Στόχος η ΚΔ και όχι η πλατφόρμα

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Οι διεργασίες του πλοίου-γεωτρύπανου West Capella και της Total στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξαν αντικείμενο σειράς προετοιμασιών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, από κάθε άποψη, εγκαινιάζει για την Κύπρο η ερευνητική γεώτρηση της Total στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 (Ονησίφορος), το τρυπάνι του οποίου, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, θα έχει σταθεροποιηθεί για να εισέλθει σταδιακά σε μεγάλο βάθος, στο υπέδαφος επί της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, και να ξεκινήσει τις εργασίες του. Υπό το βάρος των εξελίξεων μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κυπριακό, οι δραστηριότητες της Κύπρου εντός της ΑΟΖ δείχνουν να αποκτούν μια ενδιαφέρουσα σημειολογία για την ευρύτερη γεωπολιτική/ενεργειακή εικόνα της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία, όπως και αναμενόταν, προβαίνει σε μια διαδικασία σταδιακής κλιμάκωσης επί των νόμιμων ενεργειών της Κύπρου στέλνοντας ευρύτερα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή αλλά και αμφισβητώντας όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το status ισορροπιών στην περιοχή (θαλάσσιες ζώνες Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου).

Μη στόχος η πλατφόρμα

Όπως πληροφορείται ο «Π» από καλά ενημερωμένες πηγές, οι διεργασίες του πλοίου-γεωτρύπανου West Capella και της Total στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξαν αντικείμενο σειράς προετοιμασιών μεταξύ τόσο των αρχών της Δημοκρατίας όσο κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κρατικών και μη. Επί τούτου, κάτι που διαφάνηκε κι από την επίσημη ενημέρωση του υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη, το ενδεχόμενο ευθείας παρενόχλησης των ενεργειών της Total από την Τουρκία θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο. Η Total, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», έχει προβεί και σε ενέργειες που σχετίζονται με την «αποστολή μηνυμάτων προς την Άγκυρα, τα οποία έχουν καταστεί σαφή». Ωστόσο, η σταδιακή κλιμάκωση, εκ μέρους της Τουρκίας, σε σχέση με τις δραστηριότητες της ΚΔ επί της ΑΟΖ της πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με ενέργειες ωστόσο που θα στρέφονται «εναντίον της ΚΔ» με σταδιακή ένταση «και σε χαμηλό επίπεδο», όπως αναφέρει στον «Π» καλά ενημερωμένη πηγή. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων όσο και πλοίων άλλων χωρών (π.χ. αμερικανικό αεροπλανοφόρο) δεν πρέπει να συνδέονται με τη γεώτρηση, μιας και λόγω της ευρύτερης γεωγραφικής θέσης της Κύπρου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα εν λόγω πλοία (όπως και ρωσικά και άλλων χωρών) κινούνται στην περιοχή.

Πώς θα πράξει η Τουρκία

Η Άγκυρα, σε επίσημο επίπεδο δηλώσεων, εντάσσει στο παίγνιο των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ το αφήγημα της «μονομερούς ενέργειας των Ε/Κ» στο οποίο περιλαμβάνει εργαλειακά τους Τουρκοκύπριους ως «αποκλεισμένους από τα δικαιώματά τους επί των υδρογονανθράκων». Σε αυτή τη λογική η Τουρκία θα προβεί σε προκλητικές ενέργειες, χαμηλής ωστόσο έντασης, σε σχέση με το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει το West Capella επί του θαλασσίου τεμαχίου 11 μέχρι να ολοκληρώσει τις διεργασίες του. Η Τουρκία αναμένεται να κλιμακώσει με:

α) Την επανεμφάνιση του ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο ήδη από την Παρασκευή κινήθηκε πάλι προς τον κόλπο της Μόρφου και δεν αποκλείεται να προβεί σε «έρευνες» επί θαλασσίων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ (πέριξ των 2, 3, 6, 8 και 9 τα οποία η Άγκυρα έχει προ πολλού «γκριζάρει»).

β) Με την εμφάνιση πολεμικών πλοίων τα οποία ουσιαστικά θα «παρακολουθούν» τις διεργασίες του West Capella. Επί τούτου, η φρεγάτα TCG Gokceada (F-494) και συνοδευτικά υποβρύχια κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», δεν θα προσεγγίσουν επικίνδυνα την περιοχή της γεώτρησης και δεν θα κλιμακώσουν στρατιωτικά –με κυριότερο λόγο την έλλειψη θαλάσσιων μέσων της ΚΔ προκειμένου να υπάρξει στρατιωτικοποίηση και κλιμάκωση σε χρόνους μικρής έκτασης κρίσης.

γ) Με την τοποθέτηση ερευνητικής πλατφόρμας (σ.σ. χωρίς τρυπάνι) επί τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου η Τουρκία να αμφισβητήσει ευθέως και με τρόπο που αφήνει «προηγούμενο» τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στο θέμα των εξορύξεων. Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των δύο άλλων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενόχλησαν με την παρουσία τους (εντός της κίτρινης και πορτοκαλί ζώνης) πλατφόρμες, χωρίς ωστόσο να αποτολμήσουν να προσεγγίσουν τα όρια της κόκκινης ζώνης.

