Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση από ΠτΔ σε αρχηγούς κομμάτων για Κυπριακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Τζέιν Χολ Λουτ ενημέρώθηκαν σήμερα από τον Πρόεδρο οι αρχηγοί των κομμάτων

Για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Τζέιν Χολ Λουτ ενημέρώθηκαν σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται στην Τουρκία. «Ακούγοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» πρόσθεσε. Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αφού όπως εκτίμησε, η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλάγματα και περαιτέρω υποχωρήσεις.

ΓΓ ΑΚΕΛ

 

Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη συνέχιση των συνομιλιών «και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί των όσων ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη στιγμή, είπε, που δεν ολοκλήρωσε ακόμη τις επαφές της η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
«Επειδή η αποστολή της κ. Λουτ είναι σε εξέλιξη δεν πρόκειται να αναφερθώ στο τι μας έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Είπε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ συγκεκριμένος στο τι ζητούσε από τον κάθε εμπλεκόμενο και ήταν τρία πράγματα. Σε  ότι αφορά την ουσία, είχε την απαίτηση να αποδεχθούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, στη βάση του άτυπου εγγράφου για τον μηχανισμό της εφαρμογής της λύσης καθώς επίσης και στη βάση των συγκλήσεων οι οποίες είχαν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».
 
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «σε ότι αφορά τη διαδικασία, ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουμε σε δύο τραπέζια στο ένα θα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με μια συγκεκριμένη σύνθεση και στο άλλο θα συζητιούνται τα θέματα της εσωτερικής πτυχής με μια διαφορετική σύνθεση».
 
Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες, ζητούσε πέραν από αυτά, να πεισθεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση, αυτή τη φορά όχι μόνο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά αυτές να έχουν θετική κατάληξη».
 
«Η άποψή μας ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να πείσει ότι είναι έτοιμος να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο όπως το έχει διαγράψει σε επανειλημμένες εκθέσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ» είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ανέφερε πως «δεν αποτελεί επιλογή κατά την άποψή μας η διαφοροποίηση του επιδιωκόμενου στόχου και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, διότι εάν θα τεθεί θέμα αλλαγής του στόχου λύσης του Κυπριακού, αυτό δεν θα είναι προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κράτους αλλά προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο».
 
 «Και επιμένω ότι η διχοτόμηση  δεν θα είναι το τέλος του δρόμου θα είναι η αφετηρία πολλών περιπετειών για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι «ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να τεθεί προς συζήτηση ένας τέτοιος στόχος».
 
Από εκεί και πέρα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  «επαναλαμβάνω ότι εμείς θα αναμένουμε ποια θα είναι η κατάληξη της αποστολής την οποία έχει αναλάβει η κ. Λουτ και όταν και εφόσον ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις και ο ΓΓ του ΟΗΕ πάρει τις αποφάσεις του, εμείς θα τοποθετηθούμε για όλα όσα έχουμε ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
 
Για τα ζητήματα ενέργειας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας για τα θέματα τα οποία είναι ενώπιον της Κυβέρνησης και εμείς ζητήσαμε να γίνει σε περισσότερο βάθος ενημέρωση».
 
Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί να στείλουμε το κάθε πολιτικό κόμμα τα άτομα του που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο Υπουργείο Ενέργειας για να ενημερωθούν ολοκληρωμένα».
 
Κατέστησε, ωστόσο σαφές, ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση και δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που θα αποφασίσουν για τα ζητήματα τα οποία είναι όντως σημαντικά και είναι ενώπιον της Κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης: Αβέρωφ Νεοφύτου: Δεν υπάρχει σχέδιο Β' όπως δεν υπάρχει και Κύπρος Β'

 

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την άποψη ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από την παράταση του αδιεξόδου, αλλά περισσότεροι κίνδυνοι σε περίπτωση που ξεκινήσει μία διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως «η Τουρκία δεν έχει δώσει δείγμα γραφής ότι είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις για το θέμα της ασφάλειας». Ακόμη, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε σωστά τη συνάντηση με την κ. Λουτ. Τέλος, σημείωσε ότι το Κυπριακό έχει ξεφύγει από την πορεία που ήταν τα τελευταία 44 χρόνια.

Απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, δήλωσε ο Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα δεν είναι θετικά για όσους πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. «Όταν ο ΓΓ ζητά την επόμενη κίνηση από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντίληψη του κοινού ανθρώπου είναι ότι ζητά την αποδοχή των τουρκικών προτάσεων».

Διαφωνία για επανεκκίνηση συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε Πόλυς Παλλίκαρος, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη. «Όμως θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο στη θέση του να μην δεχθεί χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού», κατέληξε.

Πρόεδρος ΕΛΑΜ

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας συνεχίζεται. Θα δούμε μια Τουρκία τα επόμενα χρόνια η οποία θα σκληρύνει τη δική της θέση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ. Ο Χρίστος Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσει άλλα σενάρια πέραν της ΔΔΟ. «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η λύση αυτού του προβλήματος θα έρθει μόνο μέσω ενός σύγχρονου ενιαίου κράτους».

Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης

 

Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συνάντηση του με την κ. Λουτ "μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει σε οποιοδήποτε ελπίζει ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

«Δεν μου έχει μεταφέρει οποιοδήποτε αισιόδοξο μήνυμα η κ. Λουτ. Ήταν άλλωστε διερευνητικές οι επαφές της και τα ερωτήματα της. Αλλά έχει θέσει ερωτήματα κατευθυντήρια, δηλαδή ερωτήματα που δείχνουν ως προς το ποια κατεύθυνση κινείται ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Περδίκης, μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης «να θυμηθούμε ότι στον Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος είχε αποδεχτεί υπό όρους το πλαίσιο Γκουτέρες, με την προϋπόθεση ότι θα δεχόταν και η Τουρκία την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

«Όταν έρχεται ο ΓΓ», ανέφερε, «και ζητά κατά την εκτίμηση τη δική μου την επόμενη κίνηση από τον Πρόεδρο Αναστσιάδη, ούτως ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις καρποφόρες στην αντίληψη του κοινού ανθρώπου επόμενη κίνηση δεν υπάρχει από την αποδοχή των όρων της Τουρκίας σε ότι αφορά τις εγγυήσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η κ. Λουτ διερεύνησε τις προθέσεις των πλευρών και είπε χαρακτηριστικά ότι η ίδια έχει πεισθεί ότι θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», για να προσθέσει ωστόσο πως η κ. Λουτ είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο κ. Περίκης σημείωσε ότι «πρέπει οι διαπραγματεύσεις να είναι καρποφόρες και συνεπώς κάποιος θα πρέπει να κάνει το βήμα της υποχώρησης.

Είπε πως το Κίνημά του θεωρεί έχουν γίνει όλες οι υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε τί είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου στην κ. Λουτ.

«Είναι έτοιμη η Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση της, τις εγγυήσεις και την παρουσία στρατευμάτων; Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι δεν είναι έτοιμη. Συνεπώς είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτού του αδιεξόδου θα πρέπει να το συζητήσουμε ψύχραιμα και χωρίς πανικό και χωρίς να βάζει η ε/κ ηγεσία τον κυπριακό λαό μέσα στη μέγγενη. Να μην εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα ασφυκτικά και σε καταστροφικές, αυτοκτονικές επιλογές. Ψυχραιμία. Να λείπουν δηλώσεις που θυμίζουν ελληνική τραγωδία. Να λείπουν δηλώσεις που θυμίζουν ακραία σενάρια. Περισσότερη ψυχραιμία στη διαχείριση της κατάστασης συστήνουμε εμείς και στρατηγικό σχεδιασμό», ανέφερε.   
 
Για το δεύτερο μέρος της σημερινής συνεδρία και τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Καλυψώ, όπως και η εμπλοκή και άλλων εταιρειών ισχυρών στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, οχυρώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την εξασφαλίζουν δυναμικά και της δίνουν περισσότερα όπλα στην διαπραγμάτευση απέναντι στην Τουρκία.
 
«Και τονίζω απέναντι στην Τουρκία, όχι απέναντί στους Τ/Κ, τους οποίους θέλουμε συμμέτοχους και συνεργάτες μέσα από τη λύση του κυπριακού και μετά τη λύση του κυπριακού και στη διαχείριση του φυσικού πλούτου», είπε.

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου  δήλωσε ότι: «Ο πρόεδρος έκανε εκτενή ενημέρωση για τη συνάντηση με την κυρία Λουτ, όσο και γενικότερα για τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό θέμα. Ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θέση μας όπως την κατέθεσε στην κ. Λουτ και εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα.

Υπενθύμισε στην κ. Λουτ ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε και κατέθεσε θέσεις έναντι και των 6 παραμέτρων που πρότεινε ο ΓΓ.

Διευκρίνισε ότι ανταποκρινόμαστε στην έκκληση του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα έγινε συζήτηση, ανάλυση ακούστηκαν οι εκτιμήσεις και εισηγήσεις των πολιτικών δυνάμεων για το Κυπριακό.

Η κ. Λουτ προσπαθεί να διακριβώσει τη θέση των διαφόρων πλευρών προκειμένου να αποφασίσει ο ΓΓ τα επόμενα βήματα. Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει πάντοτε στα πλαίσια των παραμέτρων του κύριου Γκουτέρες.   

Ενημερωθήκαμε  με τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές της, εμείς αναμένουμε τα επόμενα βήματα.

Επίσης έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα.

Τα πολιτικά κόμματα ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εμπορίου για τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ και για τις διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτημένους εταίρους μας.

Διευκρινίζω ότι  σχετικά με τα ενεργειακά στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να πάρουν στοιχεία από τον Υπουργό.  

Φωτογραφία: Χρίστος Θεοδωρίδης

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική διοίκηση διαστήματος συστήνει ο Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ποινής του πρώην συμβούλου του Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το «ενιαίο σύστημα αξιολόγησης μαθητή»

Πολίτης News, 18.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή