Στο περιθώριο της συζήτησης Τσίπρα - Ερντογάν το Κυπριακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Κυριάρχησε το θέμα των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών στη συνάντηση - Προανήγγειλε επαφές των ΥΠΕΞ για το Κυπριακό ο Τσίπρας..

Χαμηλά στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες βρέθηκε το Κυπριακό, καθώς το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές αλλά και οι εντάσεις στο Αιγαίο ουσιαστικά μονοπώλησαν τη συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Η συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διήρκεσε περίπου δυο ώρες και διεξήχθη σε ένα αρκετά εύθραυστο κλίμα, όπως ανέφεραν στον «Π» πηγές στην έδρα της ΕΕ.

Σε αντίθεση με τα όσα άφηναν να εννοηθούν πολιτικές πηγές στη Λευκωσία, το Κυπριακό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους δυο ηγέτες. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε πως «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

Δύσκολη συνάντηση

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, είπε ότι «βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες, θίξαμε όλη την ατζέντα».
«Έθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των ’8’ που έχουν ζητήσει άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό για τη σχέση των δύο χωρών. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο, εντούτοις ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των ’8’, θεωρεί ότι μετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να οριστεί η διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι «για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», όπως είπε.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. Του υπενθύμισα ότι τότε του είχα πει πως το 2018 η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και πως είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουμε σελίδα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό όμως δεν έχει γίνει κατορθωτό. Έθεσα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια για μείωση της έντασης».


Επιστροφή
στην αρχή