Στο κίνημα Οικολόγων τα 1.020 ευρώ- Παίρνουν και άλλοι αξιωματούχοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Από το 2011 ο Πολίτης ανέδειξε το γεγονός ότι αντί φρουράς στους Οικολόγους λάμβαναν επίδομα Οδηγού - Θέμα και από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Τις λεπτομέρειες πληρωμής από το Γενικό Λογιστήριο που δεικνύουν ότι το επίδομα Οδηγού εμβάζεται στο Κίνημα Οικολόγων και όχι στον πρόεδρό του εξασφάλισε το politis.com.cy, μετά τα όσα προέκυψαν με την ανακίνηση του θέματος από την εφημερίδα «Αλήθεια». Πλην όμως το θέμα που τώρα με καταγγελία του ΔΗΣΥ οδηγείται στην Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αποκαλύψει ο «Π» από το 2011.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι για το επίδομα οδηγού ήγειρε θέμα και ο γενικός ελεγκτής στην τελευταία έκθεσή του ωστόσο όχι μόνο για τον κ. Περδίκη. Σύμφωνα με την έκθεση το επίδομα οδηγού ύψους €1.200 μηνιαίως (μειωμένο κατά 15%) δίδεται σε ορισμένους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και η κ. Μιμή Κυπριανού, λόγω μη έγκρισης αιτήματος από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για αντικατάσταση των οδηγών τους (αστυνομικών) που αφυπηρέτησαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ο. Μιχαηλίδη το εν λόγω ποσό δίδεται στους αξιωματούχους, χωρίς την προσκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών/ αποδείξεων εργοδότησης οδηγού. Ο κ. Μιχαηλίδης συστήνει όπως το επίδομα δίδεται μετά από προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων για επιβεβαίωση της σχετικής εργοδότησης και του κόστους της το οποίο πρέπει να είναι ίσο ή περισσότερο από το ποσό του επιδόματος.

Επίδομα γραμματέα

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εγείρει ακόμη ένα θέμα παρεμφερές αυτού με το επίδομα οδηγού. Σύμφωνα με τον Περί Υπουργών και του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Αποζημίωση) Νόμο 22/1960, όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 79(Ι)/1995 από το 1996, παραχωρείται στους βουλευτές μηνιαίο επίδομα Γραμματειακών υπηρεσιών ύψους £300 (€512,58), το οποίο από το έτος 2005 αναθεωρήθηκε σε £600 ή €1.025,16 (Ν.111(Ι)/2005). Το πιο πάνω επίδομα, προορίζεται για κάλυψη των εξόδων εργοδότησης από τους ίδιους τους Βουλευτές, ατόμων  για παροχή γραμματειακών υπηρεσιών.  Σημειώνεται επίσης ότι το πιο πάνω επίδομα θεωρείται συντάξιμη απολαβή και ως εκ τούτου, με την αποχώρηση τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά €513 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά €28.704 (για την περίπτωση βουλευτών με δύο θητείες).

Το ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές εργοδοτούν γραμματέα; Όπως προέκυψε το επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών ήταν ένας τρόπος για να αυξηθεί ο μισθός των βουλευτών συνεπώς και εδώ προκύπτει θέμα κατά πόσον θα πρέπει το επίδομα να ενσωματωθεί στο μισθό ή αν θα πρέπει να προσκομίζονται αποδεικτικά για την εργοδότηση γραμματέων.

Τι γράφαμε το 2011

Δάσκαλος που δίδασκε και νόμο δεν κρατούσε, αποδεικνύεται ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σύμφωνα με το δημοσίευμα του συναδέλφου Μιχάλη Θεοδώρου στις 18/11/2011. Συγκεκριμένα έγραφε:

Το 2009, ο κ. Περδίκης ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ορθολογικότερη απόσπαση αστυνομικών σε προσωπικές φρουρές πολιτειακών αξιωματούχων, ενώ μέχρι πριν κάποιους μήνες ο ίδιος λάμβανε επίδομα οδηγού ύψους 1.200 ευρώ. Το επίδομα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου του 2005, και δινόταν στον κ. Περδίκη ως ηγέτη του Κινήματος Οικολόγων, διότι προηγουμένως είχε αρνηθεί την παραχώρηση αστυνομικού για την προσωπική φρούρησή του. Και ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2009, ο κ. Περδίκης ως γενικός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων λάμβανε το εν λόγω επίδομα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με επιστολή του στον τότε πρόεδρο της Βουλής, ζητούσε την εγγραφή θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών σε σχέση με την πολιτική απόσπασης αστυνομικών σε προσωπικές φρουρές πρώην και νυν πολιτειακών αξιωματούχων.

Οικολογική... αντίφαση

Η επιστολή του κ. Περδίκη είχε σταλεί δύο μήνες μετά από τις αποκαλύψεις από τον «Π» του αριθμού των προσωπικών φρουρών, και λίγο μετά που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου και Τάσου Μητσόπουλου, ότι για λόγους ασφαλείας μπορεί να ενημερώσει τη Βουλή σε σχέση με τον αριθμό των προσωπικών φρουρών μόνο σε κλειστή συνεδρίαση όποιας κοινοβουλευτικής επιτροπής προτίθεται να εξετάσει το θέμα. Τελικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τη Βουλή σε σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά το γεγονός ότι ο κ. Περδίκης προηγουμένως ζητούσε την εγγραφή του θέματος στην επιτροπή Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, δείχνει ότι το πολιτικό ενδιαφέρον του κατευθυνόταν στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων (δηλαδή σε μισθούς αστυνομικών) για την προστασία προσώπων που δεν χρειάζονται προστασία. Ως εκ τούτου, τα 1.200 ευρώ μηνιαίως που λάμβανε ο κ. Περδίκης ως επίδομα οδηγού, προέκυπταν από την υλοποίηση μιας απόφασης, στην οποία πολιτικά ο κ. Περδίκης και το Κίνημα Οικολόγων εναντιώνονται. Από την άνοιξη του 2009, αυτά τα 1.200 ευρώ επιδόματος οδηγού λαμβάνει η έκτοτε γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, με τον κ. Περδίκη να δηλώνει στον «Π» ότι ο ίδιος κατέθετε το ποσό του επιδόματος στο ταμείο του Κινήματος, ενώ όσον αφορά στην κ. Παναγιώτου, το επίδομα οδηγού φέρεται να είναι το μοναδικό επίδομα που λαμβάνει ως ηγέτης κοινοβουλευτικού κόμματος. Από την πλευρά των Οικολόγων, ο βουλευτής τους, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πάντως στον «Π» ότι το επίδομα δεν αντιφάσκει με την πάγια θέση του Κινήματος για εξορθολογισμό των φρουρών, διερωτώμενος με ποια λογική δόθηκαν δύο αστυνομικοί στον Νίκο Κουτσού, ενώ για ηγέτη κοινοβουλευτικού κόμματος προβλέπεται ένας αστυνομικός.

Το τρίτο επίδομα

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί υπουργίας στο χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης, Δώρου Θεοδώρου, για παραχώρηση ενός μηνιαίου ποσού στον Γιώργο Περδίκη έναντι της φρούρησης, που αρνιόταν, πάσχει νομικά, καθώς σε αυτή δηλώνεται ότι το ποσό που θα δοθεί στο Κίνημα Οικολόγων «αντιστοιχεί στη μισθοδοσία ενός οδηγού του δημόσιου τομέα». Πώς υπολογίστηκε το ακριβές ποσό το 2005 παραμένει αδιευκρίνιστο, αφού στη δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει θέση οδηγού... Με βάση αυτή τη νομική αστοχία ενός υπουργού, μπορεί να εξηγηθούν τα διαφορετικά ποσά επιδομάτων που δίνονται σήμερα στην Ιωάννα Παναγιώτου (1.200 ευρώ) και στη Μιμή Κυπριανού (1.400 ευρώ) σύμφωνα με διαφορετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με συναφές ωστόσο αντικείμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ανάλογο επίδομα λαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Λυσσαρίδης διατηρούσε, μέχρι την πιο πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού για μείωση των φρουρών κατά 26 αστυνομικούς, 11 αστυνομικούς στην προσωπική φρουρά του (από τη Δευτέρα ο κ. Λυσσαρίδης θα διαθέτει τέσσερις αστυνομικούς φρουρούς). Στη φρουρά του κ. Λυσσαρίδη υπάρχει όμως και δωδέκατο πρόσωπο... Πρόκειται για συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος όταν αφυπηρέτησε από την αστυνομία διατηρήθηκε στο πλευρό του κ. Λυσσαρίδη, ο οποίος όμως για να τον πληρώνει λαμβάνει και το ανάλογο επίδομα «οδηγού» από το κράτος.

Επιστροφή στο καθήκον

Από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου επιστρέφουν στα καθήκοντά τους οι 26 αστυνομικοί που ήταν αποσπασμένοι σε φρουρές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, η επιστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει φτάσει στην αστυνομία, και από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αποφασιστεί σε ποια τμήματα θα κατευθυνθούν οι 26 αστυνομικοί.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντόναλντ Τουσκ: Καταρχήν συμφωνία για το Brexit

Πολίτης News, 12:53 (τελευταία ενημέρωση 12:53)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατεχόμενα: 600 περιστατικά βίας κατά γυναικών σε δύο χρόνια

Πολίτης News, 12:45 (τελευταία ενημέρωση 12:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιωνάς Νικολάου: Ριζική η μεταμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος

Πολίτης News, 12:43 (τελευταία ενημέρωση 12:43)

Επιστροφή
στην αρχή