Στο Κακουργιοδικείο οι δύο για τον σχεδιαζόμενο φόνο Μαυρομιχάλη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η πρώτη εμφάνιση των κατηγορουμένων ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο 43χρονος Σέρβος θα τελεί υπό κράτηση

Συνωμοσία προς διάπραξη εμπρησμού, απειλή και κατοχή πυροβόλου όπλου ήταν τελικά τα αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκαν χθες σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας οι δύο εκ των Σέρβων, σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες του Αλέξη Μαυρομιχάλη και δύο φιλικών του προσώπων.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, ηλικίας 47 ετών, είναι κατάδικος για εμπορία ναρκωτικών (η ποινή του εκπνέει τον Απρίλιο 2018) και φέρεται ως το πρόσωπο που κατόπιν οδηγιών, μιλούσε από τις φυλακές με έναν από την ομάδα των Σέρβων εκτελεστών και οργάνωνε τις δολοφονίες. Ο δεύτερος, ηλικίας 43 ετών, είναι το πρόσωπο που εκδόθηκε πρόσφατα στην Κύπρο και φέρεται ως ο ένας από τους δύο Σέρβους που είχαν αφιχθεί στη Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2016 προκειμένου να εκτελέσουν τα συμβόλαια θανάτου.


Τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη εμπρησμού και της απειλής αντιμετωπίζουν και οι δύο κατηγορούμενοι, ενώ η κατηγορία της κατοχής πυροβόλου όπλου αφορά μόνο τον 43χρονο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα αδικήματα προέκυψαν μέσα από μαρτυρία.


Οι ανακριτές της υπόθεσης στην παρούσα φάση καταχώρισαν υπόθεση μόνο εναντίον αυτών των δύο, χωρίς στο κατηγορητήριο να περιλαμβάνεται η κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου επειδή προφανώς δεν θα μπορούσε να στηριχθεί. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται ότι θα προστεθούν στο κατηγορητήριο και άλλα πρόσωπα, αφού για την υπόθεση υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η έκδοση ενός ακόμα Σέρβου που συνελήφθη στη Ρωσία, ο οποίος, μαζί με τον 43χρονο ομοεθνή του, φαίνονται σε βίντεο του αερολιμένα Λάρνακας να φθάνουν στην Κύπρο στις 22 Μαρτίου 2016 για να εκτελέσουν τους στόχους. Καταζητείται επίσης ένας Ε/Κ που φέρεται να έχει καταφύγει στα κατεχόμενα ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που έδιναν τις οδηγίες, ενώ, για επουσιώδεις ρόλους, αρχικά είχαν συλληφθεί ένας 30χρονος Τ/Κ αναβάτης και ένας ακόμα Ε/Κ, ηλικίας 35 ετών.


Η πρώτη εμφάνιση των δύο κατηγορουμένων ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο 43χρονος Σέρβος θα τελεί υπό κράτηση. Ο 47χρονος ομοεθνής του είναι έτσι κι αλλιώς κατάδικος.


Είναι αξιοσημείωτο ότι τη διαδικασία παραπομπής παρακολούθησε ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, καθώς και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ενώ αυξημένη ήταν η φρουρά του στον εξωτερικό χώρο του δικαστηρίου. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως όταν το περασμένο Σάββατο ο εκδοθείς Σέρβος οδηγείτο στο δικαστήριο για τους σκοπούς έκδοσης διατάγματος κράτησής του, έφερε αλεξίσφαιρο γιλέκο.


Επιστροφή
στην αρχή