Στο μικροσκόπιο υποεπιτροπής για το τι είναι η διοσμίνη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Τρεις διαφορετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Φαρμάκων για την κατάταξη της φαρμακευτικής ουσίας διοσμίνης. Προς το παρόν χορηγείται χωρίς συνταγή

Στον διορισμό υποεπιτροπής η οποία θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο περαιτέρω διαφοροποίησης της κατάταξης της διοσμίνης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και θα προβεί σε εισήγηση προς την αρμόδια αρχή αναφορικά με το κατά πόσο η ουσία αυτή κατατάσσεται ως φάρμακο ή όχι, προχώρησε το Συμβούλιο Φαρμάκων. Προς το παρόν τα προϊόντα με την εν λόγω φαρμακευτική ουσία, μετά από τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Φαρμάκων, χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
Το αν η διοσμίνη είναι φάρμακο ή όχι απασχολεί τις αρμόδιες αρχές εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια με το Συμβούλιο Φαρμάκων να έχει εξετάσει αίτημα φαρμακευτικής εταιρείας για αφαίρεση της ουσίας από τον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων. Αναθεωρώντας λοιπόν προηγούμενη απόφασή του, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι τα προϊόντα με διοσμίνη μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά και ως φάρμακα αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής!


Στην όλη υπόθεση είχε εμπλακεί ο γενικός εισαγγελέας και ο γενικός ελεγκτής με τον πρώτο να υποδεικνύει πώς η διοσμίνη δεν είναι δυνατόν να είναι συγχρόνως και φαρμακευτικό προϊόν και συμπλήρωμα διατροφής και τον δεύτερο να θέτει υπό το μικροσκόπιο του τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Συμβούλιο Φαρμάκων αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση εταιρείας σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Αλλαγή απόφασης

 


Ο γενικός ελεγκτής εγείρει στην έκθεσή του για το Υπουργείο Υγείας (έτος 2016) το θέμα και αναφέρεται σε απόφαση ημερομηνίας 5 Απριλίου του 2017 του Συμβουλίου Φαρμάκου με την οποία ουσιαστικά αλλάζει την απόφασή του (με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά) για να κυκλοφορούν τα προϊόντα που περιέχουν διοσμίνη και ως φάρμακα και ως συμπληρώματα διατροφής «παρά τις έντονες ενστάσεις των πλέον αρμοδίων από τα μέλη του συμβουλίου». Συγκεκριμένα, η έφορος Φαρμάκων επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα προϊόντα που περιέχουν διοσμίνη κατατάσσονται ως φάρμακα τα οποία χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής και δεν μπορεί η οποιαδήποτε απόφαση του συμβουλίου να αντικρούεται με το ισχύον διάταγμα, ενώ στις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης (MELCLAS), βάσει των οποίων συντάσσεται το διάταγμα επί σειρά ετών από το συμβούλιο, χωρίς απαραίτητα να είναι δεσμευτικό, τα προϊόντα που περιέχουν διοσμίνη κατατάσσονται ως συνταγογραφούμενα. Όσον αφορά το θέμα της διασφάλισης της ασφάλειας των ασθενών, σύμφωνα με τον ελεγκτή, η έφορος Φαρμάκων σημείωσε ότι για τα φαρμακευτικά προϊόντα υπάρχουν συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης που σκοπό έχουν την παρακολούθηση παρενεργειών, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα τα οποία δεν υπόκεινται σε καμία τέτοια παρακολούθηση. Είχε επίσης επισημάνει ότι στην Κύπρο υπήρχε ήδη εγγεγραμμένο φαρμακευτικό προϊόν που περιείχε την ουσία διοσμίνη, ενώ τα υπόλοιπα τρία προϊόντα που περιείχαν την εν λόγω ουσία και κυκλοφορούσαν ως συμπληρώματα διατροφής αποσύρθηκαν από την αγορά.

Χωρίς ιατρική συνταγή


Το όλο θέμα μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 2017 στη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, που είναι και η πρόεδρος του Συμβουλίου Φαρμάκων, η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων που της είχαν τεθεί αφού λάμβανε σχετική γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα. Πράγματι, δύο μήνες μετά, ο γενικός εισαγγελέας πληροφόρησε μεταξύ άλλων τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ότι «δεν υπήρχε νομοθετική πρόνοια που να επιτρέπει ένα φαρμακευτικό προϊόν να είναι παράλληλα και φαρμακευτικό προϊόν για το οποίο απαιτείται ιατρική συνταγή αλλά και φαρμακευτικό προϊόν για το οποίο δεν απαιτείται ιατρική συνταγή». Ο εισαγγελέας επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «η ουσία διοσμίνη εμπίπτει σε κατηγορία για την οποία απαιτείται συνταγογράφηση και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στις 10.6.2016 αναστάλθηκε η άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος της εταιρείας που υπέβαλε το αίτημα στο Συμβούλιο Φαρμάκων, απόφαση εναντίον της οποίας δεν καταχωρήθηκε προσφυγή και, επομένως φέρει επίσης το τεκμήριο της νομιμότητας». Εν τέλει, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Συμβούλιο Φαρμάκων αποφάσισε ομόφωνα (Δεκέμβριος, 2017) όπως τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Πρόταση για δωρεάν προφυλακτικά σε πρόσφυγες και νέους

Πολίτης News, 07:46 (τελευταία ενημέρωση 07:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Σύγχυση για τις 48 επιστολές - 22 οι επιβεβαιωμένες

Πολίτης News, 07:34 (τελευταία ενημέρωση 07:34)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσπάθειες Νετανιάχου για διάσωση του κυβερνητικού συνασπισμού

Πολίτης News, 07:31 (τελευταία ενημέρωση 07:31)

Επιστροφή
στην αρχή