Το σενάριο γ

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως από τις ενέργειες αμφισβήτησης της Άγκυρας των ενεργειών της ΚΔ σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το σημείο γ που επισημάναμε πιο πάνω καθίσταται το πιο ενδιαφέρον και συνάμα «επικίνδυνο». Αν και οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν οι αρχές της ΚΔ είναι πως η Τουρκία δύσκολα θα βρει για αγορά (σ.σ. το σενάριο της ενοικίασης πλατφόρμας απομακρύνεται λόγω κόστους) πλατφόρμα ή τρυπάνι, το ενδεχόμενο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», δεν πρέπει να αποκλειστεί. Το timing ενός τέτοιου ενδεχομένου, μάλιστα, δείχνει να αποτελεί υπό στρατηγική αξιολόγηση για την Άγκυρα, μιας και το να προβεί σε τοποθέτηση μιας πλατφόρμας σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ (στο 6 που αμφισβητεί ανοικτά ή ακόμη και απέναντι από το 11 ή μεταξύ Μόρφου και Αττάλειας) κοντά στην περάτωση της γεώτρησης (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) θα δημιουργήσει ένα «επιχείρημα» που η Άγκυρα θα κληθεί να «εργαλειοποιήσει» ενόψει πιθανής επανέναρξης, στο μέλλον, της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. «Η Τουρκία, βάζοντας τους Τουρκοκύπριους στην εξίσωση, αλλά και τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης απέναντι στις ‘μονομερείς ενέργειες’ των Ελληνοκυπρίων θα επιχειρήσει να ανοίξει μια συζήτηση περί υδρογονανθράκων», ανέφερε στον «Π» καλά ενημερωμένη πηγή.

Η μεγάλη εικόνα

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως η γεώτρηση της Total στο οικόπεδο 11 ολοκληρώνει τη μεγάλη γεωμορφολογική εικόνα στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου - Τουρκίας μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ Zohr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Εκτός της εξαγωγής συμπερασμάτων για τις πραγματικές ενεργειακές δυνατότητες της Κύπρου, η ιδέα μιας ενεργειακής σύνδεσης των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου -μέσω Κύπρου- με την Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει ως στρατηγικό αφήγημα εμπλεκομένων χωρών και δρώντων (εταιρείες). Μένει βέβαια κάτι τέτοιο να καταστεί εμπορικά βιώσιμο στο προσεχές μέλλον δεδομένης της εμπορικής εκμετάλλευσης των αιγυπτιακών υδρογονανθράκων που έχει προγραμματιστεί για το 2018-2019, λόγω και της ιδιαίτερα εύθραυστης αιγυπτιακής οικονομίας. Επιπλέον η Total διασφαλίζεται από τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας και λόγω της εμπλοκής της στο υπερμέγεθες κοίτασμα South Pars/North Dome (στον Κόλπο) όπου τα εμπλεκόμενα συμφέροντα Ιράν - Δύσης - Κατάρ - Τουρκίας δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας και επιμέρους εμβάθυνσης της συνεργασίας του γαλλικού κολοσσού με την Τουρκία.

 

Αναμονή και ψυχραιμία

Ανάμεσα στα σχεδόν πολεμικά ανακοινωθέντα των τηλεοπτικών ρεπορτάζ σε Κύπρο και Ελλάδα και τις διάφορες αναλύσεις περί θερμών επεισοδίων και… αεροπλανοφόρων, αυτό που πρέπει να αντιληφθεί κανείς είναι πως η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 συνδέεται άμεσα με τα όσα διαμείβονται στο Κυπριακό αλλά δεν αποτελεί και το κατεξοχήν κριτήριο επίλυσής του ή -δεδομένων και των συνθηκών μετά το Κραν Μοντανά- πλήρους κατάρρευσής του. Ο προγραμματισμός της ΚΔ επί της κυπριακής ΑΟΖ συμβαίνει εδώ και χρόνια και σε επίπεδο δηλώσεων, τουλάχιστον, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν αποκλειστεί από τη μελλοντική αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Μένει να διαφανεί βέβαια το πώς η Άγκυρα -κι εδώ είναι ακριβώς που εισέρχεται το ναυάγιο στο Κυπριακό- θα εργαλειοποιήσει την ενέργεια προκειμένου να επανέλθει σε κάποιο είδος συντήρησης του διαλόγου ή ενεργοποιώντας κάποιο plan B. Επιπλέον καλό είναι κάποιος να κρατεί μικρό καλάθι αναφορικά με τον αγωγό Ισραήλ - Τουρκίας (και δη κάτι τέτοιο να οριστικοποιηθεί με συμφωνία μέχρι το τέλος του 2017). Μια… ματιά στους γύρους αδειοδοτήσεων επί της ισραηλινής ΑΟΖ είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς γιατί ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας διατηρεί το τουρκοϊσραηλινό ενδιαφέρον ζωντανό. Βέβαια, το timing της έλευσης του West Capella στην κυπριακή ΑΟΖ «εξυπηρέτησε» και τις τουρκικές προβοκατόρικες ενέργειες –στέλνοντας τα αντίστοιχα πολιτικά μηνύματα.

*Twitter: @JohnPikpas

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Αλυσοδεμένοι και ηλίθια βολεμένοι

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 22.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 22.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Πολιτικά ομιλούντες για τη Δικαιοσύνη και ποιοι πρέπει να παραιτηθούν;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή