Στο συρτάρι οι καταγγελίες για την Κόσμος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τις 12 Ιουλίου βρίσκονται ενώπιον της εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών καταγγελίες μετόχου εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας «Κόσμος».

Από τις 12 Ιουλίου υποβλήθηκαν στην ανεξάρτητη Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών καταγγελίες εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας Κόσμος, χωρίς έκτοτε η έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών να φαίνεται να έχει προχωρήσει σε οποιανδήποτε ενέργεια είτε προς την κατεύθυνση μιας έρευνας είτε προς την ενημέρωση άλλων αρμόδιων αρχών, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή και η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης. Καθώς πρόκειται για εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, πτυχές του περιεχομένου των καταγγελιών (όγκου 204 σελίδων), διερευνώνται από τις αρχές Αυγούστου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, όπως πληροφορείται ο «Π», λαμβάνει καταθέσεις από πρώην στελέχη της ασφαλιστικής εταιρείας. Η έρευνα της Κεφαλαιαγοράς, η οποία καλύπτει μόνο τα θέματα που άπτονται της χρηματιστηριακής αγοράς, ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την υποβολή των καταγγελιών για την Κόσμος στην έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ενημερώθηκε για το θέμα από την έφορο Βικτώρια Νάταρ, η θέση της οποίας δεν κατέστη δυνατό να καταγραφεί από τον «Π», καθώς η κ. Νάταρ αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις κλήσεις της εφημερίδας και ακολούθως αγνόησε γραπτό ερώτημα που της ετέθη αναφορικά με τις ενέργειές της για τον χειρισμό των καταγγελιών, ειδικά για το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών, που εμπίπτει στον έλεγχο της υπηρεσίας της, αλλά και σε σχέση με το σοβαρότερο ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Καθυστέρηση και αλλού

Εκτός της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, δέκτης των καταγγελιών του μετόχου της Κόσμος Ασφαλιστικής, Παντελή Ηλιάδη, ήταν και ο γενικός εισαγγελέας, το γραφείο του οποίου στις 19 Ιουλίου έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση των καταγγελιών, το περιεχόμενο των οποίων χαρακτηρίζεται σε επιστολή αυτόδηλο. Η εμπλοκή της Αστυνομίας στις έρευνες κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού οι καταγγελίες αφορούν και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Ωστόσο, ούτε στην Αστυνομία ξεκίνησε ακόμα η διερεύνηση των καταγγελιών, καθώς για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η εξασφάλιση μαρτυρίας από τον καταγγέλλοντα Π. Ηλιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά την υπόθεση ανέλαβε το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος Αρχηγείου, λίγο πριν η κατάθεση του μετόχου να υπογραφεί, η έρευνα μεταβιβάστηκε στο Τμήμα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας. Εκεί, η λήψη κατάθεσης είναι μια διαδικασία που ακόμα διαρκεί, με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας να αποδίδει την καθυστέρηση στον καταγγέλλοντα, ο οποίος φέρεται να μην προσήλθε για κατάθεση. Από την πλευρά του μετόχου Παντελή Ηλιάδη εκφράζεται πρόθεση να υποβληθεί παράπονο στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για κωλυσιεργία του σώματος στη διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως πληροφορείται ο «Π», η εκδοχή του καταγγέλλοντος για την αποτυχία ολοκλήρωσης της κατάθεσής του οφείλεται σε μέλη του σώματος, που φέρονται να χειρίστηκαν παρελκυστικά την έρευνα, μη ανταποκρινόμενοι σε κλήσεις του καταγγέλλοντος και μη εμφανιζόμενοι σε διευθετημένες συναντήσεις. Σημειώνεται ότι ενόσω η υπόθεση ήταν ακόμα στο Αρχηγείο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Κόσμος Ανδρέας Τυλλής φέρεται να έχει καταγγείλει και ο ίδιος στην Αστυνομία τον μέτοχο της Κόσμος, Παντελή Ηλιάδη για απόπειρα εκβιασμού, με φερόμενο αντικείμενο την επιστροφή του ύψους της επένδυσης του Π. Ηλιάδη στην Κόσμος, η οποία οδηγείται από τις 31/8 σε αύξηση κεφαλαίου.

«Κόσμος» σε τέσσερα επίπεδα

Σχεδόν δύο μήνες μετά την αρχική υποβολή τους, οι καταγγελίες του μετόχου της Κόσμος εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας μένουν αναξιοποίητες, με εξαίρεση την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία διεξάγεται μεσούσης της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου που αποφασίστηκε για την Κόσμος στις 31/8. Εντούτοις, όπως πληροφορείται ο «Π», οι καταγγελίες έχουν αξιολογηθεί ως σοβαρότατες σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ερευνών που είτε έχουν αρχίσει είτε βρίσκονται στη διαδικασία για να αρχίσουν. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο «Π», ενώ συνήθως οι καταγγελίες περί εικονικών τροχαίων συγκρούσεων γίνονται από ασφαλιστικές που έχουν πέσει θύματα επιτηδείων, στην περίπτωση της Κόσμος οι καταγγελίες για πληρωμές ανύπαρκτων τροχαίων αφορούν οχήματα της ίδιας της εταιρείας με οδηγούς υπαλλήλους ή στελέχη της. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ενώπιον της εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών κατατέθηκαν στοιχεία που φέρονται να τεκμηριώνουν 73 ανύπαρκτα ατυχήματα, δηλαδή claims που πληρώθηκαν από την εταιρεία στην ίδια χωρίς, όπως φέρεται να καταγράφεται στην τεκμηρίωση των καταγγελιών, τα τροχαία να έχουν συμβεί. Οι πληρωμές για αυτά τα ατυχήματα φέρονται να έχουν γίνει στα ίδια πρόσωπα, με την εμπλοκή των ίδιων συνεργείων, χωρίς φωτογραφίες και χωρίς έντυπα απαίτησης. Σε παρόμοιες διαπιστώσεις προβαίνει και ο εσωτερικός έλεγχος της δημόσιας εταιρείας, η πρώην επικεφαλής του οποίου φέρεται να καταγράφει μεταξύ 2012 και 2014 συνολικά 26 φερόμενα ως εικονικά δυστυχήματα χωρίς είτε έντυπα απαιτήσεων είτε φωτογραφίες, ενώ σε κάποιες απαιτήσεις οι ημερομηνίες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Η Κόσμος καταγγέλλεται ακόμα για υπερχρεώσεις απαιτήσεων. Στον ετήσιο έλεγχο της εταιρείας για το 2014 αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών απαιτήσεων που αλλάζουν χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία. Σοβαρότερη είναι η καταγγελία για πωλήσεις οχημάτων salvage (δηλαδή total lost μετά από τροχαίες συγκρούσεις), οι εισπράξεις από τις οποίες φέρονται να μην κατέληγαν στα ταμεία της εταιρείας. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ενημερώθηκε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τέλος, στην έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταγγέλθηκε και το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής από ενέργειες της δημόσιας εταιρείας. Από πλευράς της Κόσμος, ο εκτελεστικός διευθυντής και μεγαλομέτοχος Ανδρέας Τυλλής, απέδωσε τις καταγγελίες σε εκδικητικές προθέσεις του μετόχου για την απώλεια της επένδυσής του λόγω της κακής πορείας του χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι όλες οι αποζημιώσεις που κατέβαλε η εταιρεία είναι για πραγματικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τον κ. Τυλλή, η Κόσμος αγνοεί το περιεχόμενο των καταγγελιών, ενώ ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στον δικηγόρο της εταιρείας για αγωγή λιβέλλου εναντίον του καταγγέλλοντος μετόχου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Φρούριο» η Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολίτης News, 14:26 (τελευταία ενημέρωση 14:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Zητούν από την Amazon να σταματήσει να πουλά σουβενίρ της ΕΣΣΔ

Πολίτης News, 14:23 (τελευταία ενημέρωση 14:23)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιολογικός σταθμός:Προς ολοταχώς για την υπογραφή συμβολαίων

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 14:12 (τελευταία ενημέρωση 14:12)

Επιστροφή
στην αρχή