οι ίδιοι

Οι αφίξεις Σύρων προσφύγων στην περιοχή του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς που φθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτό ωστόσο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι ο τρόπος που έφθασαν χθες τα ξημερώματα 6 νεαροί πρόσφυγες σε παραλία του Νέου Χωριού. Πρόκειται για πέντε άνδρες και μία γυναίκα νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, όπως κατέθεσαν στην Αστυνομία, αυτοί έφθασαν τα ξημερώματα με σκάφος στο οποίο επέβαιναν και δύο διακινητές οι οποίοι επέστρεψαν στη συνέχεια και πάλι πίσω στην Τουρκία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν εντοπίστηκε το σκάφος με τους πρόσφυγες από τα ραντάρ της Δημοκρατίας. Ανεπίσημα, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι το μέγεθος του σκάφους ήταν τέτοιο που δεν έδινε στίγμα. Αυτή η εξήγηση ωστόσο δεν είναι ικανοποιητική καθώς για να φθάσει το σκάφος από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι το Λατσί με οκτώ συνολικά άτομα και να επιστρέψει δεν μπορεί να ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε να μην γίνεται αντιληπτό. Αυτό το γεγονός απασχολεί τις διωκτικές αρχές και εξετάζεται το ενδεχόμενο οι διακινητές να είχαν συνεργάτες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αν οι Σύροι πρόσφυγες είχαν βοήθεια από συμπατριώτες τους που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.

Πολλά τα ερωτηματικά


Οι νεαροί πρόσφυγες εντοπίστηκαν από πολίτες χθες το πρωί να κυκλοφορούν σε περιοχή κοντά στο Νέο Χωριό και ειδοποιήθηκε σχετικά ο κοινοτάρχης Ανδρέας Χριστοδουλου, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε την Αστυνομία. Οι ίδιοι υπέδειξαν το σημείο στο οποίο αφίχθησαν, όπου είναι το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά. Παρέμειναν εκεί, όπως είπαν, μέχρι να ξημερώσει και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Νέο Χωριό όπου και εντοπίστηκαν. Στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι ξεκίνησαν από τα παράλια της Τουρκίας το βράδυ της Τετάρτης και έφθασαν στις ακτές του Νέου Χωριού γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Στους διακινητές, όπως υποστήριξαν, πλήρωσε ο καθένας τους από 3.000 δολάρια. Ανέφεραν επίσης ότι είχαν επιχειρήσει άλλες δύο με τρεις φορές να έρθουν στην Κύπρο αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι πρόσφυγες ερωτήθηκαν αν έχουν συγγενείς και γνωστούς στην Κύπρο και απάντησαν αρνητικά. Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στον χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά.


Επιστροφή
στην αρχή