Στο κελί πρώην δήμαρχος και κοινοτάρχης για εκμετάλλευση αλλοδαπών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασικό πρόσωπο της υπόθεσης ήταν 44χρονη η οποία λειτούργησε γραφείο εξεύρεσης εργασίας χωρίς άδεια και εξασφάλιζε τα στοιχεία ηλικιωμένων

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και άλλα οικεία πρόσωπα που αριθμητικά μπορεί να ξεπερνούσαν και τα εκατό, ανακοινώθηκαν χθες οι ποινές στην υπόθεση πλαστογραφίας εγγράφων προς τον σκοπό της εξασφάλισης εργασίας σε αλλοδαπούς και συγκεκριμένα σε Ινδούς. Εγκέφαλος της υπόθεσης, όπως κρίθηκε από το δικαστήριο, ήταν η 44χρονη Γεωργία Ανδρέου από το Παλιομέτοχο στην οποία επιβλήθηκε και η μεγαλύτερη ποινή (2 χρόνια φυλάκιση), ενώ συγκατηγορούμενοι ήταν 31χρονος, καθώς και δύο γιατροί που είχαν διατελέσει αμφότεροι κοινοτάρχης και δήμαρχος.

Την υπόθεση εκδίκασε η προηγούμενη σύνθεση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που αποτελείτο από τους Λ. Δημητριάδου, Χ. Χαραλάμπους , Μ. Παπαδοπούλου, και την κομπίνα, όπως αναδείχθηκε μέσα από τις μαρτυρίες τις οποίες το δικαστήριο υιοθέτησε ως δικά του ευρήματα, έστησε η 44χρονη. Η εν λόγω κατηγορούμενη λειτούργησε γραφείο εξεύρεσης εργασίας στον Στρόβολο χωρίς να κατέχει άδεια και ακολούθως προσέγγιζε πολίτες που γνώριζε και τους πρόσφερε χρήματα τα οποία κυμαίνονταν μεταξύ 100-300 ευρώ, με σκοπό να εξασφαλίσει τα στοιχεία ηλικιωμένων οικείων τους προσώπων.

Απώτερος στόχος ήταν να εμφανίζει τους ηλικιωμένους στις αρμόδιες αρχές ως άτομα που χρήζουν φροντίδας και έτσι να εισάγει αλλοδαπούς, οι οποίοι πλήρωναν μέχρι και 9,5 χιλιάδες ευρώ για να έρθουν στην Κύπρο. Παράλληλα προσέγγιζε τους γιατρούς και τους ζητούσε ιατρικές βεβαιώσεις, χωρίς, όπως το δικαστήριο δέχθηκε, να έχουν προβεί σε φυσική εξέταση. Δέον να σημειωθεί ότι οι γιατροί δεν είχαν επιπλέον όφελος εκτός του ποσού της επίσκεψης που ήταν 30 ή 50 ευρώ, ενώ το βασικό πρόσωπο της υπόθεσης, δηλαδή η 44χρονη, είχε φροντίσει να μην φαίνεται πουθενά στα έγγραφα το δικό της όνομα.

Λόγω του δευτερεύοντος ρόλου τους, στον 31χρονο κατηγορούμενο Λευτέρη Χατζηχρυσάνθου επιβλήθηκε φυλάκιση 12 μηνών, ενώ στους γιατρούς Νίκο Ταπανίδη 55 ετών και Ανδρέα Χατζηλοΐζου 76 ετών επιβλήθηκαν αντίστοιχα ποινές φυλάκισης 15 και 5 μηνών. Ο κ. Ταπανίδης είχε διατελέσει κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, ενώ ο κ. Χατζηλοϊζου δήμαρχος Αγ. Δομετίου. Καμιά από τις ποινές δεν έτυχε αναστολής.

Έκαστου ο ρόλος

Αναφορικά με τον ρόλο έκαστου κατηγορουμένου ο οποίος διαφοροποίησε και τις ποινές, ο 31χρονος ήταν το πρόσωπο που έναντι αμοιβής είχε δώσει στην 44χρονη τα στοιχεία δύο γιαγιάδων του.

Στην περίπτωση του γιατρού Νίκου Ταπανίδη, είχε παραδεχθεί ουσιαστικά και ο ίδιος ότι δέχθηκε να εκδίδει ιατρικές βεβαιώσεις έναντι 30 ευρώ η καθεμιά, υποστήριξε όμως ότι στις περιπτώσεις που δεν προέβαινε σε φυσική εξέταση, έβλεπε τα βιβλιάρια υγείας των ηλικιωμένων και εξέδιδε τις βεβαιώσεις λόγω καλής θέλησης και εμπιστοσύνης.

Η ποινή για τον κ. Ταπανίδη ήταν μεγαλύτερη επειδή είχε εκδώσει οκτώ ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ ο κ. Χατζηλοϊζου είχε εκδώσει δύο.

Τα αδικήματα είχαν διάρκεια περίπου έναν χρόνο (2013-2014) και το βασικό πρόσωπο της υπόθεσης είχε φέρει στην Κύπρο το υπό αναφορά διάστημα οκτώ πρόσωπα από την Ινδία, τα οποία κατέθεσαν στη δίκη ως παραπονούμενα.


Επιστροφή
στην αρχή