Στο στόχαστρο της ΕΕ οι γίγαντες του διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H πρόταση προβλέπει εισαγωγή προσωρινού φόρου με συντελεστή 3% στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα €750 εκατ. παγκοσμίως και €50 εκ. στην ΕΕ.

 

Προτάσεις για δικαιότερη φορολόγηση της ψηφιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών γιγάντων όπως είναι η Google και το facebook, υπέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις έρχονται εν μέσω του σκανδάλου που ξέσπασε με το facebook και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών, αλλά και της κόντρας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ λόγω των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για φορολόγηση κατά των ΗΠΑ ή για αντίποινα σχετικά με τους δασμούς», υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι δεν στοχοποιούνται οι τέσσερις Αμερικανοί «γίγαντες» (Google, AirΒnb, facebook και Amazon), αλλά οι προτάσεις αφορούν 120-150 εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Συντελεστής 3%

Ειδικότερα, η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει έναν προσωρινό φόρο με συντελεστή 3% στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη θα εισπράττουν τα φορολογικά έσοδα εκεί που βρίσκονται οι χρήστες.

«Ο προσωρινός φόρος διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση θα αρχίσουν να παράγουν άμεσα έσοδα για τα κράτη μέλη. Ο φόρος αυτός θα συμβάλει επίσης στο να αποφευχθεί η λήψη μονομερών μέτρων για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων σε ορισμένα κράτη μέλη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συνονθύλευμα εθνικών κανόνων, το οποίο θα ήταν επιζήμιο για την ενιαία αγορά μας», σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, η δεύτερη πρόταση της Επιτροπής, που αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση, αφορά την κοινή μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη φορολόγηση των εταιρειών στον τομέα των ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Η πρόταση αυτή θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να φορολογούν τα κέρδη που παράγονται στην επικράτειά τους, ακόμη και αν η επιχείρηση δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά στο ίδιο επίπεδο με τις συμβατικού τύπου επιχειρήσεις με φυσική παρουσία.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν στη σημερινή σύνοδο κορυφής, ενώ η Επιτροπή επιθυμεί την έγκρισή τους πριν από το τέλος του έτους.


Επιστροφή
στην αρχή