Στόχος καλύτερα φάρμακα για το ΓεΣΥ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ Κυριάκος Μικέλλης, μιλά στον «Π» για το ζήτημα των τιμών, αλλά και το τι μπορεί να βελτιωθεί ενόψει ΓεΣΥ.

Με περισσότερες πλέον εταιρείες να δίνουν φέτος στη δημοσιότητα στοιχεία για τις καλύψεις εξόδων προς επαγγελματίες υγείας, ο φαρμακευτικός τομέας στην Κύπρο φιλοδοξεί να βγάλει προς τα έξω τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) Κυριάκος Μικέλλης, μιλά στον «Π» για τις προκλήσεις του φαρμακευτικού κλάδου, το ζήτημα των τιμών, αλλά και το τι μπορεί να βελτιωθεί ενόψει ΓεΣΥ.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που οι φαρμακευτικές εταιρείες δημοσιοποιούν στοιχεία για τις καλύψεις εξόδων προς επαγγελματίες υγείας. Θεωρείτε πως έχει εμπεδωθεί αυτή η κουλτούρα της διαφάνειας για όλες τις εταιρείες;

Σωστά και αυτό γίνεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για αυστηρότερο πλαίσιο αυτορύθμισης του κλάδου και ενίσχυσης της διαφάνειας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά δόθηκαν στη δημοσιότητα οι καλύψεις εξόδων στις οποίες προέβηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τους επαγγελματίες υγείας και οργανισμούς υγείας κατά το 2016. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις σε επιστημονικούς οργανισμούς, χρεώσεις παροχής συμβουλών σε ομιλίες και κάλυψη εξόδων επαγγελματιών υγείας για παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) (www.kefea.org.cy). Μπορώ να πω με ικανοποίηση ότι φέτος υπήρξε αύξηση στον αριθμό των εταιρειών στην Κύπρο που προέβησαν σε δημοσιοποίηση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία αυτή οι φαρμακευτικές εταιρείες. Συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η σημασία αυτών των σχέσεων, καθώς και τα οφέλη από την ενίσχυση της διαφάνειας γίνονται κατανοητά και είναι προς όφελος της κοινωνίας γενικότερα.

 Έχει αλλάξει η συμπεριφορά των επαγγελματιών υγείας προς τις φαρμακευτικές εταιρείες μετά την εφαρμογή της πρακτικής δημοσιοποίησης;

 Θεωρώ πως όχι, αφού οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι θεμιτές και νόμιμες. Η δημοσιοποίηση ενισχύει την αξιοπιστία της συνεργασίας και δεν αφήνει γκρίζα σημεία. Η διαφάνεια στις διαδικασίες λειτουργεί προς όφελος όλων και κυρίως αυτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη θεμιτή και υγιή σχέση των φαρμακευτικών εταιρειών με τους επαγγελματίες υγείας, γι’ αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντική τη στήριξη που παρέχει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σε αυτήν την πρωτοβουλία. Για να είμαστε όμως σωστοί, ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές συστάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και του επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θέτουν ως προϋπόθεση την εξασφάλιση της συγκατάθεσης του επαγγελματία υγείας πριν τη δημοσίευση των πληροφοριών.

 Πρόσφατα ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ. Πώς πιστεύετε ότι θα αλλάξει το τοπίο της αγοράς φαρμάκων στην Κύπρο με την εφαρμογή του;

 Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΓΕΣΥ είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα, κάτι το οποίο δυστυχώς σήμερα αποτελεί μελανό σημείο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Πρώτον, στο ότι η δημόσια επένδυση για προμήθεια φαρμάκων στους πολίτες είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό επί του ΑΕΠ (0,5 % στην Κύπρο 1-1,2% στην Ευρώπη). Προτιμώ να χρησιμοποιώ τη λέξη επένδυση και όχι δαπάνη, αν και δυστυχώς έτσι αντιμετωπίζεται, με αποτέλεσμα να προσπαθούν οι αρμόδιοι να την περιορίσουν αντί να την αντικρίζουν ως επένδυση και να αναζητούν τρόπους να την αυξήσουν, όπως, εξάλλου, κάνεις με κάθε τι το οποίο θεωρείς ότι θα σου προσφέρει κάτι επιπλέον. Πόσον μάλλον για τα φάρμακα, τα οποία θεραπεύουν και βελτιώνουν την υγεία του πληθυσμού. Δεύτερος παράγοντας είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στον δημόσιο τομέα, οι οποίες επιτυγχάνουν τον στόχο του περιορισμού των δαπανών, αλλά δυστυχώς περιορίζουν και την πρόσβαση στα φάρμακα. Ευελπιστούμε ότι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα αλλάξει ριζικά το σύστημα παροχής φαρμάκων, με στόχο να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης όλων των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας σε όλα τα επώνυμα πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα.

 Θεραπείες

 Διασφαλίζει η νομοθεσία του ΓεΣΥ την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες;

 Πιστεύω ότι η πρόσβαση σε νέες θεραπείες θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου συστήματος. Κατά πόσο το ΓΕΣΥ θα διασφαλίζει επαρκή πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους σχετικούς Κανονισμούς που ετοιμάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή προνοεί τη σύσταση μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων από το Υπουργικό Συμβούλιο και μιας Επιτροπής Αποζημίωσης από τον ΟΑΥ. Εάν οι επιτροπές αυτές στελεχωθούν κατάλληλα και ακολουθηθούν οι σχετικές οδηγίες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας τους και τα χρονοδιαγράμματα, τότε ναι, οι ασθενείς θα επωφεληθούν από νέες θεραπείες όπως συμβαίνει και σε άλλες προηγμένες χώρες. Επίσης, όπως ανέφερα και προηγουμένως το σύστημα δεν θα πρέπει παραγνωρίζει το δικαίωμα του θεράποντος ιατρού να συνταγογραφεί τα επώνυμα φάρμακα πρωτότυπα ή γενόσημα που θεωρεί καταλληλότερα για τη θεραπεία του ασθενούς του. Καθοριστικός παράγοντας είναι βεβαίως το ύψος της επένδυσης που θα διατεθεί για τη φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως ΚΕΦΕΑ, το ποσοστό που κατανέμεται για τη φαρμακευτική αγωγή πανευρωπαϊκά κυμαίνεται στο 20 - 22% του συνολικού προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας. Θεωρούμε ότι αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να διατεθεί και στο σύστημα της Κύπρου. Ως εταιρείες που ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, εκείνο που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτές, αφού η καινοτομία στον φαρμακευτικό τομέα χαρακτηρίζει την εξέλιξη της ιατρικής γενικότερα και έχει συμβάλει δραστικά στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Αν και φαινομενικά μπορούν οι καινοτόμες θεραπείες να είναι ακριβές, στην ουσία τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα είναι πολλαπλάσια. Χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι η αύξηση της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1%, λόγω της εισαγωγής νέων φαρμάκων, ισοδυναμεί με μείωση 3,7% της κατά κεφαλήν νοσοκομειακής δαπάνης. Για παράδειγμα, με μια καινοτόμο θεραπεία μειώνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης εντός νοσοκομειακής μονάδας.

 Πρόσφατα εντοπίστηκαν πλαστά φάρμακα στις κατεχόμενες περιοχές. Ποια η θέση σας γι' αυτό και τι κάνει η βιομηχανία;

 Για το θέμα αυτό θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια. Το πρώτο σχετίζεται με την προμήθεια φαρμάκων από τις κατεχόμενες περιοχές, την οποία βεβαίως θεωρούμε επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα στα κατεχόμενα είναι πιο φθηνά, αλλά δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους, εάν είναι αυθεντικά ή ψευδεπίγραφα, όπως η αναφορά που έγινε τελευταία και δεν γνωρίζουμε τι είδους έλεγχοι γίνονται και εάν γίνονται. Έτσι, ως ΚΕΦΕΑ σημειώνουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την προμήθεια φαρμάκων μέσω μη ελεγχόμενων από το κράτος ή άλλων κρατών της ΕΕ περιοχών και προτρέπουμε τον κόσμο να την αποφεύγει.

Το δεύτερο σχόλιο έχει να κάνει με την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της διακίνησης πλαστών φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει εγκριθεί πρόσφατα από την ΕΕ σχετικός κανονισμός τον οποίο καλούνται όλα τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν. Στη βάση αυτού του κανονισμού έχει συσταθεί πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ) με μέλη την ΚΕΦΕΑ και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Παρασκευαστών Γενετικών Φαρμάκων. Στον ΚΟΕΦ συμμετέχουν επίσης οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Φαρμάκων, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι παράλληλοι εισαγωγείς και οι φαρμακαποθήκες ΜΕΦΑΛ, ΚΑΔΙΦΑΠ και Blue Pharmacies. Ο ΚΟΕΦ έχει την ευθύνη να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, η οποία προνοεί ότι η κάθε συσκευασία φαρμάκου, το κάθε κουτί δηλαδή, θα φέρει μοναδικό κωδικό που θα επαληθεύεται σε όλη την αλυσίδα διακίνησής του, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γνησιότητά του. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών φαρμάκων και την προστασία της υγείας των πολιτών. Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι για την πρωτοβουλία αυτή, οι παρασκευαστές φαρμάκων, τοπικοί και διεθνείς θα επενδύσουν στην υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος στην Κύπρο πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση.

Πώς μπορούν να μειωθούν οι τιμές

 

Πρόσφατα παραδόθηκε μια μελέτη για την αξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα. Πώς βρίσκετε τα συμπεράσματά της; Πώς κατά τη γνώμη σας μπορούν να επιτευχθούν μειώσεις;

 Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μπορώ να πω ότι είναι εμπεριστατωμένη και αναλυτική. Από τη μελέτη, θα έλεγα ότι προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα τα οποία κατά την άποψή μου είναι σημαντικά. Πρώτον, το σύστημα που έχουμε στην Κύπρο είναι ιδιαίτερο και χωρίς την εφαρμογή συστήματος υγείας με ενοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται δραστικά μέτρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων. Δεύτερον, οι δέκα χώρες που έχουν επιλεγεί και χρησιμοποιούνται ως χώρες αναφοράς είναι κατάλληλες και δίνουν χονδρικές τιμές κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στα φάρμακα που υπόκεινται επικαιροποίησης. Τρίτον, τα φθηνά φάρμακα με χονδρική τιμή κάτω των 10 ευρώ που είναι προστατευμένα μπορούν όπως αναφέρεται και στη μελέτη να χαλάνε την εικόνα με τις τιμές και να ανεβάζουν την Κύπρο σε πιο υψηλό επίπεδο, συγκρινόμενη με άλλες χώρες, όμως η προστασία των τιμών τους πρέπει να συνεχιστεί γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχιση της παρουσίας τους στην πολύ μικρή ιδιωτική αγορά της Κύπρου. Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας, θα έλεγα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου. Γνωρίζουν το μικρό μέγεθος της ιδιωτικής αγοράς ότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, τιμές συστημάτων υγείας σε άλλες χώρες με τιμές ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο και γνωρίζουν επίσης ότι μόνο με την παρουσία γενικού συστήματος υγείας και ενοποίησης της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές, με τις οποίες πρώτα και πάνω από όλα θα διασφαλίζεται η παρουσία των φαρμάκων στην αγορά προς όφελος των Κύπριων ασθενών. 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η 23χρονη κόρη του Ζάεφ...

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτοιμος για επανέναρξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CNN Travel: Στην Κύπρο μία από τις κορυφαίες παραλίες στον κόσμο

Πολίτης News, 21.07.2018

Επιστροφή
στην αρχή